Emlakta Nostalji

1941 yılında Boğaziçi'nin imar planı hazırlanıyor!

1941 yılında İstanbul Belediyesi'nin, Mimar Prost'a hazırlattığı Boğaziçi'nin nazım planı hazırlanıyormuş. Boğaz'ın Anadolu Yakası'ndaki yolların güzergahlarını ve genişliğini belirleyen Prost, Rumeli sahillerinde de tetkiklerde bulunacakmış.



Boğaziçi'nin imar planları hazırlanıyor


Rumeli sahilinin planları içinde yakında tetkiklere başlanacak


    B. Prost nazım planı Şehir Meclisi tarafından tasdik edilen Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'ndaki yolların maktaları, güzergahları ile iştigal etmektedir. Nazım plan üzerinde B. Prost'un tetkikleri bittikten sonra tafsilat planlarının hazırlanmasına geçilecektir.

    Evvelce Boğaz'da büyük bir nüfus kesafeti vardı. Büyük yangınlar ve diğer sebeplerden dolayı buranın sakinleri eksilmiş, dağılan halkın avdetleri imkan dahiline girmemiştir. Son senelerde nüfusun tekrar arttığı görülmüştür. Yani yollar hazırlanırken nüfus kesafeti göz önünde tutulacaktır.

    Yeni nazın plana göre Beykoz'dan üç ayrı yol ayrılacaktır. Bunlar, Üsküdar - Beykoz, Şile - Beykoz, Akbaba - Beykoz yoludur.

    Anayol olan Üsküdar - Beykoz yolu Nafıa Vekaleti'nce tasdik olunan şekilde 20 metre olarak kabul edilmiş ise de kasabanın şişmal kısmından başlanmak üzere bu yolun mütebaki kısmının genişliği, seyrüsefer bakımından ehemmiyeti az görüldüğünden, 14 metre kabul edilmiştir. 

    Akbaba yolu mühim bir mesire mahalli olması ve spor sahası ile alakası bulunması hesabıyla gene aynı genişlikte olacaktır. Kaza dahilinde ikinci derecede bulunan yollar umumiyetle dokuz metre olarak yapılacaktır. Yalnız bu şekilde olan yolların birleşerek anayollarla irtibat yapılması kararlaştırılmıştır.


Rumeli sahilinin imar planı


    Şehircilik mütehassısı B. Prost Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'ndaki yolları üzerinde yaptığı tetkikleri ikmal ettikten sonra Boğaz'ın Rumeli Yakası'nı etüde başlayacaktır. İstanbul Belediyesi emrinde çalıştırılan Nafıa Vekaleti Şehircilik Şubesi Müdürü B. Hilmi Baykal bu işte de çalıştırılacak, plan raporu bu zat tarafından hazırlanacaktır.

    Boğaz'ın sahillerinin programlı surette ağaçlandırılması için ayrıca tetkikler yapılmaktadır. B. Prost ağaçlandırılacak yerleri planlara işaret edecektir. Tespit edilen sahalara ne nevi ağaç dikileceği Belediye'nin bu işi havale edeceği mütehassısın raporundan sonra anlaşılacaktır. 

    Boğaz'ın ağaçlandırılması işi evvelce de mevzu bahis olmuş, buraya dikilebilecek ağaçların cinsleri üzerinde tetkikler yapılmıştı. Bir iddiaya göre Anadolu Hisarı'ndan sonra Şile'ye kadar olan sahaya zeytin ağaçları dikilebilecektir. Boğaz'a hangi nevi ağaç dikileceği bilahare tespit edilecektir.


Akşam 5 Mayıs 1941



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com