Genel

2-B arazilerine ilişkin çalışmalar hızlandı!

Orman vasfını kaybetmiş 2-B arazilerine ilişkin çalışmalar hızlandı... Bir yandan 2-B'ler üzerindeki işgalciler belirlenirken, bir yandan da taslağa son şekli veriliyor...

Türkiye'de yıllardır dillendirilen, 'Orman vasfım kaybetmiş 2-B arazilerin ekonomiye kazandıralım' önerisi, bu kez AKP tarafından yeniden gündeme alınıyor. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın 2011 genel seçimlerinden önce gündeme gelebileceğini açıkladığı 2-B'lere ilişkin yasa taslağının ocak ayı içinde Meclis'e sunulması düşünülüyor.

Baz alınan tarih 1981

Maliye, çevre ve Orman ile Bayındırhk ve İskan Bakanlığı'nın halen üzerinde çalıştığı yasa taslağında, 2-B'ler, '31 Aralık 1981 tarihinden önce bilim ve fen bakımından orman niteliğini tamamen kaybetmiş yerlerden, tarla, bağ, bahçe, meyvelik, zeytinlik, fındıklık, fıstıklık gibi çeşitli tarım alanları veya otlak, kışlak, yaylak gibi hayvancılıkta kullanılmasında yarar olduğu tespit edilen araziler ile şehir, kasaba ve köy yapılarının toplu olarak bulunduğu yerleşim alanlarının Hazine adma orman dışına çıkarılması uygulaması' olarak tanımlanıyor.

Taslakta, öne çıkan bazı unsurlar da şöyle sıralanıyor:

Maliye Bakanlığı satacak

- 2-B'lerin satışım Maliye Bakanlığı koordine edecek. 2-B'leri satın almak isteyen hak sahipleri, 3-6 ay içinde başvuruda bulunacak. Bu süre, Bakanlar Kurulu Karan ile uzatılabilecek. Taslağın ilk halinde, başvuru süresi 1 ay olarak belirlenmişti.

- Başvurular, illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapılacak.

- 2-B arazilerini almak isteyen hak sahiplerinden müracaatları sırasında, satış tutarından mahsup edilmek üzere başvuru bedeli alınacak. Söz konusu bedel, bölgeler, il, ilçeler ve arazinin konumuna göre farklılık gösterecek. Bakanlık başvuru bedellerine ilişkin bir tebliğ yayımlayacak. 2-B'ler, rayiç bedel üzerinden satilacak. Rayiç bedellerinin belirlenmesinde Hazine taşınmazlarının satışındaki kurallar geçerli olacak. İl ve ilçelerdeki takdir komisyonlan, hak sahiplerine satilacak 2-B'lerle ilgili değer tespitinde bulunacak.

2-B arazilerinin üzerinde çok katlı yapıların bulunması halinde, önce zeminin değeri belirle ¬necek, daha sonra daire başına düşen hisse tutan hesaplanacak. Bu durumdaki hak sahiplerine hisseli satış yapılacak.

Toplam 36 ilde satış olacak

- Yürütülen çalışmalar çerçevesinde, 50 bin hektar yeniden ormana dönüştürülecek.

- 2-B'ler, ilk aşamada kadastro ve güncelleme işlemleri tamamlanan ve büyük bölümü sahil şeridinde yer alan 36 ilde sansa çıkanlacak. Diğer illerdeki 2-B arazileri de, kadastro ve güncelleme çalışmalarına paralel değerlendirmeye alınacak.

2-B en çok hangi ilde

2-B'lerin en fazla bulunduğu illerin başında Antalya geliyor. Bunu, sırasıyla Mersin, Balıkesir, Ankara, Sakarya, Muğla ve İstanbul izliyor. 473 bin hektar 2-B alanı hesaplaması üzerinden yapılan dağılıma göre, 2-B arazileri, Antalya'da 45 bin 548 hektarlık bir alana yayılıyor. Mersin'de 39 bin 287 hektar, Balıkesir'de 34 bin 887 hektar 2-B arazisi bulunuyor. Ankara'da 31 bin 706 hektarlık bir alanı kaplayan 2-B'ler, İstanbul'da 18 bin 233 hektarlık, İzmir'de ise 14 bin 772 hektarlık bir büyüklüğe ulaşıyor. Söz konusu hesaba göre, 22 bin 254 hektarlık 2-B alanı üzerinde yerleşim yerleri bulunuyor.
Sözcü