01 / 05 / 2024

2. el araçta 6 ay 6 bin kilometre ve liste fiyatı kısıtlamalarının süresi uzatıldı!

2. el araçta 6 ay 6 bin kilometre ve liste fiyatı kısıtlamalarının süresi uzatıldı!

Ticaret Bakanlığı tarafından otomotiv sektöründe ortaya çıkan spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı uygulanan "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemelerin süresinin 6 ay süreyle yeniden uzatılmasına karar verildi.



Otomotiv sektöründe spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı 2. el araçlarda uygulanan "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemelerin süresi 1 Ocak 2024 itibaren 6 ay süreyle yeniden uzatıldı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Verilen detaylara göre, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemeler, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 6 ay süreyle yeniden uzatıldı.

Konuya ilişkin olarak Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, otomotiv sektöründe geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan spekülatif fiyat artışları ve stokçuluk faaliyetlerine karşı gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar yürütülüyor.

2. el araçta 6 ay 6 bin kilometre ve liste fiyatı kısıtlamalarının süresi uzatıldı!

Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre bu kapsamda otomotiv piyasasında yaşanan fahiş fiyat artışlarının, stokçuluk faaliyetlerinin ve haksız ticari kazançların engellenmesiyle tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla söz konusu yönetmelikte değişiklikler yapılarak, "pazarlama ve satış kısıtlaması" ile "ilan kısıtlamasına" ilişkin düzenlemeler de hayata geçirilmişti.

Söz konusu düzenlemelerin, otomotiv piyasasında arz ve talebin dengelenmesine ve tüketicilerin lehine olduğunun tespit edilmesi üzerine yeniden uzatılması için karar verildi.

AYKIRILIK TEŞKİL EDEN SATIŞLARA NOTERLİKLERDE ENGEL

Ayrıca yine paylaşılan bilgilere göre diğer bir diğer bir taraftan, "6 ay 6 bin kilometre pazarlama ve satış kısıtlaması"na aykırılık teşkil eden ticari faaliyet kapsamındaki satışların, noterlikler nezdinde engellenmesi uygulaması da devam edecek.

Yine verilen detaylara göre, 2. el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle 2. el motorlu kara taşıtı ticareti ile iştigal edenlerin dışında, bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzerinde 2. el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ya da tüzel kişilerin "6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine" aykırı satışları, noterlikler nezdinde engellenecek.

Ayrıca 2. el motorlu kara taşıtlarının, üretici ya da distribütör tarafından tavsiye edilmiş olan güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan "ilan yoluyla pazarlaması" da 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yapılamayacak. Düzenleme ile Bakanlığın söz konusu bu tarihi 6 aya kadar uzatma yetkisi bulunuyor.

MHP'li üyeler itiraz etti, arazi tahsisi iptal edildi!

Altın alıp satmak isteyenler dikkat! Gram, çeyrek, yarım, tam altın kaç lira? 7 Aralık Perşembe altın fiyatları

Emlak sektörü için alınan tedbirlerin çoğu sahaya yansıtılmıyor!


Geri Dön