13 / 05 / 2024

2. evini alacaklara BDDK'dan şok!

2. evini alacaklara BDDK'dan şok!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, tüketiciler, 2. konut alımında eskiye göre yüzde 75 daha az kredi kullanacak. Peki söz konusu bu durum konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu yeni bir karara imza atarak, 2. konutunu alacak olanlara yönelik kredi kısıtlaması getirdi. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, tüketiciler, 2. konut alımında eskiye göre yüzde 75 daha az kredi kullanacak. Yine paylaşılan detaylara göre, son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut kredilerinde, kişinin kendi üzerine, eşine ya da 18 yaş altı çocuklarına ait en az 1 gayrimenkul olması durumunda konut kredileri yüzde 75 oranında daraltılacak. 

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, konut sahibi olmak isteyenler için eksper değerinin yüzde 90’luk kısmına kadar kredi veriliyordu. Paylaşılan detaylara göre, söz konusu bu karara göre eksper değerinin yüzde 22,5 kadarına kredi verilecek. Yine verilen bilgilere göre, ilk defa ev alanlar için kredi oranlarında herhangi bir değişiklik olmayacak. 

Konu ile ilgili önemli detaylar veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Koçak, kişinin beraber yaşadığı ve 18 yaş üstü çocuğu üzerine konut almak istemesi durumunda yine eski orandan yararlanacağını kaydetti. Ayrıca yine verilen bilgiye göre, düzenleme yalnızca o kişinin kendisi, eşi ve 18 yaş altı çocukları için çıkarıldı. 

2. evini alacaklara BDDK dan şok!

“AMAÇ; İKAMET AMAÇLI KONUT ALMAYA TEŞVİK”

Paylaşılan detaylara göre, kişilere konut edinmeleri için kullandırılacak olan ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında da (standart yaklaşım kullanılarak hesaplanmış olan) yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı da uygulanacak. Yine verilen bilgiye göre, ilk ev alımlarında da kredi değer oranlarında herhangi bir bir değişiklik olmayacak. 

Yaptığı açıklamada Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verdiği bu kararın genel anlamda olumlu sonuçları olacağı gibi bazı handikapları olacağına değinen TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak: olumlu yanlarına bakılacak olursa, birden fazla konutu olanlar yeni bir ev sahibi olmak istediklerinde nakit alım yapmak zorunda kalacaklarını ve KKM, döviz, altın gibi enstrümanların konuta kayması sağlanabileceğini söyledi.

TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak açıklamasında ayrıca bunun dışında Eylül'de ilk defa ev alacaklara kredi teşviği sağlanması ile beraber, gerçekten ihtiyaç sahipleri bu krediden faydalanabileceğini söyledi.

2. evini alacaklara BDDK dan şok!

KONUT FİYAT ARTIŞ HIZI DÜŞECEK Mİ?

Yaptığı açıklamada kredili satışlarda son dönemde çok ciddi bir düşüşün yaşandığına değinen TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak söz konusu bu kararla beraber de kredili satışların yine az seyredeceği kanaatinde olduğunu söyledi. 

TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak açıklamasında bununla beraber söz konusu bu kararın satışlarda talep düşüklüğü yaratacağını kaydederek, konut fiyatlarının artışında bir düşüş yaratacağını aslında bu kararın çıkma amacının, ikamet amaçlı konut almaya teşvik, kiralama yani yatırım amaçlı ev alımlarının da önüne geçilmesi olduğunu düşündüğünü kaydetti.

 

“İNŞAAT SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLENECEKTİR”

TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak açıklamasında söz konusu bu kararın handikaplarını düşünecek olursak proje satışlarında bu durumun nasıl olacağının henüz belli olmadığını söyledi. Açıklamasında özellikle müteahhitlerin yaptıkları projelerde, bankalar ile anlaşma yaparak finansman sağlamakta ve yatırım amaçlı mülk edinmek isteyenlere satış yapmadığını kaydeden TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak, bu nedenle bu kararın inşaat sektörünü olumsuz etkileyeceğini düşündüğünü söyledi.

Açıklamasında söz konusu bu kararın genel anlamda piyasaya olumlu bir katkı sunacağına değinen TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Mustafa Koçak, “Özellikle kredilerin ihtiyaç sahipleri olanlara ulaşması açısından ve konuta olan genel talebi düşüreceğinden, konut fiyatlarının artış hızını azaltması bakımından da olumlu olacak.” dedi.

TC kimlik numarasının sonu 0,2,4,6,8 olanlar dikkat! Paralar hesaplara yatırıldı, hemen hesaplarınıza bakın!

İstanbul Bağcılar'a 500 kişilik öğrenci yurdu geliyor!

Lim Hill Çengelköy satışta! Yeni proje! 


Geri Dön