29 / 04 / 2024

1991 yılında Kapalıçarşı'da 100 dükkan satışa çıkarılmış!

1991 yılında Kapalıçarşı'da 100 dükkan satışa çıkarılmış!

1991 yılında işsizlik, Kapalıçarşı'da dükkan sattırıyormuş. Körfez Krizi'yle birlikte Kapalıçarşı'ya giren işsizlik, çarşıda 100 dükkanı satışa çıkartmış. Kapalıçarşı'da dükkanlar 500 milyon ile 5 milyar lira arasında satılıyormuş.



1991 yılında Kapalıçarşı da 100 dükkan satışa çıkarılmış!


İşler durdu, 100 dükkan satışa çıkarıldı


Kapalıçarşı'da kriz


Bir süre öncesine kadar değil satılık, kiralık dükkan bile bulunamayan Kapalıçarşı'da, piyasadaki durgunluk dolayısıyla esnaf peşpeşe dükkanlarını elden çıkarmaya çalışıyor. Ancak dükkan fiyatları 500 milyon ile 5 milyar lira arasında değiştiğinden müşteri bulmak kolay olmuyor. 


Mücahit BÜBER


   İŞSİZLİK, Kapalıçarşı'da dükkan sattırıyor. Bir süre öncesine kadar satılık ya da kiralık dükkan bulmanın mucize sayıldığı çarşıda satışa çıkarılan 100 işyeri 500 milyonla 5 milyar lira arasında 


1991 yılında Kapalıçarşı da 100 dükkan satışa çıkarılmış!


fiyatlarla alıcı bekliyor.

   Körfez kriziyle birlikte tarihi Kapalıçarşı'ya giren işsizlik fırtınası bir türlü dinmek bilmiyor. Kapalıçarşı Esnafları Derneği Metin Bensin, bunalımın devam ettiğini belirterek, ''1951'den beri çarşıdayım, böyle şey görmedim. Çarşının tarihinde böyle bir kriz yaşanmadı. Bu bunalım, Cumhuriyet tarihinin en önemli sıkıntısı. Bugün çarşının en değerli caddesi olan Kalpakçılar'da bile satılık ve kiralık dükkan var ve aylardır alıcı bekliyor'' dedi.

   İstanbul Mücevherciler, Kuyumcular ve Sarraflar Derneği Başkanı Muharrem Özuslu da, çarşının İç Bedesten Caddesi'ndeki sarraf dükkanına aylarca müşteri gelmediğini söyledi. Özuslu, ''Siftah edelim yeter diyoruz. Müşteri yağsın demiyoruz, damlasın istiyoruz'' diyerek, çarşı esnafının sıkıntısını şöyle dile getirdi:

   ''41 yıldır Kapalıçarşı'dayım. Son iki yıldır yaşanan müşteri yokluğuna bir anlam veremedik. Ülkemizde siyasi, ekonomik bir takım önemli olaylar yaşandı ve piyasa bir durgunluk sürecine girdi. Ama uzun sürmedi ve işler yoluna konuldu. Bu kez inanılmayacak bir tıkanma var. Ne turist geliyor, ne de halk. Aylarca siftah etmeden dükkanını kapatanlar oldu. Kiracı olanlar, borçlu olanlar şok geçirdi, dükkanımın çevresinde 17 dükkan satışa çıkarıldı. Sabrediyoruz, ümitliyiz ve devletin turizm sektörünü canlandırmak için bir an önce acil önlemler almasını bekliyoruz.''

   Çarşıda yaşanan bunalım, bir çok esnafın dükkanını kiraya vermesine de neden oluyor. Ancak dükkan kiralayacak olanlar bile mumla aranıyor.


(1991 yılında Reşat Altın 356.517 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 19 Temmuz 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön