03 / 10 / 2024

2011'de vergilere zam geliyor!

2011'de vergilere zam geliyor!

Nazım Kaya, hükümetin 2011'de 35 milyar lira ÖTV ve 15 milyar lira KDV toplayacağını açıkladığını belirtip,'Bu vergi zamları tetikleyecek. İndirim beklediğimiz mallara zam gelecek'diye konuştu




 Tüketiciler Birliği: Maaşın % 40'ından fazlası vergiye gidiyor. Alışveriş değil vergi alır hale geldik. Rekor vergiler maaşı adeta yutuyor
Yüksek ve rekor vergiler ile ilgili tartışmalar sürüyor. Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya çalışanların maaşlarının yarısının vergiye gittiğini belirtip, 'Dünyada en yüksek vergi bizde. Rekor kıran vergiyi yine biz ödüyoruz. Asgari ücretli kazancının yüzde 40'ını vergi olarak dağıtıyor. Bütçe gelirlerinin % 75.6'sı tüketicilerin dolaylı vergileriyle denkleşteriliyor. Kısacası çalışan, emekli ve esnaf vergi yiyip, vergi içiyor. Bundan dolayı kazancı azalıyor. Alım gücü düşüyor'dedi.

BU KADARI OLMAZ
Kaya, Çalışan, emekli ve küçük esnafın dolaylı vergilerden zor nefes alır hale geldiğini belirtip, ''2009 yılında kişi başına 1.626 TL harcanmış. Bunun 550 TL'si vergi. Bu arada alınan 30 bin TL'lik bir aracın yaklaşık % 14 bin lirası vergi. Kullanılan benzinin yüzde 67'si vergi. Pompalar vergi basıyor'diye konuştu. Kaya, vatadanşın yaklaşık 100 çeşit vergi ödemek zorunda olduğunu ifade edip, 'AB bile bizdeki yüksek vergiye karşı. Bunun düşürülmesini istiyor. Dünyada vergi ödeme şampiyonu olduk'diye konuştu.

ZAM SİNYALİ VAR
Kaya, hükümetin 2011'de 35 milyar lira ÖTV ve 15 milyar lira KDV toplayacağını açıkladığını belirtip,'Bu vergi zamları tetikleyecek. İndirim beklediğimiz mallara zam gelecek'diye konuştu. Kaya, çalışan ve emekliye 2011 yılı için verilen zamlarıın gelen ve gelecek vergilerle eridiğini kaydetti. Kaya verginin tabana yayılmadığı, kaçağının önlenmediği sürece dar gelirlinin vergiler içinde boğulmaya devam edeceğini, alım gücünün düşeceğini sözlerine ekledi. Türk Büro-Sen Başkanı Fahrettin Yokuş ise vatandaşın vergilerde boğulduğunu belirtip,'bugün en düşük memur maaşı 1.250 lira. Eğer vergiler AB düzeyinde olsayda bu memurun cebine yaklaşık 250-300 lira fazla bir para girecekti. Bu da memuru rahatlatacaktı' diye konuştu.
Güneş


Geri Dön