28 / 04 / 2024

Türkiye'ye son 20 yılda 250 milyar dolardan fazla yabancı yatırım geldi!

Türkiye'ye son 20 yılda 250 milyar dolardan fazla yabancı yatırım geldi!

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Dağlıoğlu, 2003'ten bu yana 250 milyar doların üzerinde yatırım alındığı belirterek, "Önümüzdeki dönem için ortaya konan hedefler, yapısal reform ajandamız yatırımcıların ilgisini çekiyor" dedi.



Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Anadolu Ajansı Finans Masası'nda değerlendirmelerde bulundu. 2003'ten sonra Türkiye'deki yatırımlara dikkati çeken Dağlıoğlu, ofisin, Türkiye'ye doğrudan gelen yatırımların artması için çalıştığını ifade etti.

Uluslararası doğrudan yatırımların uzun vadeli kararlar olduğunu ifade eden Dağlıoğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"2003 yılı uluslararası yatırımlar için kritik bir yıl. Siyasi istikrar buna bir imkan veriyor. 2003'ten önce Türkiye dünyadaki yatırımların ortalama binde 2'sini alıyordu. 2003'ten sonra, bazı yıllar yüzde 1,4'e kadar çıkmış, bazı yıllar yüzde 1'in altına inmiş ama dünyadan ortalama yüzde 1'lik yatırım payı alabiliyorduk. Türkiye, 2003'ten sonra ise 250 milyar doların üzerinde yatırım aldı. Bu yatırımların yüzde 68'i Avrupa, yüzde 8’i Amerika, yüzde 7'si Körfez ülkeleri ve yüzde 14'ü diğer Asya ülkelerinden geldi."

Dağlıoğlu, yatırımlarda finansın ciddi bir ağırlığının olduğuna işaret ederek, bu sektörü imalatın takip ettiğini söyledi.

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması için doğrudan yatırımların önemli olduğunu belirten Dağlıoğlu, "En önemli gündem maddemiz cari açıkla mücadele, istihdam oluşturulması ve teknolojik dönüşümü sağlamak. Biz ülkemizin ekonomik faaliyetlerini daha ileri bir düzeye çekecek yatırımlara bakıyoruz" şeklinde konuştu.

BÜYÜMEDE YATIRIMIN PAYI YÜKSEK

Türkiye'nin hızlı büyüyen bir ülke olduğuna dikkat çeken Dağlıoğlu, bu yılın ilk yarısında büyümenin yaklaşık üçte birlik kısmının yatırımlardan geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin yatırımlarla büyümeye devam edeceğini belirten Dağlıoğlu şöyle devam etti:

"Türkiye yoğun ihracat yapan bir ülke. Hedef ülkelerdeki talep yavaşlaması doğrudan şirketlerin yatırım programını etkileyebiliyor. Uzun vadede Türkiye'nin büyümesinde yatırımın payının yüksek olacağını söyleyebiliriz. Orta Vadeli Program ile yatırımcıların dikkatini çeken bir projeksiyon sergiledik. Önümüzdeki dönem için ortaya konulan hedefler ve doğrudan yatırımcılarımız için yapısal reform ajandamız yatırımcıların ilgisini çekti. Asya ülkeleri şu anda Türkiye'yi çok sık ziyaret etmeye başladılar. Çünkü pandemiyle beraber tedarik zincirinin yeniden şekillenmesi, Avrupa'ya daha yakın bir coğrafya fikri kendileri için kritik önemde. Asya ülkelerinin alternatif üretim noktaları arayışında Türkiye en önemli ülke olarak öne çıkıyor."

Türkiye ye son 20 yılda 250 milyar dolardan fazla yabancı yatırım geldi!

KÖRFEZ ÜLKELERİNİN İLGİSİ BÜYÜK

Amerikalı şirketlerin Türkiye'de büyüdüklerini ve Türkiye üzerinden 1 milyar kişiye ulaşabildiklerini belirten Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ve Körfez ziyaretleri sırasında iş dünyası ile birçok görüşmeler yapıldığını ifade ederek, "Körfez ülkelerinin Türkiye'ye büyük bir ilgisi var. Tabii onların yatırım stratejileri daha farklılık gösteriyor. Gelecek dönemde Avrupalı şirketlerin yatırımlara devam etmesini bekliyoruz. Seçimden sonraki dönemde çok büyük markaların Türkiye’deki satın alma, birleşmeleri paylaşıldı. Bu trendin, bu ivmenin artarak devam edeceği görüşündeyiz. Körfez ziyareti özelinde yakın zamanda bazı yatırım haberleri de paylaşılacaktır" şeklinde konuştu.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön