Eğitim

2. Abdülhamit'in 48 varisi gayrimenkullerini istiyor

Sultan 2. Abdülhamit'in torunları 10 binden fazla gayrimenkulden oluşan miras için mahkemeye başvurdu

Sultan II. Abdülhamit'in torunları, dedelerinin Türkiye'deki şahsi gayrimenkulleri için ilk kez hakim karşısına çıktı. Dedelerinin İzmir'den Adana'ya tam 17 şehirde 10 bin 200 civarında gayrimenkul olduğunu savunan Bülent Osman ve Orhan Osmanoğlu, bir yandan hazineden alacakları tazminatın, diğer yandan da resmi varislerin belirlenmesini istiyor. Dava mahkemeye başvuran 11 miraçının lehinde sonuçlanırsa Boğaz'daki bazı yalılar, büyük hanlar ve kıymet biçilemeyen arazilerden oluşan mülklerin bugünkü değeri mirasçılara ödenecek. İlk duruşmada hakim karşısına çıkan ailenin avukatları Ayşegül Topuz ve Burak Varoğlu davayı kazanacaklarına inandıklarını söyledi. Topuz ilk aşamada 11 kişinin Sultan II. Abdülhamit'in soyundan geldiğinin nüfus kayıtları ile kanıtlanmasının ardından padişahın kişisel malları için mirasçı olduklarına yönelik veraset davasının başladığını söyledi.

44 MİRASÇIDAN 11'İ DAVACI OLDU

Topuz şöyle konuştu: Herhangi bir Türk vatandaşının dedesinden kalan mirasını almasi için veraset belgesi alması gerekiyor. Şu anda mirasçı olarak 44'ten fazla kişi var ama davacı 11 kişi bulunuyor. Biz zaten Emlak-ı Hakaniye yani millete devredilen saraylar, kasırlar ve çeşitli mülklere ilişkin talepde bulunmuyoruz. Malların tespiti çalışması hızla sürüyor" dedi. Davanın 3 yolda karara bağlanması bekleniyor.

Boğaz'daki yalılara da bakılacak

Avukatlar, şu ana kadar tespit edilen miras malları arasında hangi kalemlerin bulunduğunu açıklayamadıklarını belirtti. Avukatlar mirasa söz konusu mallar arasındaki Boğaz'daki yalılardan, Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki hanlara kadar malların sayımda tespit edilebileceğini söyledi.
Star/Erdinç Akkoyunlu

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Padişah'ın 2 bin tapusu mahkeme dosyasında

Sultan II. Abdülhamid'in 48 vârisi, hak talep ettikleri 10 bin 200 taşınmazdan, tapu kayıtlarını buldukları 2 binini mahkemeye sundu Belgeleri dosyaya koyan mahkeme, vârislerin nüfus kayıtlarının getirilmesine ve Hazine'den arazilerle ilgili tapuların istenmesine karar verdi

Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid'in 48 vârisinin dedelerinin özel mülkleri için Milli Emlak'a açtığı veraset davasının ikinci duruşması dün Şişli Adliyesi'nde görüldü. Osmanlı İmparatorluğu'nda 33 yıl tahtta oturan Sultan II. Abdülhamid'in torunlarının dedelerinin şahsi malları için başlattığı hukuk mücadelesinde dün ilginç bir gelişme yaşandı. Vârisler, ellerindeki tapuları mahkemeye sundu. Avukat Ayşegül Topuz, "Bizim için önemli olan veraset davasının bir an önce sonuçlanmasıdır. Ardından elimizdeki diğer kayıtları da mahkemeye ileteceğiz" dedi. Şişli 1. Sulh Hukuk Mahkemesi, bu belgeleri dosyaya koydu ve II. Abdülhamid'in vârislerinin nüfus kayıtlarının mahkemeye getirilmesine ve Hazine'den sözkonusu arazilerle ilgili tapu kayıtlarının istenmesine karar verdi.

İPSALA VE KARABURUN
Halen Türkiye'de tekstil ve ihracat işiyle uğraşan varislerden 47 yaşındaki Orhan Osmanoğlu, "Dedemin en çok gayrimenkulü Edirne İpsala'da, 3 bin dönüm kadar. İzmir Karaburun'un büyük kısmı da dedemin özel mülkü. Buraların tapularını mahkemeye sunduk. İstanbul Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu da dedemin mülkleri arasında yer alıyor. İstanbul Beykoz'da Kabakoz'da da binlerce dönüm arazimizin tapu kayıtlarını da mahkemeye sunduk" diye konuştu. "Dedemizden kalan mirası istememiz bizim en doğal hakkımız" diyen Osmanoğlu, dava açma nedenlerini de şöyle açıkladı: "Ailede 100 kişi varsa bunun 90'ı maddi sıkıntı içinde. Pek çoğu yaşlı ve yardıma muhtaç. İyi bir hayat yaşasak inanın bir şey istemeyiz. Ama zorluk içinde olanlar için hakkımızı arıyoruz. Geçen duruşmada mahkeme başkanı da bana gülerek, 'Bu yüzyılın davası, bizim şansımız' dedi. Gerçekten çok önemli bir dava. Kazanmayı umuyoruz."

AİHM'E GİDEBİLİRİZ
İngiltere' de yaşayan vârislerden Burak Osmanoğlu da öncelikle mülklerin tazminini Hazine'den istediklerini söyleyerek, "Eğer bu konuda bir çözüm alamazsak son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gideceğiz" dedi.

ÖZEL MÜLKİYETİ
Osmanoğlu ailesinin avukatlarından Ayşegül Topuz, 431 Sayılı Yasa'nın 8. maddesinin "Osmanlı İmparatorluğu'nda padişahlık etmiş kimselerin Türkiye Cumhuriyeti arazisi dahilindeki tapuya merbut emvali gayrimenkulleri millete intikal etmiştir" dediğini, ancak Sultan II. Abdülhamid'in yasanın ilanı tarihinden 6 yıl önce vefat ettiği göz önüne alındığında, anılan yasanın Sultan ve mirasçılarına uygulanmasının hukuken mümkün olmadığını savunuyor.

YUNAN KRALI ÖRNEĞİ
Avukat Ayşegül Topuz, Türkiye'nin AİHM'nin yargı yetkisi ile mülkiyet hakkını koruyan 1 No'lu protokolü kabul etmesinin ellerini güçlendirdiğini belirtiyor. Vârislerin talep ettiği Hazine-i Hassa mülklerinin II. Abdülhamid'in özel mülkiyeti olduğuna ve vefat tarihinde bu mirasın mirasçılarına intikal ettiğine dikkat çeken Avukat Topuz, şunları söyledi: "Türkiye'de iç hukuk yolları tükenirse konuyu AİHM'ye taşımayı düşünüyoruz. Daha önce AİHM'de açılan benzeri miras davalarında örneğin Yunanistan Kralı 13 milyon 700 bin euro tazminat kazanmıştı."

'Tapuların karşılığını istiyoruz'
20 Eylül 2010'a ertelenen duruşmadan sonra SABAH'a konuşan vârislerden Orhan Osmanoğlu, dedelerinin 17 şehirde 10 bin 200 gayrimenkulü bulunduğunu, ailenin tapu kayıtlarını çıkardığı 2 bin gayrimenkulün belgelerini mahkemeye sunduklarını söyledi. Osmanoğlu, "Dedemin, gayrimenkulleri en çok İstanbul, Edirne, İzmir (Karaburun), Adana ve Bursa'da var. Saraylar, köşklerle ilgili bir talebimiz yok. Sadece elimizde bulunan tapuların karşılığını istiyoruz" dedi. Sultan Abdülhamit'in büyük oğlu Mehmet Selim Efendi'nin soyundan gelen Harun Osmanoğlu'nun oğlu olan Orhan Osmanoğlu, 1963'te Şam'da doğmuş. 1974'te hanedan ailesine giriş izni verilince, 11 yaşında Türkiye'ye gelen Osmanoğlu'nun 5 çocuğu var.
Sabah/Erhan Öztürk