09 / 01 / 2025

1946 yılında Harbiye imar edilecek!

1946 yılında Harbiye imar edilecek!

1946 yılında Belediye, Harbiye semti için hazırlanan imar planını tatbik edecekmiş. Harbiye binasının da yıktırılması gündeme gelse de bu işten vazgeçilmiş. Bölgede bir açık hava tiyatrosu, sergi binası ve bir otel yapılacakmış.



1946 yılında Harbiye imar edilecek!


Şehirde yeni imar hareketleri


Harbiye yemekhanesinin arkasında bir açık hava tiyatrosu, daimi bir sergi, bir de otel yapılacak


     Belediye İnönü Gezisi'nden itibaren bir taraftan Vali Konağı Caddesi karşısında bulunan çocuk bahçesine, diğer taraftan Dolmabahçe'ye kadar uzanan geniş sahaya ait imar planını bütün teferruatıyla bir an evvel tatbik etmek için faaliyete geçmiştir. Şimdiye kadar bu havalide yapılan imar hareketleri mevzi mahiyette idi. Şimdi alınan tedbirlerle bu geniş sahanın tamamıyla imarı için yapılacak işler tamamlanacak ve bu işlerin arkası alındıktan sonra imar faaliyetlerinin siklet merkezi başka semtlere nakledilecektir. İmar Müdürlüğü şimdi bu sahaya ait işleri sıraya koyarak bunların tatbik planlarını hazırlamaktadır.

     Belediye şimdi, evvelce yazdığımız gibi, Surp Agop gezisinin Sipahi Ocağı tarafındaki köşesinden başlayarak Orduevi binasına kadarki eski Harbiye Mektebi avlusunun dış duvarını geriye almak suretiyle tramvay caddesini genişletmek işine başlayacaktır. Caddenin Vali Konağı Caddesi'ne doğru aynı miktarda genişletilmesine eski Harbiye Mektebi binası engel olmaktadır. Bir aralık Harbiye Mektebi binasının kaldırılması da düşünülmüştü. Fakat tarihi ehemmiyeti ileri sürülerek muhafazası fikri müdafa edilmiştir. Binayı kaldırmak fikrinde bulunanlar, esasen mimari bir kıymeti bulunmayan binanın kaldırılmasında sırf tarihi bir hatıra bakımından mahzur varsa bile son senelerde yedek subaylar tarafından yapılan Atatürk heykeli ile binadan bir kısmının sembolik olarak muhafaza edilmesini maksadı korumak için yeter görmektedirler. Maamafih eski Harbiye binası etrafında henüz kesin bir karar verilmemiştir. 

     İmar planına göre Taksim Bahçesi ve İnönü Gezisi arka tarafından Dolmabahçe'ye kadar uzanan büyük arazide Dolmabahçe ile Vali Konağı arasında açılacak (Kadırgalar Caddesi)nden başka muhtelif tesisler vücuda getirileceğinden burada bulunan ufak tefek bütün binalar ve şahıslara ait arsalar istimlak edilmiş ve bunların istimlak muameleleri -mahkeme safhası da dahil olduğu halde- tamamlanmıştır. Bu binalar bugünlerde yıktırılacaktır. Bu arada Belvü Gazinosu da vardır. 

     Yapılacak işlerin başında bulunan Kadırgalar Caddesi'nin inşasına bu sene başlanacaktır. Bundan başka belediye bu yeşil sahada bir açık hava tiyatrosu, küçük bir at talim yeri, bir daimi sergi ve bir de otel yapacaktır. Sıra ile kaydettiğimiz bu yeni inşaat, Harbiye Mektebi yemekhanesinin arka tarafındaki bostanlarda yapılacaktır. Ancak buradaki arazi çok çukur olduğundan evvela burası doldurulacaktır. Kadırgalar Caddesi'nin -Vali Konağı istikametine göre- son kısmında bulunacak bu yeni tesisattan evvela açık hava tiyatrosu yapılacaktır. Tiyatronun bir taraftan Dolmabahçe'ye, diğer taraftan da Kadırgalar Caddesi'ne yüzü olacaktır. Tiyatronun yanında at talim sahası, bunun yanında daimi bir sergi evi, biraz ilerisinde de otel bulunacaktır.

     Belediye, Çırağan Sarayı'nda, Taksim'de şimdiki İstanbul Kulübü binası arasında ve Florya'da üç büyük otel yapılmasına esas itibariyle karar vermekle beraber şehirdeki otel ihtiyacının bu üç büyük otelle tamamıyla karşılanmayacağını düşünmüş, daha bazı küçük oteller yaptırmayı münasip görmüştür. Harbiye Mektebi yemekhanesi arkasında yapılacak otel, bunların birincisini teşkil edecektir. Belediye bu tesisatı bir an evvel meydana getirmek istediğinden İmar Müdürlüğü bütün bunların planlarını hazırlamaktadır.


Akşam 29 Ocak 1946



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön