29 / 04 / 2024

2013 yılında inşaat ve ulaştırma şirketleri ön plana çıktı!

2013 yılında inşaat ve ulaştırma şirketleri ön plana çıktı!

Milliyet Gazetesi muhabirlerinden Zeynep Aktaş'ın haberine göre: 2013 yılında bankalar erirken, hizmet ve sanayi şirketleri parladı. Ulaştırma ve inşaat şirketleri öne çıkarken bankaların endeksteki ağırlığı azaldı.



Borsa İstanbul’da bankalar yılın üçüncü çeyreğini en zayıf mali verileri ile tamamlarken piyasa değerleri de geriledi. Boşluğu ise hizmet ve sanayi şirketleri doldurdu. Banka hisselerinin piyasa değerindeki erime yüzde 13.74’ü bulurken 26 milyar TL ile en fazla değer kaybının yaşandığı sektör oldu. FED açıklamaları sonrasında değer kaybı artan maden sektöründeki hisselerin piyasa değeri ise 2 milyar TL eridi.

Yükselen hisseler ise hizmet ve sanayi sektöründeki şirketler. Hizmet sektöründeki şirketlerin piyasa değeri 13 milyar TL yükselirken artış yüzde 12.29 oldu. Bu yıl halka açılan Pegasus ile performanslarıyla dikkat çeken Enka, Türk Hava Yolları, BİM, Boyner, Teknosa ve Turkcell sektörde öne çıkan diğer şirketler arasında.


Reel sektör etkileniyor

Hizmet ve sanayi sektörlerinin yılbaşından bu yana piyasa değeri artmasına rağmen aynı artışın kârlılıklarında yaşanmadığı gözleniyor. Cirolarındaki büyümeye rağmen kârları geriledi. Para hareketleri reel sektör şirketlerini vuruyor ve vurmaya da devam edecek. Faiz ve döviz artışı ile artan maliyetlerdeki dalgalanmanın önümüzdeki dönemde de bilançolar üzerindeki etkisinin sürmesi yüksek ihtimal. Uzman raporlarına baktığımızda da şirketlerin kârlılıklarındaki erimeye dikkat çekildiğini görebiliyoruz.


Gedik Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı Kemal Ozan Sayın’ın analizine göre, yılın üçüncü çeyrek ve ilk 9 aylık döneminde genel anlamda şirketlerin ciro ile faiz ve vergi öncesi kârları büyüdü. Bununla birlikte kurdaki hızlı yükselmeler ve bunun döviz pozisyonuna yansımaları nedeniyle faiz ve vergi öncesi kâr artışı net kârlara yansımadı. TL’ye baktığımızda ise üçüncü çeyrekte döviz sepeti karşısında yüzde 8 oranında değer kaybettiğini görmekteyiz.

Banka sektöründeki hisselerin değerinde görülen gerilemeye bağlı olarak endeks üzerindeki etkinlikleri de düştü. Endeks üzerinde daha önce yüzde 36’yı bulan dört büyük bankanın ağırlığı yüzde 29’a inerken boşluğu diğer firmalar doldurdu. Bu süre zarfında Emlak Konut ağırlığı en fazla artan hisse oldu.  


Kârda ve satışta istikrar

Son beş yılda sanayi ve hizmet şirketleri içinde satış ve karlılığı ile öne çıkan sadece iki borsa şirketi var: Adel Kalemcilik ve Bim Mağazalar. 9 aylık dönemler itibari ile son beş yıla bakıldığında her yıl satış ve kârını artırmayı başaran bu iki şirketin performansı da borsa endeksinin üzerinde bulunuyor.  

Adel Kalemcilik’in fiyatı 57.75 TL. Fiyat/Kazanç oranı ise 9.38. Piyasa değeri 454 milyon TL olan şirketin, defter değeri 3.08. BİM de hızlı büyümesi ile yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekiyor.


FED gelişmekte olan piyasaları germeyi sürdürecek


Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP), FED’in ekim ayı toplantı tutanaklarının açıklanması ve FED yetkililerinden gelen açıklamaların ardından, değer kaybediyor. MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi son bir ayda yüzde 2.92 değer kaybederken, MSCI Türkiye Endeksi yüzde 5.68 geriledi. MSCI Brezilya’nın kaybı ise yüzde 5.77 oldu.

Gelişmiş Piyasalar (GP) ise yükselişte. Geçtiğimiz hafta ABD’de 10 yıllık gösterge tahvil faizleri yüzde 2.84’e yükselerek 18 Ekim’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

FED’in tahvil alımını aralık ayında azaltmaya başlayabileceği söylemi bile ABD’de faizlerin ve hisselerinin hızla yükselmesine yetiyor. Kağıt varlıklara güvenin artması, yükselişi beraberinde getiriyor. Gelişmekte Olan Ülkeler (GOÜ) ise yabancı çıkışların olabileceği beklentisiyle tedirgin.


Borsa İstanbul’da guruların stratejisi kazandırıyor


Borsa İstanbul’da ünlü yatırım gurularının stratejileri kazandırıyor. Değer yatırım stratejisinin babası olarak kabul edilen Benjamin Graham’ın stratejisi ile yatırım yapanlar getirilerini katladı. Artık teknolojinin sağladığı kolaylık sayesinde istediğiniz modeli oluşturup zahmetsizce geçmişe dönük testlerinizi yapabilmeniz mümkün.

Bu noktada queenstocks.com’da yer alan imkan yatırımcılara büyük bir kolaylık sağlıyor. queenstocks.com Türkiye sermaye piyasalarına yönelik bir ürün. Bu programı kullanarak Benjamin Graham’ın yatırım stratejisini Borsa İstanbul’a uyguladık ve gördük ki bugüne kadar Graham’ın stratejisi ile hareket edenler ciddi bir getiri sağlamış.

2010 yılında Graham’ın modeline göre borsada hisse senedi alanlar, BIST 100 Endeksi’nin yüzde 158 üzerinde kazandı. Mevcut son verilere göre, Borsa İstanbul’a Graham’ın modeli uygulandığında sadece 4 hisse öne çıkıyor: Alarko Holding, Aygaz, İş GMYO ve Yazıcılar Holding.


2013 yılında inşaat ve ulaştırma şirketleri ön plana çıktı!


Zeynep Aktaş/Milliyet Gazetesi


Geri Dön