2018 dev projelerle taçlanacak!
Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, "2018 yılı 3. havalimanı, Çanakkale Köprüsü, Kanal İstanbul, Milli Uzay Ajansı, demir yolu ağları gibi, Türkiye'nin küresel ölçekteki değerini katlayan mega projelerle taçlandıracak bir yıl olacak." dedi..
Türkiye yeni bir yıla daha girerken, hem devletin, hem kuramların ve şirketlerin hem de vatandaşların gözü yine mega projelere çevrildi. Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli, Marmaray ve İlgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli gibi mega projelerle son yılların en büyük altyapı hamlesi yaşandı. 2018 de mega projelerin yılı olacak gibi görünüyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakam Ahmet Arslan, 2017’yi 15 yıl süren bir kalkınma sürecinin devamı ve hayallerin icraata dönüşebileceğinin en büyük kanıtı olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Gazetemize, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları ve 2018 yılma ilişkin hedeflerini açıklayan Bakan Arslan “Başladığımız hiçbir işi bugüne kadar yarım bırakmadık. Yeni dönemimizde de bütün yatırımlara hızla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
365 MİLYARLIK YATIRIM
Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre, Bakan Arslan, Türkiye’nin iletişim ve ulaşım altyapısına 15 yıllık süreçte 365 milyar liranın üzerinde yatırım gerçekleştirildiğini belirterek “Yine 2017 yılında da birbirinden önemli dev projeler başlattık, bitirdik ve yapımına devam ettik. Tüm dünyanın gıpta ile baktığı İstanbul Yeni Havalimanı inşaatı şu anda yüzde 73 seviyesini geçti. Avrupa'nın birinci, dünyanın ikinci en uzun tüneli olacak Ovit Tüneli delme işlemleri tamamlandı ve şu anda tek tüpten hizmet verilmeye başladı. Kış aylarında Rize-Erzurum arasındaki geçit vermeyen güzergahta şimdiden sürücülerimizin umudu oldu” diye konuştu.
YATIRIMLA BÜYÜDÜK
Bakan Arslan, dev projelere ilişkin değerlendirmelerinde şu açıklamaları yaptı: 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin derin sondaj çalışmalan başladı. Kıtaları aşan projelerimizden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsünün temeli atıldı. Ülkemizin deniz üzerine ikinci havalimanı olacak Rize Artvin Havalimanı'nın temeli atıldı. Ülkemizi dünyanın ticaret merkezi yapacak en önemli projelerinden biri olan Baldi-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi hizmeti verildi ve yük taşımaya başladı. Bu dev projenin önemli bir tamamlayıcısı olacak Kars Lojistik Merkezinin temeli atıldı. Yaptığımız bu yatırımlar ülkemize olan güveni artırdı, ticaret ve yatırımda yaşanan durgunluk kısa sürede ortadan kalktı. Bu sayede güçlü bir büyüme kaydettik. Bu büyüme performansı ile Türkiye, G20 ülkeleri arasında Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen üçüncü ülke oldu. Bu yıl içerisinde de yatırımlar ve sanayi üretiminden kaynaklı büyümeyi sürdürdük.
ÇAMLICA KULESİ TAMAM
Şu anda 35,5 milyona yaklaşan e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının 2018 yılında 40 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Elektronik olarak verilen hizmetlerin tamamım e-Devlet üzerinden verilir hâle getireceğiz. Bin 799 yerleşim yerine 4.5G genişbant internet kurulumlarına başladık ve 2018 yılı içerisinde tamamlayacağız. Bin 472 yeni yerleşim yerini de mobil kapsama altına almak ve buralarda yaşayan yaklaşık 240 bin vatandaşımıza 4.5G genişbant internet hizmeti sunmak için kurulumlara devam edeceğiz. 369 metre yüksekliğindeki Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’ni 2018’de tamamlayacağız.
UZAY AJANSI KURACAĞIZ
Dünya Posta Birliği (UPU) CEO Forumu’nu 2018 yılında ülkemizde düzenleyeceğiz. Ülkemizin uydu haberleşme kapasitesini artırma ve yörünge haklarımızı korumaya yönelik, sözleşmesini Kasım 2017’de imzaladığımız Türksat 5A ve 5B Uydularının üretimine devam edeceğiz. Ülkemizin 2023 yılında dünyanın ilk on büyük ekonomisi içerisinde olma hedefine uygun olarak Türkiye Uzay Ajansını da 2018 yılında kuracağız. Karadeniz’de önemli bir ihtiyacı giderecek olan Filyos Limanı inşaatına devam edeceğiz. Tekirdağ’da Ulusal Deniz Emniyeti ve Adi Müdahale Merkezinin inşaatım tamamladık, 2018 yılında faaliyete geçireceğiz.
YENİ HAVALİMANLARI
Son 15 yılda büyük bir dönüşüm sergileyen havayolları sektörümüzü 2018 yılında da dev yatırımlarla geliştirmeye ve büyütmeye devam edeceğiz. Bugün 55 aktif havalimanımız var ve dünya yolcu sıralamasında ilk 8 araşma girdik. Avrupa’da ise ilk üçteyiz. 2018 yılında hava yolu ile seyahat eden yolcu sayısının 205 milyona ulaşmasını hedefliyoruz. Bu yıkı sonunda ise 195 milyona ulaşmasını bekliyoruz. İstanbul’un yeni havalimanının 90 milyon yolcuya hizmet verecek ilk etabını 29 Ekim 2018 tarihinde açacağız. Rize-Artvin Havalimanı’nın yapımına devam ederken, Karaman, Yozgat, Bayburt-Gümüşhane ve Tokat’m yeni havalimanlarının yapım çalışmalarına başlayacağız.
Üçüncü havalimanında ilk uçuş, 29 Ekim 2018’ce yapılacak. İki bağımsız pist ve 1 milyor. 200 bin metrekare kapalı alanlı terminal binası, 30 bin araçlı kapalı otoparkı ile dünyanın en büyüklerinden olacak havalimnının da sonuna gelindi. Aynı anda iniş-kalkışa imkan veren havalımanında pistin biri tamamlandı. Terminal birası da bitmek üzere...
Kanal İstanbul için geri sayım başladı
'Çılgın Proje’ Kanal İstanbul’un temelinin 2018’de atılması planlanıyor. Ulaştırma Bakam Arslan, Kanal İstanbul Projesi için Meclis’te görüşmeler olduğunu ve projenin güzergâhı hususunda karar aşamasına geldiklerini ifade etti. Arslan; projede millî güvenlik, halkın güvenliği, tehlikeli madde taşıyan gemiler ve çıkarlar konusunda çok dikkat edildiğini belirtti.
Çanakkale köprüsü hızlanıyor
Temeli 2017’de atılan Çanakkale Köprüsü, 2.023 metre ile dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü olacak. İki kulenin temeli, deniz dibinin 40 metre altına kadar inecek. Yükseklikleri 318 metreyi bulacak.
Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde açılacak köprüde, 2018 yılında önemli mesafe alınacak. Bekleme süreleriyle birlikte 1 saati bulan seyahat süresi, 4 dakikaya kadar düşecek.