29 / 04 / 2024

1985 yılında Atlas Han 2.3 milyar liraya satılacakmış!

1985 yılında Atlas Han 2.3 milyar liraya satılacakmış!

1985 yılında müflis banker Kastelli'ye ait Atlas Han, 2 milyar 373 milyon liraya satışa çıkarılacakmış. Atlas Sineması'nın bulunduğu tarihi yapıda, 44 dükkan, 1 kafeterya ve 4 konut varmış.



1985 yılında Atlas Han 2.3 milyar liraya satılacakmış!


En büyük satış operasyonu için yeni değer biçildi


Kastelli'nin gizli sarayı 3 milyar 


  Geçen yıl 1.5 milyar liranın altında değer biçilen Atlas Sineması Tasfiye Kurulu tarafından onartıldı. 2 Eylül'de 2 milyar 373 milyon liraya satışa çıkıyor. Sinemanın içindeki Abdülaziz'in harem ağasının ''saray''ına değer biçilemiyor.


  Tasfiye Kurulu başkanı Sezai Onaral, tarihi binanın gerçek değerinin 2.3 milyar liranın çok üzerinde olduğunu belirtti.


  Tarihi yapıda, 44 dükkan, 1 kafeterya, sinema ve 4 konut var.


  Binanın 2.3 milyara satılması halinde Kastelli'nin 7 milyar 226 milyar liralık ihtilaflı vergi borcu dışında tasfiye işlemi tamamlanmış olacak.


1985 yılında Atlas Han 2.3 milyar liraya satılacakmış!


  Kastelli'nin gizli sarayı 3 milyar 


   EKONOMİ SERVİSİ


   BANKER Kastelli'nin en büyük satış operasyonu gerçekleşiyor. Cevher Özden'in sahibi bulunduğu tarihi Atlas Sineması, 23 Eylül'de 2 milyar 273 milyon liraya satışa çıkarılıyor. 9. Tasfiye Kurulu Başkanı Sezai Onaral, bir yıl önce yapılan ekspertiz raporunda 1.5 milyarın altında değer biçilen 112 yıllık tarihi yapının bu süre içerisinde 1 milyar lira daha değerlendiğini, satıştan sağlanacak gelirle ünlü bankerin bakiye borçlarının kapatılacağını söyledi. 

   9. Tasfiye Kurulu'nun istemi üzerine Türkiye Emlak Kredi Bankası eksperleri tarafından verilen rapora göre 2 milyar 373 milyon lira değer biçilen tarihi yapı, 44 dükkan, bir kafeterya, sinema ve dört konuttan oluşuyor. 112 yıl önce Sultan Abdülaziz'in harem ağasının ikametgahı olarak inşa edildiği kaydedilen 49 nolu ''Saray'' bölümünün ''gerçek değerinin parasal rakamlarla tespitinin mümkün olmadığı'' da ilgili ekspertiz raporunda belirtiliyor.

   Kastelli'nin tasfiye işlemini tamamlama aşamasından olan 9. Tasfiye Kurulu Başkanı Sezai Onaral ise, tarihi Atlas Han'ın ekspertiz raporunda belirtilen 2 milyar 373 milyon liralık değerin çok üzerinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

   ''Bir yıl önce yapılan değerlendirmede Atlas Sineması'na 1.5 milyar liranın altında kıymet biçildi. Bu süre içerisinde her kısmın ayrı ayrı onarım ve restorasyonuna gittik. Sonuçta değer, bir yıllık süre de 1 milyar liraya yakın artış gösterdi.''

   48 bağımsız bölümden oluşan Atlas Han'ın ayrı ayrı satışına gideceklerine de dikkati çeken Onaral, elde edecekleri gelirle Kastelli'nin bakiye borçlarını kapatarak, 7 milyar 226 milyon liralık ihtilaflı vergi alacağı dışında tasfiye işleminin tamamlanacağını bildirdi.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 6 Ağustos 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön