29 / 04 / 2024

2000 yılında Atatürk Havalimanı hafif metroya bağlanacakmış!

2000 yılında Atatürk Havalimanı hafif metroya bağlanacakmış!

2000 yılında Atatürk Havalimanı'nı hafif metroya bağlayacak Yenibosna -Havalimanı hattının inşaatına başlanmış. Büyükşehir Belediyesi'nin kendi öz kaynaklarıyla inşa edeceği hat bin 852 metre uzunluğunda olacakmış.



2000 yılında Atatürk Havalimanı hafif metroya bağlanacakmış!


Havaalanında bin Aksaray'da in


Atatürk Havalimanı'nı hafif metroya bağlayan Yenibosna-Havalimanı hattının inşaatına başlandı. Aralık ayında yolcular havalimanında metroya binerek Aksaray'a kadar gidebilecek.


     İstanbul'un havalimanı nihayet raylı sisteme bağlanıyor. Bugüne kadar tek ulaşım yolu özel otomobil, taksi ve servis aracı olan havalimanına artık hafif metroyla da ulaşılabilecek.

     

     Hafif metro ağı, Yenibosna'daki istasyondan havalimanına kadar uzatılacak. İnşaat geçen ay başladı. İhale anlaşmasına göre bu yıl sonunda 9 Aralık'ta bitmesi bekleniyor.

     

     Yenibosna-Havalimanı hattı için geçen yıl 23 Şubat'ta ihale çalışması başlamış, 31 Ağustos'ta tamamlanmıştı. Hattın yapımını ihaleye katılan 7 firma arasından Gülermak-Yertaş ortak girişimi kazanmıştı. Projenin bedeli 3.8 trilyon lira.

      

     İşin finansmanı Büyükşehir Belediyesi'nin öz kaynaklarından karşılanacak. İnşaat kapsamında 115 metre hemzemin, 140 metre yarma, 905 metre viyadük, 300 metre derin tünel ve 372 metre aç-kapa tüneli yapılacak. Ayrıca yapılacak viyadük üzerinde Dünya Ticaret Merkezi'nde bir istasyon inşa edilecek. Havalimanı'ndaki istasyon da ihale kapsamında. Hattın uzunluğu 1852 metre olacak.


     Bu hattın yapılmasıyla, havayoluyla İstanbul'a gelen yolcular kent trafiğinde zaman kaybetmeksizin kısa bir yolculukla Aksaray'a gidebilecekler. Çünkü hafif metronun şu ana kadar yapılmış bölümü, Aksaray'ı Yenibosna'ya bağlıyor.


     Hafif metro ağı bir süre önce Otogar'a yapılan istasyon sayesinde kara yoluyla şehirlerarası yolculuk yapanları rahatlatmıştı. Havaalanı da metroya bağlanınca uçak yolcuları da rahatlayacak.


HAFİF METRO 15 yaşında


İstanbul hafif metro sistemi, 23 kilometre uzunluğunda ve 15 istasyondan oluşuyor. İlk çalışma 1985 yılında başladı. Aksaray-Esenler (Ferhatpaşa) arasındaki 8.7 kilometrelik, 7 istasyonlu çift hatlı bölüm 3 Eylül 1989'da hizmete başladı. 9.58 kilometrelik, 8 istasyonlu Esenler-Otogar-Zeytinburnu-Bakırköy hattı 31 Ocak 1994'te, Bakırköy-Yenibosna hattı ise 26 Temmuz 1995'te açıldı. Aksaray-Otogar hattı ise, 7.5 kilometre uzunluğundaki yeni hat ile Bağcılar ve Mahmutbey’e kadar uzatılacak.


Hürriyet 4 Şubat 2000



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön