Sektörel

2014'te yaklaşan krize karşı kendimizi maddi olarak nasıl koruyabiliriz?

Kürşat Tuncel: 2014′te göz göre göre bir krize doğru sürükleniyoruz. Peki nasıl bir savunma stratejisi izleyebiliriz kişisel olarak ki maddi olarak zarar görmeyelim veya en az zararla bu dönemi atlatalım?


2014′te göz göre göre bir krize doğru sürükleniyoruz! Bunun aksini düşünen pek yoktur herhalde. Peki nasıl bir savunma stratejisi izleyebiliriz kişisel olarak ki maddi olarak zarar görmeyelim veya en az zararla bu dönemi atlatalım?


1) İşinden memnun olmayanlar yeni bir iş bulmadan mevcut işinizden ayrılmayın. Yüksek zam talebiyle işinizi riske atmayın. Unutmayın en kötü iş bile cebinizdeki parayı yemekten daha iyidir.


2) Uzun vadeli borçlanmanızı gerektirecek ev ve araba alımlarınızı erteleyin. Peşin paranız varsa bunu bu tür alımlar yapmak yerine getirisi olacak alternatiflerde ama likidite şansını dikkate alarak değerlendirin.


3) Yatırımlarınızın en az yarısını likit yatırım araçlarında tutun. Faizler yükseleceği için hazine bonosu ve mevduat getirileri de yükselecektir.


4) Döviz kazanmıyorsanız döviz cinsinden borçlanmayın, varsa dövizli mevcut borç yükünüzü olabildiğince azaltın.


5) Yeni bir yatırıma girmeden önce ortalığın sakinleşmesini bekleyin. Yüksek faiz ortamı yatırım açısından risk oluşturur ve satış projeksiyonlarınız bu tür zamanlarda ciddi sapma gösterecektir.


6) Kriz dönemlerinde reel faiz yükselecektir, yatırımlarınızı faiz getirisi olan araçlara yoğunlaştırın. Bu şekilde varlıklarınızın reel değerini koruyabilir hatta karlı bile çıkabilirsiniz.


7) Spekülasyon amacıyla yani değeri artar diye gayrimenkul satın almayın. Hem faizler nedeniyle gayrimenkulün alım maliyeti yükselecektir hem de bu dönemlerde reel değer artışı şansı zayıftır hatta krizlerde hızlı değer düşüşleri görülebilir. Ancak krizlerin çok derinleştiği zamanlarda zararına yapılacak satışlar orta vadede servetinizi yükseltmek için bir şans olabilir.


8) Düzenli geliriniz devam ediyorsa mevcut düşük faizli borçlanmalarınızı devam ettirin, faizler yükseleceği için borcun size olan reel yükü düşecektir. Yani borçlarınızı telaşla kapatmaya çalışmayın hatta mümkünse krizi bahene ederek vadelerini uzatın.


9) Petrol, altın gibi kriz zamanlarının spekülatif yatırımlarından uzak durun. Bunlar maniplasyona açık enstrümanlardır ve bireysel olarak para kazanmanız zordur. Yatırımınızı altın gibi değeri dalgalanan şeyler yerine istikrarlı getirisi olabilecek alternatiflere yönlendirin.


11) Döviz kuru ve faiz spekülasyonu yapmayın, bunlar profesyonel bilgi gerektirir ve ava giderken avlanmanız daha kuvvetli bir olasılıktır. Kriz zamanlarında Borsalarda büyük düşüşler görülür, şirketlerin satışları ve karları düşecektir, dolayısıyla hisse fiyatları düşecektir. Bu dönemden çocuklarınızın karlı çıkmasını istiyorsanız yeteri kadar piyasanın düştüğüne inandığınız bir noktadan büyük firmaların hisselerini alın. Seçeceğiniz şirketler, üretimleri insanların vazgeçemeyeceği veya kısamayacağı maddeler olan şirketler olsun.


12) Kira geliri düşük olan gayrimenkullerinizi satarak nakde dönün, bu şekilde faiz geliri kira kaybınızı karşılayacaktır. Bu mümkün olmazsa gayrimenkulünüzün değerinin düşmesi olasılığına karşı en iyisi mevcut borçlarınızı bu gayrimenkullerinizle takas ederek kapamak olabilir, böylece hem borçlarınızdan hem de düşük getirili gayrimenkulünüzden kurtulmuş olabilirsiniz.


13) Yeni bir iş seçerken yalnızca maaşın yüksekliğine değil işverenin uzun vadeli durumuna bakın. Spekülatif işler veya yeni teşebbüsler yüksek maaş öder gibi gözükür ama ayakta kalabilme şansları şüphelidir. Yani kriz döneminde çok para alacağım zannederken kısa sürede kapıda kalabilirsiniz.


14) Kriz dönemlerinde alacaklarınızı tahsil edebilmek kritik önemdedir, gerekirse bir miktar indirim yaparak alacağınızı tahsil edin, kaybınızı faizden telafi edersiniz.


15) Önünüze çıkabilecek kriz fırsatı yüksek getiri vaad eden yatırımlar konusunda dikkatli olun, yüksek getiri yüksek risk demektir ve bunun bir istisnası yoktur. Ancak krizler aynı zamanda en büyük zenginlik fırsatlarını sunar. Borçlu olanlar ve paraya ihtiyacı olanlar elindeki malları ucuz fiyatlardan satmak zorunda kalacaktır…Bu fırsatlar çıktığında elinizde nakdinizin olması size büyük bir fırsat sunacaktır.


Kürşat Tuncel

SATIŞ KÜPÜ A.Ş. 

Yönetim Kurulu Başkanı