02 / 05 / 2024

2014'te ev sahibi olmak isteyenlere alternatifler!

2014'te ev sahibi olmak isteyenlere alternatifler!

2013 yılında konut sektöründe yaşanan hareket faiz ve kurdaki yükselişe rağmen 2014'te de devam edecek gibi görünüyor. Özellikle temelleri atılmış hızla yükselen ve Mayıs 2014'ten itibaren teslim edilmeye başlayacak projeler burada öne çıkıyor...



Proje çeşitliliği sektöre ne kazandırdı? 

Bu yıl konut sektöründeki kıyasıya rekabet, malzeme ve işçilik kalitesinin sınırlarını zorladı. Sıradan seramik kaplı banyolar, herhangi bir atölyeden imal edilmiş mutfak dolapları artık yok. Tüm markalı projeler özellikle iç mekân bitirmelerinde profesyonellerle çalışıyor. Pek çok firma projesine özel zemin duvar kaplamaları ya üretiyor ya ürettiriyor. Mutfak dolaplarında ithal markalar, kapı kasalarında ve pencere doğramalarında en kaliteli ürünler içinden seçim yapılıyor. Kısacası rekabet eninde sonunda alıcının işine yarıyor. 


2013 yılında konut sektöründe yaşanan hareket faiz ve kurdaki yükselişe rağmen 2014'te de devam edecek gibi görünüyor. Özellikle temelleri atılmış hızla yükselen ve Mayıs 2014'ten itibaren teslim edilmeye başlayacak projeler burada öne çıkıyor. İster yatırımlık, ister oturumluk yeni yılda ev sahibi olmak isteyenler için alternatif çok.



Önümüzedeki yıl teslim edilecek projeler arasında hemen her segmentte konut bulmak mümkün. Metrekare birim fiyatları bazında, Anadolu yakasında Kurtköy, Avrupa yakasında Ispartakule'nin aynı segmentte yer aldığını görüyoruz. 


Her iki ilçenin ortak özelliği yeni planlanan kent parçaları olmaları. Hastaneler, teknokentler, BioCity gibi çok büyük ölçekli yatırımlar ile gelişen bu ilçelerin, parselleri, geniş caddeleri ile sıfırdan tasarlandığını görüyoruz. 


Anadolu yakasında Tuzla, Aydınlı bölgesi ile Avrupa yakasında Bahçeşehir ve Beylikdüzü 3 milyara yaklaşan metrekare birim fiyatları ile ortaklık gösteriyor. Pek çok parselin el değiştirdiği, markalı konut projelerinin sayısının hızla arttığı Sancaktepe ise 2014 yılının hızlı çıkış yapacak ilçelerinden biri olarak dikkat çekiyor. 


BASIN EKSPRES YOLU 


Bu yılın başında metrekare birim fiyatı 2000-2.500 Türk Lirası'nda seyrederken yıl sonunda metrekare fiyatı 3 bin 500 TL'yi aşan, Basın Ekspres Yolu ve çevresi 2014 yılında bir üst segmentte çıkış sinyalleri veriyor. Basın Ekspres Yolu'ndan ivme alan Güneşli, Bahçelievler, Halkalı dönüşümü en net yaşayan ilçeler arasında. Yılın son yarısından itibaren 4 bin 500 TL'yi aşan metrekare birim fiyatları ile Güneşli bu yükselişin en net göstergesi. 


MASLAK, SARIYER 


Sarıyer, Maslak, Seyrantepe projeleri ise metrekare birim fiyatları bazında 6-7 bin TL ile 2014 yılında en üst segmentte yer almaya devam edecek. Kağıthane, Eyüp bölgesi bu segment içinde yer bulacak. Müstakil konut tercih edenler için 2014 yılında en fazla hareketin beklendiği bölge şüphesiz 3. Köprü ve çevresindeki yerleşkeler. 


2013 yılının satış söylemleri 


Bir yıl boyunca hemen tüm projelerde öne çıkan "akıllı ev" konsepti, "yeşil enerji"nin önüne geçmiş durumda. Sadece aydınlatmanın otomasyona bağlandığı projeler bile akıllı ev başlığında sunulurken, "Leed Sertifikası" pazarlama aracı olarak yorumlandı. Ebeveyn banyosu satış söylemleri içindeki gereksiz yerini ısrarla korumakta. "Residence" ise artık sıradan bir apartman bloku için bile olmaz ise olmaz. Salonda koltuğunuzun yanına düşecek priz sayısı gündeme bile gelmez iken "akıllı ev" ve "residence" kavramlarını kullanmak oldukça ironik! 



Esin Tümer/ Habertürk Gazetesi 


Geri Dön