28 / 04 / 2024

1952 yılında serbest bırakılan kira bedellerine tepki! Kirayı kabul etmeyenler tahliye edildi...

1952 yılında serbest bırakılan kira bedellerine tepki! Kirayı kabul etmeyenler tahliye edildi...

1952 yılında kira  bedelleri her sene 100 yüz artıştan dolayı  kiracı ve ev sahipleri arasında büyük gerginliğe sebep olmaya başlamış. Bu durum karşısında Milli Korunma Kanunun 30. maddesi değiştirilerek kira bedellerinde değişikliğe gidilmiş.



1952 yılında kira bedellerinden dolayı kiracı ve mülk sahipleri arasında büyük gerginlikler yaşanmış. Her sene yüzde 100 artışın yapıldığı müklerde yaşayan kiracılar zor durumda kalmaya başlamış. Kira zammını kabul etmeyenler tahliye edilirken kirayı kabul edenler kirada oldukları evde yaşamaya devam etmiş. 

Söz konusu haber 25 Aralık 1952 yılında ''Kiraların serbest bırakılması ve tüccar derneği'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte söz konusu o haber...

Kiraların serbest bırakılması ve tüccar derneği

Milli Korunma kanununun kiralara ait 30' uncu maddesinin değiştirilmesine ait tasarının TBMM'ne verildiğini yazmıştık. Bu değişiklikle yakından aläkadar olan İstanbul Tüccar Derneği  TBMM. Başkanlığı, Başbakanlık, İstanbul milletvekilleri ve D. P. Genel Başkanlığıma su telgrafı çekmiştir:

İstanbul Tüccar Derneği Milli Korunma kanuniyle vazedi len kira tahdidinin kaldırılmasını mülkiyet ve tasarruf hakkı nın mutlak olarak iadesini arzu etmektedir.

Ancak on seneden beri devam eden takyidatın ticarethaneler için bir sene sonra birden kaldırılması vahim iktisadi, ictimai tegevvüşlere yol açacaktır.

Bu itibarla ticarethane, kiralarına her sene yüzde yüz zam yapmak suretiyle serbest kiraya intikalin tedricen yapıl ması mülahatamınım chemmisetle nazarı dikkate alınmasını rica ederiz.

On senede nberi devam eden taksitler yüründen mülk sahipleriyle kiracılar arasındaki münasebetler håd derecede gerginleşmiştir. Bu yüzden serbest kira həddini kabul eden kiracıların subjektif mülahazalarla tahliyeye icbar edilmeleri tehlikesi gümullüdür.

Bu sebepten intikal devresinde malike mülkünü tahliye ettirmek hakkının mutlak olarak bahsedilme mesinin ve kanunda tasrih edilecek mercileren objektif olarak tesbit edilecek serbest kirayı kabul ederek kiracıların malik tarafından tahliyeye icbar edilememesinin raruri bir tedbir olacağı kanaatindeyiz. Mütaleamızın nazarı dikkate alınması hu susunda delaletinizi derin saygılarımızla arzederiz.

1941 Taksim ile Mete Caddesi'ni birbirine bağlayan yol için 85 bin lira bütçe ayrılmış!

1941 yılında Zincirlikuyu Mezarlığı yenilenmiş!

Geri Dön