Emlakta Nostalji

1941 yılında ev sahiplerine kalorifer şoku! En az 20 derecede yakılması zorunlu tutulmuş!

1941 yılında toplanan Şehir Meclisi'nin gündeminde ev ve bina sahiplerin yakından ilgilendiren yakıt konusu varmış. Alınan karara göre ev sahibi ve kiracılardan kaloriferlerini zorunlu olarak en az 20 derece yakmaları istenmiş.

1941'de kaloriferler hakkında yapılan toplantıda, bina ve ev sahiplerinin kalorferlerini en az 20 derecede yakmaları mecburi kılınmış.

EV SAHİPLERİ KARŞI ÇIKMIŞ!

Ev sahipleri ve kiracılar bu karara tepki göstermiş. Kış şartlarına göre evlerinin ısınmadığı ve hasta olduklarını dile getirmiş.

Söz konusu haber 26 Kasım 1941 yılında Vatan Gazetesi'nde 'Ev sahipleri, kaloriferlerini asgari 20 derece yakmaya macbur mu tutulacaklar?'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

'Ev sahipleri, kaloriferlerini asgari 20 derece yakmaya macbur mu tutulacaklar?

Şehir meclisi dün saat 15.35 t Faruki Derelinin riyasetinde toplanmıştır. Ruznamedeki bazı tek-lifier alakalı encümenlere havale edildikten sonra riyaset panından ve encümenierden sectiem ara ife ingekkül eden Muhtelit encümenin kaloriferler hakkındaki mazbata okunmuş ve uzun kargaşaralara sebep olmuştur.

Okunan mazbatada apartman, han ve sair yerlerle merkezi teshinuzu ile satılan binaların tabi olacak  hakkında belediye zabıtası talimatnamesine bir madde ilavesi istenmekte ve bu madde zorunlu olara  tesbit edilmiş bulunmaktadır.

Teshinsariı ile kiralanan mer kezi teshin tesisatlı apartman han, otel ve pansiyonların sahipleri veya bu binaları idare edenler kiraladıkları yerlerin dahilini en az  20 santigrad  derecesinden aşağı düşmemek üzere isitmağı ve ocaklarını bu Herecede hararetlevzi ve temin edecek surette işletmeye macbudurlar.

Mazbatada bu maddenin 942 yılının haziranından itibaren tathikida kaydedilmektedir. Bunan üzerine sanamanda bir ihtilat baş göstermiş, bir kısım apartmanlarda umumi yerler olmadığını, bunun için de meclisin husurt meskenlerine müdahale etmek hakkını bile bulunmadığını,  teklif edilen maddenin cok sene tatbik edilmesi istendi ğine göre mazhatanın şimdi müzakere edilmesine mahal kalmayacağını ileri sürmüş, teklif edilen maddenin apartman sahipleri ile kiracıları daimi bir ihtilar halinde bırakıldığı bildirilmiştir.

Diğer bir konu ise apartmanda oturanların tir tir tiredikleri  hasta olduklarını söylemiş. Apartmanların sihhi sartlarını göz önünde bulundurmanım helediyenin vazifeleri arasında olduğunu ilave etmişlerdir.

1954 yılında Florya'daki belediye plaj evleri sınıfta kaldı! Günlük 20 TL'den kiralan evler talep görmemiş!

1954 yılında inşaat malzemesi stoku 750 tona ulaşmış!