28 / 04 / 2024

1984 yılında Haliç kıyılarında inşaat yasaklanmış!

1984 yılında Haliç kıyılarında inşaat yasaklanmış!

1984 yılında Haliç'in denizle yol arasında kalan kıyı şeridi, Haliç SİT Bölgesi olarak ilan edilmiş ve Haliç kıyılarında hiçbir inşaata izin verilmeyecekmiş. Belediye bünyesinde ''Haliç Proje ve Uygulama Müdürlüğü'' kurulmuş.



1984 yılında Haliç kıyılarında inşaat yasaklanmış!


Boğaz'dan sonra ikinci SİT alanı


Haliç kıyılarında inşaat yasaklandı


Hazırlanan imar planı onaylanarak yürürlüğe girdi. İstanbul Belediyesi bünyesinde ''Haliç Proje ve Uygulama Müdürlüğü'' kuruldu


Plana göre, deniz ile yol arasında kalan 30 kilometrelik alanda hiçbir yapılanmaya izin verilmeyecek. Yıkılan binalar ile boş arsalar derhal yeşil alan haline getirilecek.


    H. B. ÜLGEN


   BOĞAZİÇİ SİT bölgesinden sonra, Haliç'in denizle yol arasında kalan kıyı şeridi de, ''Haliç SİT Bölgesi'' olarak ilan edildi. Hazırlanan imar planı da onaylanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, kıyı şeridinde hiçbir inşaata izin verilmeyecek. 

   Bu konuda, İstanbul Belediyesi her türlü çalışmaları sürdürmek üzere Boğaziçi Müdürlüğü gibi bir de ''Haliç Proje ve Uygulama Müdürlüğü'' kurdu. İmar işlerini yöneten Genel Sekreter Yardımcısı Ünal Beyazıt, Haliç'in bundan sonra rastgele inşaatla bozulmayacağını ve 3 bin civarında tahmin edilen kaçak yapının da peyderpey yıkılacağını belirterek şöyle konuştu:

   ''Boğaziçi'nden sonra, İstanbul'un ikinci SİT bölgesi olarak kabul edilen Haliç'in temizlenmesi de, hazırlanan plan gereğince gerçekleştirilecektir. Deniz ile yol arasında kalan 30 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridinde, hiçbir yapılanmaya müsaade edilmeyecektir. Her parselin, plan gereğince incelenmesi yapılıyor. Buradaki mezbahayı Kartal civarında Yayalar Köyü'ne nakledeceğiz. Yıkılan binaların arsaları ile boş arsalar, derhal yeşil saha haline sokulacaktır. Bütün akıntılar, yapılacak incelemeden sonra, yeni şekilde Haliç suyunun temizliğini bozmayacak hale getirilecektir. 27 konu Haliç'le ilgilidir. Kum depoları, çekek yerleri uygun semtlere alınacaktır.'' Ünal Beyazıt, askeri yardımla beraber, dış kredi de sağlanarak, Haliç'in ''Altın Boynuz'' olarak değerlendirileceğini söyledi. 


Hürriyet Gazetesi 23 Mayıs 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön