22 / 12 / 2024

1971 yılında Atatürk Havalimanı, Ortadoğu ve Balkanların en büyük Havalimanı olacakmış!

1971 yılında Atatürk Havalimanı, Ortadoğu ve Balkanların en büyük Havalimanı olacakmış!

1971 yılında Atatürk Havalimanı, Ortadoğu ve Balkanların en büyük havalimanı olacak şekilde planlanarak inşa ediliyormuş. 340 bin metrekarelik saha üzerinde, iki üniteden meydana gelecekmiş ve bir buçuk milyara mal olacakmış.



1971 yılında Atatürk Havalimanı, Ortadoğu ve Balkanların en büyük Havalimanı olacakmış!


Yeşilköy, Ortadoğu ve Balkanların en büyük havalimanı oluyor


Mehmet TÜRKER


  ORTADOĞU ve Balkanların en büyük havalimanı olacak şekilde planlanarak inşa edilmekte olan Yeşilköy Havalimanı'nın ilk ünitesi 1975 yılında hizmete girecektir. Tamamı 1980 yılında açılacak olan ve iki üniteden meydana gelen Yeşilköy Havalimanı bir buçuk milyar liraya mal olacaktır.

  Uluslararası hava yolu şebekesi içinde Avrupa ile Uzakdoğu arasında, Ortadoğu'nun en önemli uğrak yeri olarak kabul edilen Yeşilköy Havalimanı İstanbul il sınırına 20 kilometre uzaklıkta 340 bin metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Dört üniteden meydana gelen üçgen şeklindeki terminaller 400 metre çapındaki bir daire çevresinde yer alacaktır. Dört ünitelik terminal kompleksi ise ancak 2000 yılında hizmete girebilecektir.

  Yeşilköy Havalimanı planlarında bir ünite terminal binasına beş ''Boeing 747'' (Jumbo Jet) veya 10 ''Boeing 707''nin yanaşabilmesi mümkün olacaktır. Uçaklar ile terminal arasındaki bağlantıyı ''Hava köprüsü'' adı verilen hareketli branda kaplı tüneller sağlayacaktır.

  Planlanan bir terminal ünitesinde iki adet 420 metrekarelik bekleme salonu bulunmaktadır. Bu salonlar otobüse binecek yolculara tahsis edilecektir. Bir ünitede ayrıca uçak bekleme salonları yer almakta ve toplam 2 bin 480 metrekareye yayılan bu salonlar bölünebilmekte ve birleştirilebilmektedir.

  Yeşilköy Havalimanı'nda yolcularla ilgili birinci derecedeki tesislerde bagaj teslim, bagaj alma bankoları, bilet kontuarları, hudut kontrol yerleri, danışma, rezervasyon, banka, kambiyo, bagaj taşıma, oto kiralama servisleri, emanet depoları, PTT, seyahat ve hediye ile ilgili satış dükkanları, bar, kafeterya ve lokantalar bulunacaktır.

  Terminal ünitelerinin sıralandığı çemberin içi iki seviyedeki yol ve otopark tesisleriyle beslenmektedir. Otopark tesisleri gelecek yılların yolcu sayısı artışına paralel olarak her üniteye 1490 adet olmak üzere toplam 5 bin 960 park yerini kapsayacaktır.

  Yeşilköy Havalimanı tesisleri tamamlandığı zaman Türkiye'nin ilk metrosu da gerçekleşmiş olacaktır. Yılda 200 bin uçağın inip kalkabileceği hava limanı ile demiryolu bağlantısını Türkiye'nin ilk metrosu sağlayacaktır. 

  Sirkeci - Florya yolu, Yeşilyurt'tan havalimanı tesislerine bağlanarak Londra Asfaltına ulaşmaktadır. Sirkeci'den gelen elektrikli tren ise tesislere bu metro ile bağlanacaktır.

  Öte yandan İstanbul'a Topkapı'dan giren, ayrıca Boğaz Köprüsü çevre yolları ile bağlanarak Anadolu'ya ve Trakya üzerinden Avrupa'ya uzanan Londra Asfaltı, Çobançeşme kavşağından havalimanına bağlanmaktadır.


(1971 yılında Reşat Altın 312 liraya satılıyormuş.)


Abdullah Kutalmış MIZRAK/21 Eylül 1971



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön