03 / 05 / 2024

2000 yılında Fatih Mahkemesi'nin zindanına kiracı aranıyormuş!

2000 yılında Fatih Mahkemesi'nin zindanına kiracı aranıyormuş!

2000 yılında Üsküdar'da Hakimiyet-i Milliye Caddesi'nde Fatih Mahkemesi olarak bilinen tarihi mahkeme binasının eskiden zindan olarak kullanılan, toplam 200 metrekarelik, iki bölümü sahibi tarafından kiraya verilecekmiş.



2000 yılında Fatih Mahkemesi nin zindanına kiracı aranıyormuş!


Sahibinden kiralık zindan


Üsküdar'da Fatih Mahkemesi olarak bilinen tarihi yapının zindanına kiracı aranıyor


    ÜSKÜDAR'da 'Fatih Mahkemesi' olarak bilinen yaklaşık 550 yıllık binanın, eskiden zindan olarak kullanılan bölümlerine kiracı aranıyor. Binanın son sahibi Salim Özer, 'kadının mahkeme salonunu ofis olarak kullanacağını belirterek, ''Eskiden zindan olarak kullanılan iki bölümü, tarihe ve tarihi yapılara ilgi duyan birine kiraya vereceğim'' dedi.

    Binanın, İstanbul'un Avrupa Yakası fethedilmeden 1-2 yıl önce yapıldığını sandığını belirten Özer, şunları anlattı:

    ''Buranın 1451 yılında yapıldığına daire bazı bilgiler var. Ancak yine de tam tarihi bilemiyoruz. Ben binayı 1989-95 yılları arasında onardım. Eskiden mahkeme olarak kullanılan bölümü ofis haline getirdim. Kadının oturduğu yerde çalışma masam duruyor. Şu anda bir terzinin bulunduğu bölüm, mahkeme zamanında başkatibin oturduğu yermiş. Yanda da atların bağlandığı ahırlar varmış. Ancak eski sahibi ile mahkemelik olan yan komşu burayı alınca, ahırı yıktırmış. Binanın alt katında da iki tane zindan bulunuyor. Toplam 200 metrekare olan zindanlardan biri tek katlı, diğerinde ise asma kat var'' dedi.


Yüzyıllık demir kapı


    Mahkeme salonuna yaklaşık 100 yıllık bir demir kapıdan girilen 'Fatih Mahkemesi'nin zindan bölümlerinden birinde çok eski olduğu belirtilen dövme demir kapı bulunuyor. Özer, şu anda yerden yaklaşık 60 santim yükseklikteki kapı için ''Buranın tabanı eskiden bu yükseklikte imiş. Ancak kent içi düzenleme çalışmaları ile zamanla 60 santimetre aşağı alınmış'' dedi.

    Şu anda Hakimiyet-i Milliye Caddesi Eski Mahkeme Sokak 11 numarada bulunan bina, İsmail Hakkı Konyalı'nın 'Üsküdar' adlı kitabında da 'Fatih Mahkemesi' başlığıyla yer alıyor. Binanın, kitapta anlatılan özelliklerinden bir bölümü şöyle: 

    ''Üsküdar'da Gülfem Mahallesi'nde bulunan Fatih Mahkemesi, taş yapıdır. Dış duvarları taş olan binanın iç kısımları Horasan işidir. Dıştan 25 basamaklı merpenle mahkeme salonuna çıkılır. Demir kapısının söveleri (kenarları) mermerdendir. Ufak bir kapı aralığından sonra odaya girilir. Dehlizi, beşik örtüsü bir kubbe örter. Binanın önünde taraça şeklinde açık kısım görülür.''


Ayda KAYAR


Hürriyet 15 Eylül 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön