27 / 04 / 2024

2010 Kültür Başkenti için 3 milyarlık proje başvurusu geldi

2010 Kültür Başkenti için 3 milyarlık proje başvurusu geldi

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın yeni yönetimi basın karşısına çıktı. Bugüne kadar değeri 3 milyar lirayı bulan 1990 adet proje başvurusu gelirken, bunlardan 281'inin kabul edildiği açıklandı



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKBA) Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'u 2010 yılına hazırlayacak projelerden 281'nin kabul edildiğini, 257 milyon liralık projelerin tamamlandığını söyledi. AKBA'nın eski yönetiminin görevden ayrılmasından ilk kez basın karşına çıkan yeni yönetim, Ajans'ın çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, Ajansa bugüne kadar değeri 3 milyar lirayı bulan 1990 adet proje başvurusu geldiğini bildirerek, bunlardan 1262'sinin Yürütme Kurulu onayına sunulduğunu, diğerlerinin incelemelerinin devam ettiğini söyledi. Kabul edilen proje sayısını 281 olarak açıklayan Avdagiç, bu projeler için 257 milyon liralık kaynak ayrıldığını ifade etti.

7 BİN YILLIK KALINTI ÇIKTI
Dikkat çeken projelerden bahseden Avdagiç, Avrupalıların en çok Yenikapı'daki 7 bin yıllık Thedosius limanı kalıntılarıyla ilgilendiklerini vurguladı. Çalışmalar kapsamında Orhan Pamuk'un kitap konusu yaptığı Masumiyet Müzesi'nin de devreye gireceğini belirten Avdagiç, Ajans'a destek veren THY'nin tarihinde ilk kez logosunun yanına başka bir logo aldığına dikkat çekti. Toplantının sorular kısmında ise Avdagiç, çalışmaların tamamlanmasından sonra boşluk olursa, sınırlı alanlar ve konularda yeni proje talebi alabileceklerini kaydetti. Avdagiç, AKM'nin de ancak 2010 2. çeyreğine yetişebileceğini açıkladı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi de "herkesin projesi kendisi için çok değerlidir ama ajansımız da en iyi değerlendirmeyi yapabilecek niteliktedir" dedi.
Yılmaz Yıldız/Yenişafak

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

`İstanbul Avrupa Başkenti'nde 2 milyar dolarlık proje rekoru     

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na parasal büyüklükleri toplam 2 milyar doları bulan 1990 adet proje başvurusu oldu. Şu ana kadar kabul edilen 281 projenin bütçesi ise yaklaşık 258 milyon TL. Ajansın Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'un Avrupa'nın kültür başkenti olmasını bir yıllık maç gibi görmediklerini söyledi.

İSTANBUL 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na, 1990 gibi rekor sayıda proje başvurdu. Projelerin büyüklüğü toplamı 2 milyar doları bulurken, bu projelerin 1262'si değerlendirmeye alındı. Şu ana kadar kabul edilen 281 projenin bütçesi ise yaklaşık 258 milyon TL. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı (AKB) Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, böyle bir proje yağmuruna tutulacaklarını öngörmediklerini belirterek, "Biz İstanbul 2010 Avrupa Kültür projesini 1 Ocak 2010'da çalınacak bir düdükle başlayan 31 Aralık'ta biten maç olarak görmüyoruz. Projeyi ve etkilerini sonraki yıllara taşımak istiyoruz" dedi. Bütçe'nin yüzde 70'i kentsel projeler ve kültürel mirasa, yüzde 30'u ise kültür, sanat ve turizm tanıtıma ayrılacak.

2010'la sınırlamadık

AKB Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ve AKB Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt'un da katıldığı toplantıda Şekib Avdagiç, hedeflerini şöyle açıkladı: "İstanbul'un eşsiz değerlerini ön plana çıkarmak, kültürel miras koruma projeleri gerçekleştirmek, kültür sanat altyapısını ve etkinliklere katılımı geliştirmek, İstanbul'u kültür ve sanatla tanıtmak, İstanbul'un turizm pazarından aldığı payı artırmak ve İstanbullu'nun karar alma sürecine katılımını artırmak. Avrupa'nın geliri yüksek kişileri bunda sonra İstanbul'u sadece turistik amaçlarla ajandalarına not etmesinler. Kültür-sanat etkinlikleri için de not etsinler. Biz tanıtımlarda sadece 2010 yılı takvimine yer vermedik. Borusan'a, İKSV'ye yer verdik. Onları sonraki yıllarda da bekliyoruz."  

Olaylı basın toplantısı

Kabul edilmeyen bazı projeler, bütçesi, harcamaları ve bugüne kadar görevinden istifa edenler nedeniyle pek çok eleştiriyle karşılaşan AKB Ajansı'nın basın toplantısı da olaylı geçti. Bir önceki yönetimin `yolsuzluk' nedeniyle ayrıldığı iddialarına da açıklık getiren Avdagiç, "Bize gelen teftiş raporunda yolsuzluk yok. Soruşturmaya konu olacak bir yolsuzluk tespiti yapılmadı" dedi. 15 Ocak'taki `açılış seremonisi'ne hazırlandıklarını ama projelerde bir telaş ve acelelerinin olmadığını da aktaran Avdagiç, "İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri şehrin kültür ve sanat hayatına etki edecek bir periyod. Bu yüzden telaş içinde değiliz" diye konuştu.

Diğer kentlerde de sorun

AKB Ajansı Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, İstanbul ile birlikte 2010 yılında Avrupa'nın kültür başkentleri olan Almanya'nın Essen ve Macaristan'ın Pecs kentinde de sorunlar yaşandığını hatırlattı. Geçmişte benzer bir uygulama olmadığı için AKB'nin referans alabileceği model bir çalışma olmadığını belirten Kavi, "Türk insanı bireysel olarak çok yaratıcı, başarılı ama takım çalışmasına yatkın değil. Essen'deki ajans tamamen bir şirket mantığıyla çalışıyor. Pecs'deki ajansın başkanı da istifa etmiş" dedi.

AKM, 2010'un ikinci yarısında açılacak

ŞEKİP Avdagiç, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) inşaatının 65 milyon TL'lik bütçesiyle projeler arasındaki en önemli kalemlerden biri olduğunu belirterek, merkezin gelecek yılın ikinci yarısında açılacağını açıkladı. Avdagiç, "Önümüzdeki hafta ihaleyi kazanan firmayla sözleşme imzalanacak. 210 günlük sürede bitecek. 15 Ocak'taki açılış seremonisine yetiştirmek isterdik ama olmadı" dedi.

Kültür-sanatın ekonomisinden daha büyük pay almalıyız

TÜRKİYE'de AKB Ajansı'nın benimsediği çoğulcu yöntemin çok dana demokratik olduğunu ancak olay ne kadar çok çoğulculuğa taşınırsa zorluğun o kadar arttığını vurgulayan Hüsamettin Kavi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başarılı olacak mıyız? Bu kesin ama ne kadar başarılı olacağız? Bu hepimize bağlı. Liverpool, Glasgow gibi daha önce Avrupa kültür başkenti olmuş şehirler, daha sonra yaratıcı şehirler olmaya odaklandılar. Biz de bunu bir yıla sıkıştırmayacağız. Türkiye'nin kültür ve sanatın ekonomik boyutundan daha çok pay almasını istiyoruz."

İstanbul 2010 için 750 proje daha var

Başvuru alınan toplam proje sayısı: 1990
Değerlendirilen proje sayısı: 1211
Kabul edilen proje sayısı: 281
Kabul edilen projelerin bütçesi: 258 milyon TL
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı personeli: 107

AKB Ajansı'nın 2008 bütçesinde neler vardı

AKB 285 milyon 173 bin TL'lik bütçe açıkladı, ancak geliri sadece 78 milyon TL'yi geçebildi.
2009 yılı için garanti altına alınan kayak ise 200 milyon TL.
Giderleri ise aynı dönemde 40 milyon TL'yi aştı.
Proje uygulama giderleri 10.7 milyon TL oldu.
Kültür Bakanlığı projeleri (UNESCO) 12 milyon TL'ye yaklaştı.
Yurtiçi ve  yurtdışı tanıtım projeleri 10 milyon TL'yi aştı.
Genel yönetim giderleri ise 7.3 milyon TL oldu.

`İstanbul'u Dinliyorum' kısıldı, protestocu gömleğini çıkardı

NURİ Kaya, görme engellilerin fotoğraflarının yer alacağı "İstanbul'u Dinliyorum Gözlerim Kapalı" adlı projelerinin bütçesinin daraltıldığını ve gerekli desteği alamadıklarını söyleyerek, yanındaki iki kişiyle birlikte gömleğini çıkararak, üzerlerindeki tişörtle AKB Ajansını protesto etti. Nuri Kaya, "2010'un asıl sahipleri biziz" dedi.

AKB Ajansı 2009 bütçesinde ilk altı ay nasıl geçti

AKB 805 milyon 156 bin TL'lik bütçe açıkladı ancak geliri sadece 52 milyon TL'yi geçebildi.
Giderleri ise 32.4 milyon TL oldu.
Proje uygulama giderleri 10 milyon TL'yi aştı.
Kültür Bakanlığına yapılan aktarmalar 16 milyon TL'yi geçti.
Yurtiçi ve yurtdışı tanıtım giderleri 1.6 milyon TL.
Genel yönetim giderleri 4 milyon TL'yi aştı.
Hürriyet

İstanbul idari sıkıntıların gölgesinde kaldı
 
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Başkanı Şekib Avdagiç, tamamlanan projelerin idari sıkıntıların gölgesinde kaldığını söyledi.

Avdagiç, 1990 projeden 281'inin bittiğini ve ajansın bu yıl 200 milyar liralık kaynağı garanti altına aldığını söyledi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında ajansın faaliyetleri konusunda bilgi verdi, ajans hakkındaki bazı iddiaları ve istifalar hakkındaki soruları da yanıtladı. Geçen dönem istifasını sunan arkadaşlarının, yine danışma kurulunda kendilerine desteklerini sürdürdüklerini belirten Avdagiç, 'ajansın önceki yönetimi hakkındaki yolsuzluk iddiaları haberlerine'' ilişkin de 'Bize intikal eden 1 teftiş raporu var. Biz o rapor içinde yolsuzluk içeren bir unsura rastlamadık'' dedi.

5 AYDA 32 MİLYON LİRA
Avdagiç, 2008 yılında 285 milyon lira olarak belirlenen bütçenin, 78.5 milyon lirasının gelir olarak ajansa verildiğini, bu rakamın da 40 milyon 374 bin lirasının harcandığını açıkladı. 2009'un ilk beş aylık döneminde ise 805 milyon lira olarak belirlenen bütçenin yine 52 milyon lirasının gelir olarak verildiğini, 32 milyon liranın proje uygulama ve diğer giderler için harcandığını açıkladı. Avdagiç, bu yıl için 200 milyar liralık bir kaynağı garanti altına aldıkları bilgisini de verdi. 

Proje alımının ise artık kapandığını açıklayan Avdagiç, 'Bundan sonra ihtiyaç halinde spesifik olarak proje alınabilecek' açıklamasında bulundu.

YOLSUZLUK YOK
Toplantıda bir önceki yönetimini yolsuzluk iddialarıyla ilgili bir soruya yanıt veren, Avdagiç, 'Bize gelen bir teftiş raporu var. İçinde yolsuzluk içeren bir şeye rastlamadık. Soruşturmaya konu olacak bir konu yok' yanıtını verdi. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eski Yürütme Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu'nun istifasıyla ilgili olarak da Avdagiç, 'İstifa eden kişi açıklamasını kendisi yapar. Bizim yapmamız doğru değildir, etik de değildir' dedi.

Bir gazetecinin, projenin tanıtım bütçesinin belli kanallara verildiği iddiasını da Avdagiç, 'Biz o dönemde 5 milyon 359 bin liralık bir tanıtım bütçesi ayırdık. Bu paranın malum medyaya giden kısmı yüzde 17.2'dir' açıklamasında bulundu.

AVDAGİÇ'E PROTESTO
Gazetecilerin sorularına da yanıt veren Avdagiç, protesto gösterisi ile karşılaştı. Toplantı sonunda, soru sormak için mikrofonu eline alan Nuri Kaya isimli bir kişi, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na 'Kör Fotografçılar' adlı projesini sunduğunu söyledi, 'Bu proje için komiteden bize, kabul edilecek dediler. Fakat daha sonra yürütme kurulundan geçmedi. Ama biz kabul ediliyor diye düşünüp 100 bin lira para harcadık. Projeye başladık. Şimdi 311 gün oldu bir türlü görüşemedik sizinle. Keşke 2010'un başında bir iş adamı değil, kültürden anlayan birisi olsaydı' dedi. Avdagiç, bu sözlere '70 gündür görevdeyim. Sizin projenizle ilgili görüşmeler yapıldı. Gerçekleştirme imkanı bulamadık. Arkadaşımın bu yaklaşımını kınıyorum' yanıtını verdi. Nuri Kaya adlı kişi, daha sonra toplantı salonundan dışarı çıkartıldı.

AKM 2010'UN 2. ÇEYREĞİNDE HAZIR OLACAK
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti çerçevesinde Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) ne zaman açılacağı konusunda da bir açıklamada bulunan Avdagiç, 'Tabii ki, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nin açılışını AKM'de yapmak isteriz. Ancak AKM uzun süredir gözden geçirilmesi gereken bir süreç yaşıyor. AKM'de 65 milyon lira bedele mal olacak ihalesini şeffaf bir şekilde yaptık. Önümüzdeki hafta ihaleyi kazanan firma ile sözleşme imzalanması gündemde. 2010'un 2.çeyreğinde AKM, sanatseverlerle buluşacak' dedi.
Akşam


Geri Dön