28 / 04 / 2024

1981 yılında tarihi Galata Köprüsü'nün kaderi belli olacakmış!

1981 yılında tarihi Galata Köprüsü'nün kaderi belli olacakmış!

1981 yılında İstanbul Galata Köprüsü'nün yerine yenisinin yapımı çalışmalarına başlanmış. Japonlar tarafından hazırlanan 3 tip ön etüt projesinden birine karar verilirse tarihi köprü sökülecek ya da sadece yayalar için açık tutulacakmış.



1981 yılında tarihi Galata Köprüsü nün kaderi belli olacakmış!


Galata Köprüsü'nün kaderi 2 ay içinde belli olacak


 Japonlar tarafından hazırlanan 3 tip ön etüt projesinden birine karar verilirse tarihi köprü sökülecek ya da sadece yayalar için açık tutulacak...


  ANKARA, (HÜRRİYET) - Yıllardan beri milyonlarca insan ve aracın yükünü çeken, hala bayram kartpostallarını süsleyen emektar İstanbul Galata Köprüsü'nün yerine yenisinin yapımı çalışmalarına fiilen başlandı.

  Eski otomobiller gibi, sık sık duba değişikliği, çeşitli onarım ve bakım için her yıl yüz milyonlarca lirayı bulan masrafla yol açtığı gerekçesiyle girişilen çalışmaların ilk bölümü, önceki gün DPT'de Türk ve Japon teknik heyetleri arasında tamamlandı. Alınan bilgilere göre, ''JJCA'' adlı Japon firması ile ön proje için gerekli anlaşma sağlandı.

  

  3 TİPTEN 1'İ SEÇİLECEK


  Daha önce İstanbul Haliç Köprüsü'nde çalışan Japon Mühendis Dr. Hiroşki Mori başkanlığındaki 5 kişilik heyet, 3 tip halinde yeni Galata Köprüsü'nün ön projesini bir ay içinde hazırlayıp, Türk hükümetine verecek. Japon hükümetinin kredisi ile yürütülen ve yürütülecek çalışmalar sonunda ''Modern beton direkli'', duba değişikliğine yol açmayacak ''Yüzerköprü'' ve ''tünel tipinde'' 3 tip ön proje hazırlanacak ve bunlardan birinin yapımına Türk hükümetince karar verilecek.

  Anadolu'dan ilk gelenin ayak bastığı, milyonlarca İstanbullu'nun yükünü taşıdığı, sevgililerin buluşma yeri tarihi Galata Köprüsü, bu yılbaşına kadar alınacak karara göre, ya sökülecek, ya da olduğu gibi sadece yayalar hizmetinde kalmaya devam edecek.

  İlgililere göre, mevcut köprünün yayalar için hizmete devam etmesi görüşüne Japonlar da katılıyor. İlgililer, ''Yenisi için hazırlanacak 3 proje üzerindeki çalışmalara, aralık ayında başlanacağını ve yılbaşına kadar birinin yapımına karar verileceğini'' bildirdiler.


Hürriyet Gazetesi 26 Ekim 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön