Emlakta Nostalji

1989 yılında sosyal konutlara talep artıyormuş!

1989 yılında inşaat sektöründeki durgunluk, fiyatı 17-25 milyon lira arasında değişen Bağcılar, Kartal gibi İstanbul'un dış çevresinde yoğunlaşan, ''Gariban Konutu'' diye adlandırılan sosyal konutları etkilemiyormuş.



''Gariban konutu'' satışları iyi


İnşaat sektöründeki durgunluk, fiyatı 17-25 milyon lira arasında değişen ve ''Gariban Konutu'' diye adlandırılan sosyal konutları etkilemiyor. Kent merkezlerine uzak semtlerdeki kooperatif evlerine talep hala yüksek.


Erkan ÇELEBİ


   İNŞAAT sektöründe yaşanan durgunluk, ''gariban konutları'' diye adlandırılan ve fiyatı 17 milyon lira ile 25 milyon lira arasında değişen evleri etkilemiyor. Satışların ''bıçak'' gibi kesilmesi ve müşterilerin ''karaborsa''ya düşmesi nedeniyle, villaların, yalıların, süper lüks dairelerin fiyatı sürekli düşerken, şehir merkezleri dışında kalan bitmiş ya da bitmek üzere olan sosyal konutlara talep artıyor.

   Özellikle Ümraniye, Merter'in arka kısımları, Beşyüzevler, Topkapı, Bağcılar, Kartal, Maltepe gibi İstanbul'un dış çevresinde yoğunlaşan bu sosyal konutlara olan talebin nedeni, vadeli satılmalarına bağlanıyor. Kendilerine ''gariban piyasası'' adını koyan bu bölgedeki emlakçılar, ''Bizim piyasadaki evler, genellikle üçte biri ya da üçte ikisi peşin, geri kalan kısmı taksitle satılıyor'' dediler. Ümraniye'de emlakçılık yapan Adnan Yıldırım, ''Ev sahipleri, kooperatife ödedikleri 10-15 milyon lira peşin aldıktan sonra, geri kalan kısmı ise senet yapıyor. Bu senetler tüccar senedine pek benzemez. Geri dönme olayı, yok denecek kadar azdır. Bu da, satışların hareketlenmesine neden oluyor'' şeklinde konuştu.

   İstanbul Ticaret Odası Meclisi Üyesi, Emlakçı Ceyhan Uras da, kooperatif aidatlarını yatırıp, konutların tam bitme aşamasına geldiği zaman, şartların ağırlaşması nedeniyle, bu evler değerinin çok altında devredilmeye başlandı. Kısa süre sonra tamamlanacak bu tip konutlara büyük talep var. Çünkü, bu evler tamamlandığında, büyük karlar elde edilebiliyor'' dedi.

   

VİLLALARDAN SONRA YAZLIKLAR - Ceyhan Uras, Tarabya, Sarıyer sırtları gibi İstanbul Boğazı'nın iki yakasında yükselen villalar ile Levent, Bağdat Caddesi, Ulus semtlerindeki fiyatı sürekli düşen süper lüks dairelere şimdi de, yazlıkların eklendiğini söyledi. Uras, ''Yazlık ev telefonlarının 1 milyon liranın üzerine çıkmasıyla birlikte, bu tip evlerin vergisi artacak söylentisi yaygınlaştı. Bu da, yazlık evini satmak isteyenlerin sayısını artırdı. Ne var ki, alıcı çıkmıyor. Daha önce 100 milyon lira olan yazlık evler, 75-80 milyon liraya düştü. Bu gidişle daha da düşecek'' dedi.




                                        Satış fiyatı

                                    en az - en fazla 

Semti                           (milyon TL)


Bağcılar...........................21-29

Avcılar.............................17-25

Küçükyalı........................23-35

Üsküdar...........................17-30

Beşiktaş...........................26-50

Yedikule..........................17-25

Beşyüzevler.....................12-25

Fatih................................16-30

Yeldeğirmeni...................18-40

Topkapı...........................20-27

Kozyatağı.............................50

Ulus.................................80-165

Göztepe...........................45-65

Bakırköy.........................65-150

Bahçelievler.........................50

Acıbadem........................35-80

Kartal..............................20-90

Sarıyer (villa)......................200

Pendik..................................250


(1989 yılında Reşat Altın 191.425 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 9 ocak 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com