05 / 11 / 2024

1999 yılında Huber Köşkü müze olarak kullanılacakmış!

1999 yılında Huber Köşkü müze olarak kullanılacakmış!

1999 yılında Cumhurbaşkanlığı yazlık köşkü olarak restorasyonu devam eden Huber Köşkü'nün müze olarak da kullanılması kararlaştırılmış. Köşkün yanında inşa edilen 2 binadan biri de devlet konukevi olarak kullanılacakmış.




1999 yılında Huber Köşkü müze olarak kullanılacakmış!


CUMHURBAŞKANLIĞI 'YAZLIK' YENİLEDİ


6 yılda 6 trilyona


Kenan Evren zamanında alınan, döneminde kullanılmadığı için durduğu yerde çürüyen Huber Köşkü, Cumhurbaşkanlarının yazlık çalışmalarını yürütebileceği düzeye getirildi.


    Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in direktifi ile başlatılan Huber Köşkü restorasyon çalışmaları 6'ncı yılını doldurdu. Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ayrılan kaynaklarla, Bayındırlık Bakanlığı'nca yürütülen ve Huber Köşkü'nün restorasyonunun yanı sıra, yeni ek binalar yapılmasını da öngören projenin uygulanmasında son aşamaya gelindiği bildirildi. 

    Restore edilen Huber Köşkü ile arazideki yeni binalar 15 Temmuz'da hizmete açılacak. 170 dönümlük arazi içindeki binalar cumhurbaşkanlığı çalışma köşkü ve yabancı devlet adamları için konukevi olarak kullanılacak. 

    Tarabya sırtlarında 1906 yılında Alman Huber Kardeşler tarafından İtalyan mimara yaptırılan Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in onayı ile 1993 yılında başlayan restorasyon çalışmaları çerçevesinde, köşkün ana binası yenilenirken, müştemilatında yer alan ve çürümeye yüz tutan 21 yapıdan 11'i yıkılarak yerlerine 2 tesis yapıldı. Bu binalardan biri yabancı devlet adamlarının İstanbul'da kaldıkları süre içinde konaklamalarına ayrılırken, bir bina da Cumhurbaşkanı için ayrıldı.


Müze olacak


    Huber Köşkü'nün ayrıca müze olarak da kullanılması kararlaştırıldı. Ayrıca alan içinde yer alan çok sayıdaki tarihi heykelde heykeltraşlar Handan Börtçene ile Namik Denizhan tarafından restore edildi. 

    Proje sorumluluğunu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in danışmanlarından Mimar Coşkun Karadeniz'in yaptığı alandaki yeşillendirme çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Beyhan TOLON


(1999 yılında Reşat Altın 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 24 Mayıs 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön