25 / 11 / 2024

1992 yılında Kapalıçarşı'da 300 dükkan satışa çıkarılmış!

1992 yılında Kapalıçarşı'da 300 dükkan satışa çıkarılmış!

1992 yılında Kapalıçarşı'yı işsizlik vurmuş. Kapalıçarşı'da işsizlikten dolayı 300 dükkan satışa çıkarılmış. Altın ya da döviz karşılığı pazarlanan dükkanların en ucuzu bir milyar liradan başlıyormuş.




1992 yılında Kapalıçarşı da 300 dükkan satışa çıkarılmış!


En ucuzu 1 milyar


Kapalıçarşı'da işsizlik... 300 dükkan satışa çıkarıldı


Mücahit BÜBER - İSTANBUL


    TÜRKİYE'nin ekonomik açıdan kalbi ve aynası olarak nitelenen Kapalıçarşı'da, işsizlikten, 300 dükkan satışa çıkarıldı. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Metin Benşin, son iki yıldır çarşıda iş potansiyelinin çok gerilediğini belirterek, ''Eskiden tüccarlar çarşıda dükkan sahibi olmak için yarışırdı. Şimdi tam tersine satan çok, alan yok'' diye konuştu.

    Çarşının Kalpakçılar, Örücüler ve Halıcılar gibi değerli caddelerinde satışa çıkarılan dükkanlar, altın ya da döviz karşılığı pazarlanıyor. En ucuz


1992 yılında Kapalıçarşı da 300 dükkan satışa çıkarılmış!


dükkan, bir milyar liradan başlıyor. Kapalıçarşı'daki işsizlik krizini, Dernek Başkanı Metin Benşin, iki noktada değerlendiriyor:

    ''Çarşı izole edildi. Çarşının 21 kapısı var ama çevresinde bir tane otopark yok. Araçla çarşıya gelmek zulüm oldu. Eskiden otobüslerle çarşıya gelen turistler, şimdi çarşıya giremiyor. Turistin yolu kapandı. Vatandaş tüketim gücünü kaybetti. Çarşının kemikleşmiş müşterisi vardı. Enflasyon bu insanları çarşıdan uzaklaştırdı.''

    Hükümetin ekonomik karar ve uygulamalarından rahatsız olmadıklarını ancak, Ankara'dan çarşının geleceği açısından beklentileri olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Bensin, şöyle konuştu:

    ''Çarşıda 4 bin dükkan, 68 sokak, 21 kapı, 15 han, 8 banka şubesi, yüz döviz ofisi, dört çeşme, beş kuyu, bir cami, üç mescit, iki bedesten, iki karakol, beş dernek, bir kulüp, 50 çay ocağı, 15 restoran, 50 büfe, bir kahvehane ve beş WC var. Bir şehir büyüklüğündeki Kapalıçarşı, eğer Türkiye'nin ekonomik açıdan kalbi ise, sorunlarına mutlaka çözüm bulunmalı. Çarşının iki önemli noktasına otopark yapılmasını istiyoruz. Çarşıya gelen turistlere kolayca alışveriş yapma imkanı sağlamalıyız. Ayrıca, çarşının her konuda güvenliği için özel bir 'çarşı güvenlik kadrosu' kurmak gerekir. ANAP İstanbul Milletvekili Adnan Kahveci bu konuda Meclis'e bir kanun teklifinde bulunmuştu. Kanunun çıkmasını bekliyoruz''

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen'den, çarşı içindeki seyyar satıcılar ile işportacıların temizlenmesi konusunda yardım beklediklerini de sözlerine ekleyen Kapalıçarşı Esnafları Derneği Başkanı Metin Benşin, ''Kimsenin ekmek kapısıyla oynamak istemiyoruz. Ama turistler bu adamlardan illallah diyor. Bu yüzden çarşıda dolaşmak istemiyorlar'' diye konuştu.


(1992 yılında Reşat Altın 560.227 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 19 Ekim 1992



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön