Sektörel

2. dairesi olan emekli Emlak Vergisi'nden faydalanamaz!

Hisseli olsa da ikinci dairesi olan emekli sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden yararlanamaz...

Soru: Eşim Emekli Sandığı’ndan emekli bir öğretmen. Üzerine kayıtlı 200 metrekareden düşük kendi oturduğumuz bir daire mevcut. Ayrıca üzerine kayıtlı gelir getirmeyen hisseli bir arsa ve kirada olmayan hisseli bir daire bulunuyor. 2003’ten bu yana Emlak Vergisi yatırıyoruz. Bu yıl uyarılar üzerine bağlı olduğumuz belediyeye müracaat ederek Emlak Vergisi’ni iptal ettirdim. Ama arsa vergisinin ödeneceğini bildirdiklerinden onu yatırdım. Daha önce yatırılmış olan vergileri geri almanın mümkün olmadığını belirttiler.

Bir arkadaşımın uyarısı üzerine sitenizle tanıştım ve vergilerin geri alınabileceğini öğrendim. Fakat geri alma örnek dilekçesinin olduğunu belirtmenize rağmen bulamadım.

1) Vergilerin geri alınabileceği bir örnek dilekçe,

2) Ödenen vergilerin geri alınabileceğine dair bir resmi yazı örneği,

3) Arsa vergisinin alınıp alınamayacağı hakkında bilgi,

4) Hangi tarihten itibaren yatırılan vergilerin istenebileceği,

5) Eğer belediye bu duruma itiraz ederse ne gibi yolları takip edeceğim hakkında tarafımın bilgilendirilmesini rica ederim.

N.Kemal BAYRAKTAR


Cevap: 1) Dilekçe aramanıza gerek yok. Çünkü, eşinizin Emlak Vergisi ödemesi gerektiğinden, geçmişte ödediği vergileri geri alamaz. Sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanlar

yararlanıyor. Eşinizin hisseli de olsa ikinci dairesi olduğundan Emlak Vergisi ödemesi gerekir. Hisseli dairesini size devrederse, vergi ödemez.

2) Vergi iadeleri resmi yazı örneğiyle değil, kanun hükmüyle yapılır. Vergi iadesine ilişkin yasa hükümleri, Emlak Vergisi Kanunu’nun 8’inci ve Vergi Usul Kanunu’nun düzeltme hükümlerine ilişkin 116-126’ncı maddeleridir.

3) Bir an için eşinizin sıfır oranlı Emlak Vergisi'uygulamasından yaralandığım ve bina vergisi ödemediğini varsaysak bile

arsa vergisini ödemesi gerekiyor.

4) Geriye doğru 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde yersiz ödendiği belirlenen vergiler, talep edilmesi halinde iade edüir.

5) Belediye iade edilmesi gereken bir vergiye ilişkin düzeltme talebini reddederse, olay şikâyet yoluyla belediye başkanlığına taşınır. Belediye başkamnın da reddetmesi halinde ise vergi mahkemesine dava açılır.

Posta/Ekrem Sarısu