Emlakta Nostalji

1941 yılında İstanbul'dan göç başlamış!

1941 yılında  İstanbul'dan kendi istekleri ile göç etmek isteyen halk, deniz ve kara yolu ile gönderilmeye başlanmış. 

1941 yılında İstanbul'dan göç başlamış. Kendi istekleri ile başta Karadeniz'in belli başlı illeri olmak üzere göç başlamış. 

Beyanname vererek göç etmek isteyen İstanbul'da yaşayan bazı ailelerin göç işlemleri için hem kara hem de deniz yoluyla yapılmaya başlanmış. Söz konusu haber 9 Mayıs 1941 yılında Vatan Gazetesi'nde ''İstanbul'u terk edecek olanlar sevkleri devam ediyor'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

 

 'İstanbul'u terk edecek olanlar sevkleri devam ediyor

Ünye, Fatsa, Akçakoça Ve Ereğliye Gidecekler Posta Vapurlar ile Meccanen Gönderilecekler 

İstanbul' u kendi arzuları ile terkedeceklerin meccanen nakiller gerek deniz ve gerekse kara yoluyla devam edilmektedir. Bugüne kadar beyanname verip de sevke tabi olanlardan mühim bir kamu maalesef gitme mişlerdir.
Meccanen nakil yapmakta olan vapurlar Karadenizde Akçakoça, Ereğli Ünye, Fatsa iskelelerine uğramamaktadırlar. Buralara gitmek isteyen yolcular Denizyollan Umum Müdürlüğüne müracaatla gönderilmelerini istemişlerdir.

Denizyolları idaresi debu müracaatiar üzerine mutat seferlerini yapan vapurlaria meccani olarak bu yolcuları gündermeğe karar vermiştir.

Beyanname verip de Ünye, Fatsa, Akçakoca ve Ereğli'ye gitmek isteyen yolcular haftanm muayyan günlerinde kalkan vapurlarına meccanen gidebileceklerdir. Tekirdağı, Kırklareli ve Edir mede de meccanen sevkedilecekler. vermiş oldukları beyanna melerin tasnili hitmek üzeredir. Burada bulunanların da sevkine pek yakında başlanacaktır.

1941 yılında Van-İran arası 320 km'lik demir yolu ulaşımı!