20 / 11 / 2024

2012'den beri 1 milyon 348 bin konut dönüştürüldü!

2012'den beri 1 milyon 348 bin konut dönüştürüldü!

Murat Kurum, depremden kaçılamayacağına ama şehirlerin depreme hazırlıklı hale getirilebileceğine dikkat çekti. Kurum, "81 ilimizde 83 milyon vatandaşımıza yeşilin, sosyal alanların bol olduğu, afetlere karşı güvenli, sağlam yuvalar inşa etmiş olacağız" dedi...




Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'da Selçuklu Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Güçlü Şehirler Güçlü Türkiye' programına katıldı.

Programda konuşma yapan Kurum, Konya Projeleri Tanıtım Programı"nda, Türkiye'nin son 18 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde eğitimden sağlığa, ticaretten sanata, ekonomiden ulaşıma, çevre ve şehircilik gibi pek çok alana ilişkin tarihi adımlar attığına dikkat çekti. 

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne dek 1 milyon 348 bin konutun dönüşümünü yaptıklarına dikkat çeken Kurum, "Türkiye'nin her yerinde kentsel dönüşüm" diyerek hızlı, yerinde ve gönüllü dönüşüm esasıyla her yıl 300 bin olmak üzere 5 yılda 1 milyon 500 bin konutu dönüştürmek ve ülkeyi depremlere hazır hale getirmek için canla başla çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Depremden kaçılamayacağına ama şehirlerin depreme hazırlıklı hale getirilebileceğine dikkat çeken Kurum, "Vatandaşımızı karşımıza alarak değil, vatandaşımızla beraber bu dönüşüm sürecini inşallah başarıyla tamamladığımızda, 81 ilimizde 83 milyon vatandaşımıza yeşilin, sosyal alanların bol olduğu, afetlere karşı güvenli, sağlam yuvalar inşa etmiş olacağız. Kentsel dönüşümü gerçekleştirirken aynı zamanda tarihimize sahip çıkacağız. 81 ilimizde tarihi kent merkezlerimizi gün yüzüne çıkartıyoruz" dedi. 

Konya'ya yapılacak projelere ilişkin konuşan Kurum, şunları kaydetti:

"Sahibata Şükran Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi için çalışmalarımıza başladık. Şimdi buradan ilk kez açıklıyorum, 116 dükkan ve 182 iş yeri inşaatının ihalesini önümüzdeki pazartesi yapıyoruz. Hızlıca da temellerimizi atıyoruz. Obrukhan, Zazadin Kervansarayı, Yukarı Hamam ve Eski Gazi İlkokulu restorasyon çalışmaları için belediyelerimize 23 milyon lira hibe desteği sağladık. Tarihi değerlerimizi korumanın yanı sıra doğal alanlarımızı da göllerimizi de koruyoruz. Konya Büyükşehir Belediyemizle birlikte Beyşehir Gölü'müzü temizlemek için harekete geçtik. Bilim adamlarımızın desteğiyle çalışmalarımıza başladık. İnşallah 2021 yılında Beyşehir Gölü'müzü tamamen temizlemiş olacağız. Bunun yanı sıra uluslararası finans kaynaklarıyla yatırım bedeli 1 milyar 280 milyon lira olan altyapı projelerini 2020 yılı içinde başlatacağız."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, insan merkezli, yaşayan ve yaşatan şehirler inşa etmeye devam edeceklerine de vurgu yaptı. 

Kurum, "Daha güçlü bir Türkiye için çok daha güçlü şehirlere her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var. Tüm gayretlerimiz de şehirlerimizi çok daha güçlü kılmak, 2023'e, 2053'e, 2071'e hazırlamaktır. İşte bu yüzden, 'Güçlü Şehirler, Güçlü Türkiye' diyoruz" dedi.

Valilerle, belediye başkanlarıyla, milletvekilleriyle ve vatandaşlarla şehirlerin geleceğini istişare etmek için bugüne dek 70'den fazla ili ziyaret ettiğine dikkat çekerek Kurum, Konya'ya da müjdelerle geldiğini dile getirdi. Kurum, 2023 yılına kadar 81 ilde 81 milyon metrekarelik alana yapılacak millet bahçelerini hizmete saçacaklarını hatırlattı ve şöyle konuştu:

"Şu ana kadar Cumhurbaşkanımızın iştirakleriyle iki ayrı açılış töreniyle 23 millet bahçemizi aziz milletimizin hizmetine sunduk. 200'den fazla projemizde çalışmalarımız devam ediyor. Konya'da Sultan Alaaddin ve Ulu Hakan Abdulhamit Han'la başlayan millet bahçesi geleneğimizi 11 yeni millet bahçesiyle yine Konya'mızda sürdürüyoruz. Meram'da 900 bin metrekarelik alanı kapsayan Millet Bahçesi'nin açılışını 2018'de Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla gerçekleştirdik. Şu anda, Konya eski stat yerinde, 108 bin metrekarelik alanda Meram 2. Etap Millet Bahçesi'ni yapıyoruz. Bu millet bahçemizde havuz, tematik bahçeler ve piknik alanları yer alacak."

- "Ekolojik koridorların en önemli ulaşım ağı bisiklet ve yeşil yürüyüş yolları olacak"

Yine aynı alanda bin metrekarelik millet kıraathanesi, 2 bin metre bisiklet yolu ve 4 bin 500 metre yürüyüş yolu yapacaklarını belirten Kurum, bu millet bahçesi içinde tarihi kimliğine yakışır bir camiyi de Konya'ya kazandıracaklarına vurgu yaptı. Şehirdeki tüm millet bahçeleri tamamladığında Konya'ya 2 milyon metrekareden fazla yeşil alanın kazandırılmış olacağını ifade eden Kurum, ülkedeki millet bahçelerinin aynı zamanda 22 ilde başlattıkları ekolojik koridorlar için de birer köprü vazifesi göreceğini söyledi. Konya'da da ekolojik koridor içerisinde Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, Meke Gölü, Acı Göl, Karapınar Potansiyel Jeopark Alanı ile Ihlara Vadisi ve Kapadokya Bölgesi'nin bulunduğunu anlatan Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele edilen süreçte bu ekolojik koridorların şehirlere nefes aldıracağına dikkat çekti. 

Ekolojik koridorların en önemli ulaşım ağının ise bisiklet ve yeşil yürüyüş yolları olacağına dikkati çeken Kurum, "Ülke genelinde 4 bin kilometre bisiklet yolu yapma projemiz var. Konya'nın da içerisinde olduğu bin 700 kilometrelik bisiklet yolu yapımını başlattık" dedi. 

Murat Kurum: Geç olmadan binanızın risk tespitini yaptırın!

Murat Kurum: Kentsel dönüşüme virüs molası yok!


Geri Dön