Emlakta Nostalji

1942 yılında inşaat talimatı! Kat ve arsa payı kontrol edilmiş!

1942 yılında inşaatların kat ve arsa büyüklükleri belediye tarafından kontrol edilerek, sınırı aşanlara izin verilmemiş.

1942 yılında İstanbul'da yeni yapılan inşaatların, arsa büyüklüğü ve kat planlaması kontrol altına alınmış. Belediyeninn belirlediği sınırı aşanlara imar müdürlüğü müracatlarını reddetmiş.

Söz konusu haber 2 Şubat 1940 yılında Akşam Gazetesi'nde 'inşaat talimatnamesi' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

 

inşaat talimatnamesi

Bugün toplanacak umumi meclisim ruzmamesinde şehrin imarı ve şehirde yapılacak inşaata dair mühim bir talinatname vardır.

Yapı ve yollar kanununun bir maddesi münferiden bina inşasına müsait olmayan arsalarda yapılacak binaların eb'adının tayinini, diğer bir maddesi ile de binaların yüksekli lle cephelerin inşa tarzını şehir meclisine bırakmaktadır.

Bina inşaatına müsait olmayacak kadar dar cepheli arsalarım ifraz hususunda elde mevcud bir talimat olmadağından belediye Imar müdürlüğü müşkülāta matus kalarak inşaat sahiplerinin müracaatlarını kabul veya red hususunda tereddüde düşmekteydi.

Meclis ruznamesindeki yeni talimataame, cephesi yedi buçuk metre genişliğinde olan arsaların ifraz edilebileceğini ve bu kabil armalarda inşaat yapılabileceğini göstermektedir.

1940 yılında Cerrahpaşa Hastanesi 70 bin TL bedelle genişletilmiş!

1957 yılında Boğaziçi Köprüsü için Fransızlarla anlaşılmış!