Emlakta Nostalji

1942 yılında devlet inşaat ofisi kurulmuş!

1942 yılında inşaat malzeme bulma sıkıntısı her geçen gün artmaya devam etmiş. Bu soruna hükümet el atarak devlet inşaat ofisi kurulmasına karar verilmiş.

İnşaat malzeme bulma sıkıntısı 1942 yılında gittikçe büyümeye başlamış. İnşaat çalışmaları için gerekli malzemelerin bulunabilmesi için devlet harekete geçmiş vu bu kapsamda inşaat ofisinin kurulmasına karar verilmiş.

İnşaat mevsiminin yaklaşması ile ofis kurumuna hız verilerek inşaat malzemeleri bulma sorunun önüne geçilmesine amaçlanıyor.

Söz konusu haber Vatan Gazetesi'nin 13 Mart 1942 yılındaki sayısında ''Devlet İnşaat Ofisi kuruluyor'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte söz konusu o haber...

'Devlet İnşaat Ofisi kuruluyor
Yeni Ofis, inşaat ve malzeme tedarik edilecek

Mütedavil sermaye ile çalışacak olan yeni ofisin İktisat Vekâletine bağlı bulunması muhtemel

Ankara, 12 (Telefonla)- Gerek resmi, gerek hususi inşaata malzeme bulma meseleni gün geçtikçe müşkülleşmiş, bu müşkülatın da münferit teşebbünlerne temin edilemiyeceği hükümet tarafından anlaşmış olduğundan memleketin mübrem inşaatını karşıyacak çok mühim bir teşebbüse geçilmiştir. 

Bu teşebbüs, resmi ve hüsusi inşaata her nevi malzemeyi temin etmekle tavaaf edilecek bir ofistir. Henüz ofisin teşkikitı ve hangi vekalete raptedileceği meselesi ile uğraşmakta olan hükümet, kurulacak bu ofisin hükmi şahsiyeti haiz ve mütedavil sermayeli olmasını prensip itibarile kabul etmiştir. Tahmin edildiğine göre, inşaat mevsimi nin başlamak üzere olması, bu ofisin süratle kurulması etrafındaki mesaiyi hızlaştırmıştır.

Şimdiki ismi (Devlet Inşaat Malzemesi Tedarik ve Tevzi Ofisi) olan bu teşkilat çok muhtemel ola rak Iktimat Vekaletine bağlanacaktır. (B.B.) ''

Belediye bütçesi 500 milyonla 1957'de rekor kırmış! Nedeni; İmar ve istimlak çalışmaları...

1938 yılında Eminönü Meydanı'ndaki Valide Hanı iki ayda yıkılacakmış!