Ekonomi

Bakan Bilgin'den flaş EYT açıklaması!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, "EYT" ile ilgili, "1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme." ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Birgin, TRT Haber'de katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

EYT üyelerinin durumuyla ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğu sorulduğunda Bilgin, şunları söyledi:

"Biz 1999 öncesi işe girmiş olanların yaş sorunu yüzünden emeklilikte karşılaştıkları sorunun çözümüne dönük düzenleme hazırlığı içerisindeyiz. Bu tek tip bir düzenleme. Bazı televizyonlarda uzman diye elinde kalemle hesaplamalar yapıyorlar, bu rakamlar onlar açısından maalesef doğru değil. Ellerinde veriler yok. Bütün çalışanların yaşı, günü ve prim sayısı gibi tüm veriler elimizde. O gerçek veriler üzerinde çalışıyoruz. Aralık ayında bunu Meclise intikal ettireceğimizi kamuoyuna açıkladık ve sayın Cumhurbaşkanı'mıza da bu konuda bilgi verdik."

Staj ve çıraklık sigortasının EYT'ye giriş kapısı olarak kabul edilip edilmeyeceği sorulduğunda Bilgin, şunları söyledi: 

"Onlar farklı. Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem." 

Bilgin, EYT ile ilgili bir kararname çıkarılacağını kaydederek, gerekli hesaplamalar yapıldıktan sonra bu yönetmeliğin detaylarının kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Kamuda taşeron işçileri ile ilgili bir soruya yanıt veren Bilgin, hükümetin son yıllarda kamu sektöründe taşeron işçilerinin kadrolu istihdama dönüştürülmesi konusunda önemli reformlar yaptığını ve yaklaşık 1 milyon taşeron işçisinin istihdam edildiğini söyledi.

O dönemde devlete ait işletmelerde (KİT) çalışan 90 bin işçinin çeşitli nedenlerle işe alımlardan yararlanamadığını anlatan Bilgin, şunları kaydetti: 

"Onların kadroya alınması konusunda çalışmamız devam ediyor. Tahmin ediyorum onu kasım ayı içerisinde sonuçlandırırız." 

Belediye çalışanlarının durumu sorulduğunda Bilgin şunları söyledi:

"Kamunun bütün bu bahsettiğim kadro dışı kalmış olan işçilerinin kadroya geçirilmesi konusunda çalışmamızı ayrıntılı bir şekilde bütün işçileri inceliyoruz, onların statülerini inceliyoruz, iş ilişkilerini, sözleşmelerini inceliyoruz. Onun için kasım ayında tahmin ediyorum onu tamamlamış olacağız. Daha erken de tamamlayabiliriz. Yani bu ay sonunda veya kasımda o işi tamamlarız."

Mevsimlik işçiler konusunda ise bu işçilerin düzenli çalıştıklarını anlatan Bilgin, "İhtiyaç varsa onların çalışma sürelerinin uzatılması konusunda bir imkan sağlayacağız. Başka bir yerden kurum işçi almasın veya yeni birisine, yeni bir taşerona vermesin işi. Daha önce çalıştığı, bir bağlantısı olan, mevsimlik işçi sözleşmesi olan işçilere bu hakkı tanıyacağız. Yani o kurumun ihtiyacı olduğu zaman onların çalıştırılması ve çalışma sürelerinin uzatılmasını da kapsayan bir çalışma yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Taşeron işçisinin 10 ay 29 gün çalışacağını paylaşan Bilgin,  "Onu biz 12 aya, 1 yıl çalışmaya çıkaracağız ve 1 yıl çalışacak şekilde kurumlarında çalışma imkanı sağlayacağız." dedi.

Bilgin, taşeron işçilerinin haklarını koruyan bir yönetmelik çıkaracağını ve statülerini tamamen değiştireceğini söyledi.

Kamuda taşeron işçilerin durumuna ilişkin olarak Bilgin, 657 Sayılı Kanun kapsamında memur dışında çeşitli çalışma biçimlerinin olduğunu açıkladı.

Vakıfbank açıkladı!  31 Ekim'e kadar başvuran herkes faydalanacak! Acele edin!
Ziraat Bankası'ndan müjde geldi! 15 Kasım'a kadar başvuran herkese anında hediye!    
Garanti Bonus'dan müjde! 31 Ekim'e kadar herkes faydalanacak!