06 / 11 / 2024

1991 yılında tarihi Galata Köprüsü Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilecekmiş!

1991 yılında tarihi Galata Köprüsü Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilecekmiş!

1991 yılında tarihi Galata Köprüsü'nün Ayvansaray ile Hasköy arasına yerleştirileceği açıklanmış. Tarihi köprü, Haliç'te yeni yerine kazıklar üzerine yerleştirilecekmiş ve ağır taşıtlar dışında trafiğe açık olacakmış.




1991 yılında tarihi Galata Köprüsü Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilecekmiş!


Ayvansaray-Hasköy arasında kazıklar üstüne oturtulacak


Galata Köprüsü'ne YENİ HAYAT


Emektar Galata Köprüsü'nün Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirileceği ve ağır taşıtlar dışında trafiğe açık olacağı belirtildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Sözen, eski köprünün tamir edildikten sonra dubalarının çıkarılacağını ve kazıklar üzerine yerleştirileceğini söyledi.


Ferit FARSAKOĞLU


   UZUN araştırmalardan sonra, emektar Galata Köprüsü'nün Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilmesi ve ağır taşıtlar dışında trafiğe açık olması kararlaştırıldı. Eski Galata Köprüsü'nün, Ekim ayında açılması beklenen yeni köprü hizmete girmeden taşınacağı belirtildi.

   Yeni köprüden sonra eskisinin ne yapılacağı uzun tartışmalara neden oldu. Taşınmaz Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu, eski köprünün şimdiki yerinde aynen muhafaza edilmesi görüşünü savundu. Fakat Karayolları, yeni köprünün onarımının yapılabilmesi için eskisinin kesinlikle başka bir yere taşınması gerektiğini belirterek, kurul görüşüne karşı çıktı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi eski köprünün Haliç'te korunması için yer tespiti çalışmalarına başladı.

   Bundan böyle Ayvansaray-Hasköy arasında hizmete


1991 yılında tarihi Galata Köprüsü Ayvansaray-Hasköy arasına yerleştirilecekmiş!


devam edecek eski köprünün halihazır durumunu tespit için Karayolları bir de rapor hazırladı. Köprünün döşemelerinin ve dubalarının çok yıprandığı taşıma kapasitesinin düştüğü, yoğun pas tehdidi altında bulunduğu tespit edildi. Buna göre eski köprü önce Fener-Ayakkapı arasına çekilerek tamir edilecek ve dubaları sökülecek. Daha sonra yeni köprüde olduğu gibi Haliç'e çakılacak kazıklar üzerine yerleştirilerek hizmete açılacak. Köprünün taşınmasıyla görevli Büyükşehir Belediyesi mimarlarından Kemal Akçay, dubaların Haliç'in akıntısını kestiğini, kirliliği yoğunlaştırdığını bu nedenle kazıklı sisteme geçileceğini söyledi. Akçay'ın verdiği bilgiye göre eski köprünün çelik makasları oldukça sağlam, bu nedenle uzun yıllar yararlanılabilir. Halen 460 metre uzunluğu 25 metre genişliği olan köprü, yeni yerine çekildiğinde biraz kısalarak 382 metre uzunluğunda olacak.


Milliyet Gazetesi 15 Eylül 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön