Arsa ve Arazi

2 yıl işlenmeyen tarım arazileri kiraya verilecek! 3 şehir büyüklüğündeki arazi, üretime kazandırılacak!

TBMM 27'nci Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç yaptığı açıklamada üst üste 2 yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesiyle 3 ilin tarım arazisi kadar bir arazisinin üretime katabilme olanağımız oluşacağını söyledi.

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, mülkiyeti gerçek ya da tüzel kişilere ait olup, üst üste 2 sene süre ile işlenmeyen tarım arazilerinin, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve tarımsal üretimde kullanılması kaydıyla sezonluk olarak kiraya verilmesi için bir yönetmelik hazırladı. 

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren söz konusu yönetmelik, 22 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. TBMM 27. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, konuya ilişkin DHA'ya değerlendirmeler yaptı.

TBMM 27. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada uzun senelerdir bu konu üzerinde çalışmalar yapıldığını dile getirerek, "Çeşitli nedenlerle tarımda kullanılmayan, kullanım dışı kalmış arazilerimiz var. Göç nedeniyle ölüm nedeniyle miras ihtilafları nedeniyle, arazilerin küçük olması, parçalı olması sebebiyle hatırı sayılır bir miktar arazi tarımda kullanılamıyor. Oysa biz de tarımda verimliği artırmak istiyoruz, üretimi artırmak istiyoruz ve söz konusu bu arazilerin gözümüzün önünde kullanım dışı kalmasına hiç kimsenin gönlü razı değil. Devletin de razı değil, bakanlığın da razı değil. Bütün bunun gayesi; birkaç senedir belki 10 senedir, 20 senedir kullanılmayan tarım arazileri var, bunları üretime katmak" dedi.


'PEŞKEŞ ÇEKME GİBİ BİR DURUM ASLA YOK'

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu bu yönetmeliğin bazı eleştirilere maruz kaldığını dile getiren TBMM 27. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, “’Yurttaşın arazisi alınacak', 'Şuna, buna peşkeş çekilecek' gibi bazı eleştiriler var. Böyle bir süreç asla yok. Çok iyi niyetle hazırlanan bir yönetmelik. Halihazırda sıkıntılı bir durum var, bunun üretime katkı yapabilmesinin yolu açılıyor. Şu an için ülkemizde işlenebilir tarım arazisi miktarı, 23-24 milyon hektar civarında. Bizim şu anda işlenemediğini düşündüğümüz, tespit edilmiş olan arazi büyüklüğümüz de 450 bin hektar civarında. Toplam tarım arazimizin aşağı yukarı yüzde 2’lik kısmı kadar. Kars büyüklüğündeki bir şehrin 3 katı tarım arazisinden bahsediyoruz. 3 şehrin tarım arazisi kadar bir araziyi bu yöntemle kiralayabilme, üretime katabilme imkanımız oluşacak. Bu son derece kıymetli aslında. Belki ilk başta mevzuyu iyi anlayamadıkları için itiraz edenler olabilir, ben de duyuyorum. Fakat görecekler ki söz konusu bu yönetmelik ve kanun, arazisinden herhangi bir gelir elde edemeyen, artık arazisinden vazgeçmiş olanların da bir gelir elde etmesine imkan tanıyacak. Aynı zamanda o tarlalardan elde edilen üretimden ülkemiz de yararlanacak" diye konuştu.

'HAZİNE VE DAVALIK ARAZİLER KİRALAMA DIŞINDA'


TBMM 27. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç açıklamasında tarım arazilerinin kiralanmasına devletin aracılık edeceğini belirterek,  "Devletin garantisinde olacak. Eğer biz bunu iyi anlatabilirsek, ciddi taraftarı olacağını düşünüyorum. Bu iyi niyetli bir katkıdır ve üretimimize de ciddi bir katkısı olacağını bilmemiz lazım. Örnek vermek gerekirse İstanbul'da yaşıyor adam; tarlası da Kars'ta, Selim'de, Akyaka'da, Arpaçay'da bir yerlerde. Ne olduğunu da bilmiyor. Ve kendisi mega kent İstanbul'da bir tüketici; ama köyde o tarlada üretim yapmak isteyen birisi varsa bunları buluşturuyoruz. Bundan daha güzel bir şey olabilir mi? Diyelim ki Kars'ın Arpaçay ilçesinde bir köyde yurttaşın bir arazisi var ve devlet bunu kiralama listesine koydu. Yurttaş 'Ben kiralatmak istemiyorum kardeşim' diyebilir. Fakat hayır, öyle bir şey deme şansınız olmayacak. Niye? Siz zaten ekip biçmiyorsunuz. 'Ben ekeceğim, biçeceğim' dediğiniz zaman devlet 'Tabii ki mal senin, sen ek biç' diyor. Ama sen 2 sene üstü ekip, biçmiyorsan demek ki buradan el çekmişsin demektir. Çünkü söz konusu bu araziler aynı zamanda milletimizin ortak malı. Buradan bir ürün elde edilmesi gerekli, insanımızı beslememiz lazım" değerlendirmesini yaptı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ayrıca arazi kiralamalarının öncelikli olarak arazinin bulunduğu yerleşim bölgelerinde ikamet edenlere yapılacağını belirten TBMM 27. Dönem Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, Hazine'ye ait veya davalık arazilerin yönetmeliğin dışında tutulacağını dile getirdi.

 

Anadolubank personel alımı yapacağını duyurdu!

Araç sahipleri dikkat! Artık hangi belge zorunlu olacak!

Belediyelerden iki şehirde satılık 5 arsa!