28 / 04 / 2024

1980 yılında Atatürk Kitaplığı hizmetine açılmış!

1980 yılında Atatürk Kitaplığı hizmetine açılmış!

1980 yılında Atatürk Kitaplığı hizmetine açılmış. Koç Holding tarafından yaptırılan kütüphanenin açılış töreninde Vehbi Koç bir konuşma yapmış. Projesi Sedat Hakkı Eldem tarafından hazırlanan kütüphane, 1980 yılında hizmete açılmış.



1980 yılında Atatürk Kitaplığı hizmetine açılmış!


Atatürk Kitaplığı halkın hizmetine açıldı


Açılış töreninde bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Koç, kütüphanenin amacının Atatürk ilkelerine uygun genç kuşaklara hitap edebilen bir eseri halka sunmak olduğunu söyledi.


  İSTANBUL kentine armağan edilmek üzere Koç Topluluğu'nca Taksim'de inşa ettirilen ''Atatürk Kitaplığı'' dün törenle hizmete girdi. 

  Temeli 1973 yılında atılan, yapımı 30 ay sürdükten sonra kasım 1976'da İstanbul Belediyesi'ne devredilen kütüphane, bugüne kadar halkı açılamamıştı.

  İstanbul Valisi Nevzat Ayaz, Belediye Başkanı Aytekin Kotil ve kalabalık bir davetli topluluğunun hazır bulunduğu açılış töreninde bir konuşma yapan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Koç, kütüphanenin yapılış amacını Atatürk ilkelerine uygun, genç kuşaklara hitap edebilen ve Atatürk'ün ismini taşıyacak eserleri halka sunmak olduğunu kaydederek, ''Mimar Prof. Sedat Hakkı Eldem tarafından hazırlanan proje, 19 Ekim 1973 tarihinde temeli atılarak gerçekleştirildi. 30 ay zarfında bu binanın inşaatı, tefrişi ve her türlü tesis, ikmal edilerek hazır hale getirildi, açılması için Belediye'ye müracaat edildi. O günkü Belediye Başkanı Sayın Ahmet İsvan belediyenin bu kitaplığı işletecek imkanları olmadığını söylediği zaman, kendisine Kültür Bakanlığı'na devri veya vakıf kurularak işletilmesi hususundaki teklif ve ricalarımız kabul edilmedi. 3 Kasım 1976 da törenle kütüphaneye teslim alan Belediye halk açmadı. Yeni Belediye Başkanı Aytekin Kotil'le yapılan görüşmeler sonucunda nihayet ikmalinden 4 sene sonra işletmeye açılmaktadır.'' dedi.

  Bugünkü fiyatlarla 100 milyon liraya inşa ettirebilecek kütüphane  yaklaşık 500 bin kitap kapasiteli.


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 25 Nisan 1980



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön