22 / 11 / 2024
fuzul

1991 yılında Saros Körfezi'ne yeni bir İstanbul kurulacakmış!

1991 yılında Saros Körfezi'ne yeni bir İstanbul kurulacakmış!

1991 yılında İstanbul'u kurtarmak için Saroz Körfezi'nde 500 ile 800 bin nüfuslu yeni bir İstanbul kurulması hedeflenmiş. Fikir babalığını Üzeyir Garih'in yaptığı İstanbul-2 projesiyle İstanbul'a nefes aldırmak amaçlanmış.




1991 yılında Saros Körfezi ne yeni bir İstanbul kurulacakmış!


Saroz Körfezi'ne uydu kentler kurulacak


İSTANBUL-2


İstanbul'u kurtarmak için Saroz Körfezi'nde yeni bir İstanbul kuruluyor. Paris, Rio de Janerio, Londra gibi kentleri yaşatabilmek için oluşturulan uydu kentlerin bir benzerinin İstanbul için uygulanması amacıyla görüşmeler sürüyor


İstanbul, Çanakkale, Eskişehir ve İzmir'e ekspres yollarla bağlanacak olan İstanbul-2 uydu kentinin en çok 500-800 bin nüfusu barındırması düşünülüyor. Projeye hükümetin de sıcak baktığı belirtiliyor


Ercüment İŞLEYEN


   İSTANBUL'u kurtarmak için Saroz Körfezi'ne yeni bir İstanbul kurulması hedefleniyor. İstanbul-2 adını taşıyacak ve Keşan'a kadar yayılacak olan uydu kentin bir ulaşım ağı içine alınıp İstanbul, Çanakkale, Eskişehir ve İzmir'e ekspres yollarla bağlanması, Çanakkale Boğazı'na iki köprü ve Saroz'un batısına liman inşa edilmesi öneriliyor.


   Nüfusu en çok 500 ile 800 bin olması hesaplanan İstanbul-2'ye, hafif sanayi tesisleri, kıyı bankacılığı, sigorta şirketleri ve hizmet sektörünün taşınması planlanıyor. Model kent için gelişmiş altyapı oluşturulması, ortalama 50 metre genişliğinde caddeler, metro, doğalgaz, alışveriş merkezleri kurulması düşünülüyor. Fikir babalığını Üzeyir Garih'in yaptığı ve 10 yıl içinde tamamlanması 


1991 yılında Saros Körfezi ne yeni bir İstanbul kurulacakmış!


düşünülen İstanbul-2 proje çalışmalarını Alarko Şirketler Grubu üstleniyor. Projeye hükümet üyelerinin de sıcak baktığı belirtiliyor. 

   Nüfusu her geçen gün biraz daha artan ve Tuzla'dan Büyükçekmece'ye kadar genişleyen İstanbul'a nefes aldırmak için Paris, Londra ve Rio de Janerio'yu kurtarmak amacıyla kurulan uydu kentlerin bir benzerinin oluşturulması gündeme geldi. Projenin fikir babası olan işadamı Üzeyir Garih, GAP'tan esinlenerek BAP (Batı Anadolu Projesi) adını verdiği İstanbul-2'nin planlamasını Alarko Şirketler Grubu olarak üstleneceklerini belirtiyor. Üzeyir Garih, iletişim ve ulaşımın gelişmesi ile şirketlerin kent merkezinde bulunmasının zorunluluk olmaktan çıktığını anlatarak, ''Her işyerinin İstanbul'da olması da gerekmez. Önemli olan ana arterlerdir. Bugün İstanbul şirketler için çok olumsuz koşullar taşıyor. Elit model bir kent için yer seçimi yapılırken İstanbul'a uzak da olmaması gözetildi. Bizim şirketler topluluğu olarak, ya da kişisel olarak benim bölgede arazim yok. Herhangi bir spekülasyon peşinde değiliz'' diyor. İstanbul-2'nin sınırlarının belirlenmesinden sonra hemen altyapının kurulmasına başlanacak. Boş arazide düzenli bir altyapı oluşturduktan sonra doğalgaz bağlantıları da kurulacak. Şehircilik açısından örnek bir model ortaya çıkartabilmek amacıyla kentin caddelerinin en az 50 metre genişliğinde olacağı, kent içi ulaşımın kolaylıkla sürdürülebileceği, bağlantıların oluşturulacağı belirtiliyor. Mimari açıdan da elit bir düzeye erişebilmek için birbirlerine yakın zamanlarda inşa edilecek olan binaların mimari açıdan uyumlu olmalarına dikkat edilmesi de planlanıyor. Proje üzerinde çalışmalarını sürdüren Üzeyir Garih, makro altyapı için her bir parsel satışına eklenecek verginin yeterli olacağını söylüyor. Garih, vergi alınıncaya kadar altyapı finanse etmek üzere devlet yollarının ve altyapı gelirinin satılarak halka borçlanmasını öneriyor.

   Uydu kente iletişim teknolojisinin bütün ürünlerinin aktarılarak şirketlerin buraya taşınmasının cazip hale getirilmesi de proje kapsamında bulunuyor. Oteller ve alışveriş merkezlerinin plana göre yerleştirileceği yeni kentte, hafif sanayi tesisleri kıyı bankacılığı, sigorta şirketleri ve hizmet sektörü bir araya getirilecek. Özel sektör-devlet işbirliği ve yap-işlet-devret sistemiyle inşası düşünülen İstanbul-2'nin 10 yıl içinde ortaya çıkartılması hedefleniyor. Üzeyir Garih, projeyle hükümet üyelerinin de ilgilendiğini ve uydu kente sıcak baktıklarını belirtiyor.


Milliyet Gazetesi 19 Ağustos 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön