27 / 12 / 2024

2003 yılında Anadoluhisarı, kültür hisarı haline dönüşecekmiş!

2003 yılında Anadoluhisarı, kültür hisarı haline dönüşecekmiş!

2003 yılında İstanbul'daki ilk Türk eseri olma özelliğine sahip Beykoz'daki ileri karakol olarak inşa edilen Anadoluhisarı, Beykoz Belediyesi'nin hazırladığı projeyle içinde konserlerin yapıldığı kültür hisarını dönüşecekmiş.



2003 yılında Anadoluhisarı, kültür hisarı haline dönüşecekmiş!


Anadolu Hisarı yeniden doğacak


    İSTANBUL'daki ilk Türk eseri olan Anadoluhisarı, Beykoz Belediyesi'nin yeni projesiyle içinde konserlerin yapıldığı kültür hisarı haline dönüşecek.

    Yıldırım Beyazıd döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun ileri karakolu olarak inşa edilen Anadolu Hisarı'nın ortasından yol geçirilmiş, hisar ikiye bölünmüştü. Anadolu Hisarı'nın ortasından geçen yolu iptal etmeyi istediklerini belirten Beykoz Belediye Başkanı Alaattin Köseler, şunları anlattı: 


YOL HİSARI İKİYE BÖLMÜŞ


    ''Bu yol güzelim Osmanlı eserini ikiye bölmüş. Bir taraf çocuk parkı diğer taraf ise hisar olarak kalmış. Ortalarından da otomobiller geçiyor. Böyle bir ortamda bu eseri yeniden kazanmak, mümkün değil. Bizim projemizde hisarın ortasından geçen yol Küçüksu köprüsünü geçer geçmez istimlak edilecek küçük bir alana girecek ve bir 'C' harfi şeklinde iç bükey bir hat çizerek hisarı arkadan dolanacak ve hemen hisarın bitiminden yeniden yola bağlanacak. Böylelikle hisarda yılların ihmali son bulacak.''

    Anadoluhisarı'nda da Rumelihisarı gibi konserler, sergiler, festivaller düzenlenebileceğini, bunun için Kültür Bakanlığı'nın desteğinin gerektiğini belirten Köseler, ''Biz hisarı aydınlattık, parkı yeniden düzenledik, ancak istenen sonuç alınamıyor. İstanbul'un simgelerinden biri olan Anadoluhisarı'nın yeniden kazanılmasının tek yolu bu proje. Küçük bir destekle bu iş kısa sürede tamamlanır'' dedi. 


Yıldırım Beyazıd yaptırdı


İSTANBUL'daki en eski Türk eseri olma özelliğine sahip Anadolu Hisarı, 1395 yılında Yıldırım Beyazıd tarafından Osmanlıların ileri karakolu olarak yaptırılmış. İçinde bir Türk mahallesi ve camide bulunan Hisarda bir de kadı görevlendirilmiş. Yapıya Fatih Sultan Mehmet döneminde de depo ve ikametgah amaçlı bölümler eklenmiş.


Hürriyet 15 Ağustos 2003



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön