22 / 12 / 2024

2011'de gayrimenkul satın alma faaliyetleri artıyor!

2011'de gayrimenkul satın alma faaliyetleri artıyor!

Ernst&Young Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Türkiye 2010 Raporuna göre, birleşme ve satın almaların 16,5 milyar dolarlık kısmı yerli yatırımcılar, 9,9 milyar dolarlık kısmı yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi



Türkiye’de 2010 yılındaki 26,4 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işleminde ibre yerli yatırımcıların lehine döndü.

Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler tarafından açıklanan rapora göre, dünyada 2010’da önceki seneye göre yüzde 20’lik artış ile 2,4 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleşti. Dünyadaki işlemlerde, Carso Global Telecom’un America Movil tarafından 28 milyar dolar bedelle satın alınması ilk sırayı aldı. İşlem hacmine göre 2010 yılında dünyada birleşme ve satın almaların en fazla yaşandığı sektörler enerji ve finansal hizmetler oldu. Dünya genelinde işlem hacmi ABD’de yüzde 23, Asya’da yüzde 25, Avrupa’da yüzde 10 ve Çin’de yüzde 21 arttı.

"TÜRK YATIRIMCILARIN İŞLEM SAYISINDA REKOR YAŞANDI"
        
Türkiye’de birleşme ve satın alma işlemlerinde yatırımcı profiline bakıldığında son 2 yıldır değişim gözlenirken, yabancı yatırımcılar hem işlem sayısı hem işlem hacminde Türk yatırımcıların gerisinde kaldı. Türk yatırımcıların gerçekleştirdiği işlem sayısı ve hacminde "bir rekor" yaşandı. Özellikle son 2 yıldır ibrenin yerliler lehine döndüğüne dikkat çekilen rapora göre, geçen yılki 26,4 milyar dolar tutarındaki birleşme ve satın alma işlemlerinin 16,5 milyar dolarlık kısmı yerli yatırımcılar, 9,9 milyar dolarlık mkısmı yabancı yatırımcılar tarafından gerçekleştirildi. Yabancı yatırımcıların
işlem hacimlerinin toplama oranı yüzde 37 oldu.

EN BÜYÜK 10 İŞLEM, TOPLAMIN YÜZDE 76’SINI OLUŞTURDU
        
Sektörel dağılıma bakıldığında son 5 yıldır ilk sırada bulunan enerji geçen yıl da yine en fazla payı alan sektör oldu. Enerjide 2010 yılında dağıtım ve üretim özelleştirme ihalelerini de kapsayan 66 işlemle 16,7 milyar dolar
tutarında işlem gerçekleşti. İlk 10 işlemin 7’si elektrik dağıtım alanındaydı.
        
Enerjiden sonra dünyada olduğu gibi finansal hizmetler ikinci sırada yer alırken, finansal hizmetler sektöründe 6,4 milyar dolar tutarında 12 işlem yapıldı. Turizm sektörü hem 922 milyon dolar işlem hacmi hem de 22 adet işlem ile dikkat çeken sektör olurken, 300 milyon dolarlık işlemin gerçekleştiği yiyecek ve içecek sektörü ile imalat ve sağlık sektörleri de işlem sayısı olarak hareketli bir yıl geçirdi. 2010’da en büyük 10 işlem 19,9 milyar dolar tutarla toplam hacmin yüzde 76’sını oluşturdu. 1 milyar doların üzerinde 8 işlem gerçekleşti.

EN BÜYÜĞÜ GARANTİ HİSSE SATIŞI
        
Türkiye’de geçen yılki birleşme ve satın alma işlemlerinde en büyük işlemi, Garanti Bankası hisselerinin BBVA tarafından satın alınması oluşturdu. Kamu kaynaklı işlemlerin hacminde yüzde 52’lik payı alan özelleştirmeler 13,8 milyar dolar, yüzde 41’lik pay alan özel işlemler 10,9 milyar dolar, yüzde 5’lik payı alan işletme hakkı devri 1,1 milyar dolar, yüzde 2’lik payı alan TMSF işlemleri 600 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. 2010’da özel sermaye fonlarının yatırımlarında ise sınırlı da olsa artış yaşandı.

SAĞLIK, GAYRİMENKUL VE PERAKENDE DE ÖNE ÇIKACAK
        
Raporda, seçim yılı olmasına rağmen 2011 yılında özelleştirmelerin hız kesmeden devam edeceği öngörülüyor. Özelleştirme işlemlerinde elektrik üretim tesislerinin satışının öne çıkması beklenirken, İGDAŞ, İDO, İSPARK, Milli Piyango, İstanbulport, otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesi de dikkat çekecek kamu kaynaklı işlemler olarak sıralanıyor. Bu yıl birleşme ve satın alma işlemlerinde ulaşılabilecek işlem hacminin, beklenen özelleştirmeler başarılı bir şekilde sonuçlandığı takdirde 25 milyar dolar civarında olması tahmin ediliyor. Özelleştirmeler hariç tutulduğunda 2011 yılında özel sektör tarafında orta boyutlu işlemlerin hacminde artış bekleniyor.
        
Birleşme ve satın alma faaliyetleri açısından bu yıl enerji, sağlık, gayrimenkul, hizmetler, perakende ve finansal hizmetler sektörlerinin öne çıkacağı öngörülüyor.
AA        
 


Geri Dön