Sektörel

2009'da 508 bin adet konut ruhsatı alındı!

2009 yılında toplam 508 bin konutun inşası için ruhsat alımı gerçekleşti...

2010 yılının ilk çeyreğinin tamamlanması ile birlikte 2009 yılının son aylarına ait konut pazarı ve konut kredileri ile ilgili istatistiksel bilgiler yayınlanmaya başladı. Bu sayede 2009 yılı içerisinde gayrimenkul pazarının seyrini gerçekçi bir şekilde görme ve 2010 yılına dair daha tutarlı öngörüler yapabilme imkânımız oluştu. 2010 yılı Nisan ayı önceden de öngördüğümüz gibi konut kredileri açısından çok hareketli geçti, tüketiciler faizlerin düşebilecek en son seviyede olduğunu anladı ve konut fiyatları yükselmeden mevcut olan fırsatı kaçırmamak adına konut alım ihtiyaçlarını daha fazla ertelemeyerek harekete geçtiler. Aynı hareket www.Finzoom.com.tr konut kredisi başvurularında da yaşandı. Konut kredisi pazarında ciddi pay sahibi olan bazı bankalar Merkez Bankasının faiz artırımını beklemeden Nisan ayı içerisinde kısa vadeli konut kredisi ürünlerinin aylık faiz oranlarında az da olsa artış yaptılar. Buna rağmen özellikle Mart ayının son haftalarında faiz indirimi yapan bankaların etkisiyle Yıllık Maliyet Oranı son 9 aydır göstermekte olduğu düşüş eğilimini sürdürdü.

Konut İnşaatında Artış Devam Ediyor

2009 yılında toplam 508 bin konutun inşası için ruhsat alımı gerçekleşti, bu sayı 2008 yılına göre yüzde 1,4 lük artışa tekabül ediyor. Türkiye'de ekonominin lokomotifi sayılan inşaat sektöründen gelen olumlu veriler piyasaların geleceğe daha olumlu bakmasını sağlıyor. Yapımına yeni başlanan konut sayısı finansal krizin başladığı zaman diliminden itibaren genelde düşüş eğilimi gösteriyordu, buna ek olarak faiz oranlarındaki artış ile birlikte konut satışları birden durma seviyesine gelmişti. Konut inşasındaki düşüş eğilimi özellikle 2009 yılının son çeyreğinde yerini artışa bırakarak %34,7'lik bir ivme kazandı. 2009 yılı genelinde yaşanan artışın ana kaynağı son çeyrekte gerçekleşen bu artış oldu. Konut inşasındaki artışa tüketici talep ile karşılık verdi ve Türkiye İstatistik Kurumunun tapu kayıtlarına dayanan verilerine göre 2009'un son çeyreğinde 116 bin konut satışı gerçekleşti. Bu rakam 2008 yılının aynı döneminde satılan konut sayısının yaklaşık %25 üzerinde bulunuyor. Bu olumlu havanın 2010 yılı içerisinde devam etmesi, hem konut inşası hem de satışlarda daha ciddi ve düzenli artışların gerçekleşmesi bekleniyor. Gayrimenkul piyasasına paralel olarak Türkiye'deki konut kredisi pazarının 2015 yılına kadar yıllık %20 civarında büyümesi ve GSYİH olan oranının da şimdiki seviyelerden çok daha yukarılarda olması tahmin ediliyor. Bankaların güncel konut kredilerini incelemek için tıklayın.

Yıllık Maliyet Oranı Endeksi

Yıllık Maliyet Oranı, halk arasında Masraflar Dâhil Faiz Oranı olarak da anılmaktadır. Faiz oranı dışında kalan ve bir defaya mahsus alınan bu masraflardan bazıları, başvuru ücreti, komisyon, istihbarat bedeli, ekspertiz ücreti, ipotek ücreti ve sigortalardır. Nisan ayı içerisinde konut kredisi faiz oranlarında kayda değer değişiklikler gerçekleşmedi. Bazı bankaların Mart ayının son haftalarında gerçekleştirmiş oldukları indirimler sonucu Nisan ayı Yıllık Maliyet Oranı geçen aya oranla az bir düşüş gerçekleştirerek %13.77 seviyesinden %13.55'e geriledi.

Konut kredisi pazarında ciddi pay sahibi olan Garanti Bankası, Konut kredisi ürünlerinde özellikle kısa vadelerde faiz artırımına gitti. Garanti bankasının izlemekte olduğu politikaya paralel olarak DD Mortgage da faiz oranlarında %0,01 - %0,04 puan artırımı yaptı. Fakat yapılan bu değişiklikler konut kredisi faizlerinin girmiş olduğu yatay seyri bozacak düzeyde gerçekleşmedi. Buna ek olarak bankaların yapmış oldukları incelemeler tüketicilerin en çok 60 ve 120 aylık vadelerde kredi kullanımı yaptıklarını ve tercih edilen miktarın 80-100 bin olduğunu gözler önüne seriyor. Son olarak 2010 yılın ilk aylarına baktığımızda konut kredisi pazarının %3,2 büyüdüğünü ve kredi hacminin 44 milyar TL'ye ulaştığını görüyoruz. Yılsonu itibarı ile bu rakamın 50 milyar TL'yi aşması bekleniyor. Yıllık Maliyet Oranı hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın.

İhtiyaç Kredileri

İhtiyaç Kredilerinin Yıllık Maliyet Oranı (YMO) endeksi konut kredisi ürünleriyle karşılaştırıldığında oldukça yüksek seviyelerde seyretmekte. Bunun en önemli sebepleri ihtiyaç kredilerinin bankalar için daha fazla risk içeren bir ürün olması ve daha kısa vadeli oldukları için faiz oranı dışında kalan masrafların kredi maliyetine olan etkisinin belirgin olmasıdır. Aynı zamanda finans krizinden sonra ihtiyaç kredisi ürünlerindeki yüksek faiz oranlarının daha düşük seviyelere inmesi oldukça zaman aldı. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte bankaların gerçekleştirmekte oldukları kampanyalar sonucu genel amaçlı ihtiyaç kredisi YMO'ı Şubat ayından itibaren düşüş eğilimine girdi. www.Finzoom.com.tr ‘de Nisan ayında Garanti Bankası ve Citibank ihtiyaç kredisi ürünlerine olan başvurularda bir önceki aya göre %16'lik bir artış gözlemlenmiştir.