Emlak Terimleri

2015 emlak vergisi oranları!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunumuza göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden sıfır oranlı faydalanmak mümkün. Emlak vergisi için ödenmesi gereken bedel her yıl yeniden belirleniyor. İşte, 2015 emlak vergisi oranları!

2015 emlak vergisi oranları!

Emlak Vergisi her yıl Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere iki taksitte ödeniyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunumuza göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden sıfır oranlı faydalanmak mümkün oluyor. 


Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri, Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, Engelli vatandaşlarımız, Şehitlerin dul ve yetimleri ve gaziler Türkiye sınırları içinde 200 metrekare altında tek konutunuz var ise emlak vergisinden sorumlu tutulmuyorsunuz. 


Tek konutta bizzat oturma şartı bulunuyor. Emekli, işsiz, ev hanımı yada engelliler sahip oldukları tek konutu kiraya verip kendileri de kirada otururlar ise yine emlak vergisi ödemiyor. 


Ancak emekli olan eş sahip olduğu konutu kiraya verip yine emekli olan ve konutu bulunan eşinin evinde yaşıyor ise emlak vergisi ödemek zorunda oluyor. Bu durum kızının, oğlunun yada bir akrabasının evinde kaldığı zamanda aynı şekilde uygulanıyor.  Peki, 2015 yılında emlak vergisi ne kadar ödenecek?


2015 emlak vergisi oranları!

Emlak vergisi ödemelerinde, ödenmesi gereken tutar taşınmazın değerine ve türüne göre değişiklik gösterebiliyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. 


Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranları ise; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi neye göre belirlenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com