Kentsel Dönüşüm

2020'de Türkiye'nin gündemi kentsel dönüşüm olacak!

2020'de Türkiye’nin ve inşaat sektörünün gündemi dönüşüm olacak. Bu sürecin doğru işlemesi için fırsatçı müteahhitlerin önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Müteahhidin hatası yüzünden can kaybı varsa bu kasıtlı ölüme sebebiyet sayılsın.” dedi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) tarafından yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla ‘2020 Vizyonu’ başlıklı değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, Türkiye gündeminin deprem olduğu bu dönemde kentsel dönüşümün hızlanması çağrısı yapıldı, “Fırsatçı müteahhitler ve hak sahiplerinin önüne geçilsin” ifadeleri kullanıldı. Kentsel dönüşümde bazı yeni adımlar atılması gerektiğini dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, “Kentsel dönüşümü kâr amaçlı rekabete sürükleyen ve vatandaşa yerine getirilmesi mümkün olmayan taahhütlerde bulunan müteahhitlere ve diğer kat maliklerinin can güvenliğini riske atarak kişisel çıkar peşinde olan birkaç hak sahibine dur diyecek ek düzenlemelere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Yaşanan can kayıplarına depremin değil, riskli binaların neden olduğunu dile getiren Durbakayım, “Depremde yaşanan kayıplarda kötü yapılaşmaya imza atan inşaatçılar, riskli binaların yenilenmesine engel olan arsa sahipleri ve haksız rekabete neden olan müteahhitlerin vebali bulunuyor. Ölümlere ve yaralanmalara sebep olan kötü yapıları inşa edenler, insan hayatına bilerek kast edenlere verilen ceza ile aynı derecede cezalandırılmalı” dedi.

Dönüşüm sürecinde birçok yasal düzenleme yapıldığını söyleyen Durbakayım sözlerine şu şekilde devam etti: “Ancak bu konuda atılması gereken bazı adımların olduğunu düşünüyoruz. Riskli, hatalı bina yapanların yaptıkları hatalar siciline işlensin. Böylece hakkıyla iş yapanla yapmayan ayrışsın. ‘Ben malzeme bulamadım böyle yaptım’ demeleri kabul edilemez. Üstelik firmalar hala piyasada. 10-20 yıl önce yaptıkları yapılar için riskli raporu alıp yenisini yapmak istiyorlar.”

SÜREÇ KİLİTLENİYOR

Hak sahipleri tarafında da sorunlar olduğunu söyleyen Durbakayım, “Yasaya göre 3’te 2 onayla dönüşüm yapılıyor olsa da avukatlar onun da formülünü buldu. Dava açarak dönüşümü durduruyorlar. Deprem kapıdayken davalarla kaybedecek vaktimiz yok. Tek bir kişinin itirazı 2 seneye mal olabiliyor. Kimileri birkaç metrekare uğruna yüzlerce hak sahibini tabut binalarda yaşamaya mahkum ediyor” dedi. Dönüşüm projelerinde çok sayıda mağdur olduğunu belirten Durbakayım, “Dönüşümün gerçek anlamda yapılması için herkes şapkasını önüne koymalı” diye konuştu.

Kentsel dönüşümde vakit kaydedilmemesi gerektiğini dile getiren İNDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Engin Keçeli, “Herkes tabut evlerden kurtulacağı için umutlanmıştı. Ancak geçtiğimiz son 5-6 yılda boşa vakit geçirdik. Parayı, insan hayatına tercih edenler yüzünden yaşandı bu gecikme. Yasa tekrar gözden geçirilmeli, binaların yenilenmesinin önüne set çeken veya dönüşümü geciktiren müteahhit, kat maliki, yönetmelik gibi her türlü engel ortadan kaldırılmalı. Bakın Bağdat Caddesi’ne site yöneticileri müteahhit oldu. Başka şehirden bölgeye gelip ‘çocuğum iş öğrensin’ diyen patronlar gördük. Sonuç ortada. Fikirtepe’de de tablo aynı. Tüm olumsuzluklar içimizi yaksa da yaşananlar ders oldu” şeklinde konuştu.


1.4 MİLYON KONUT SATIŞI BEKLENİYOR

Konut  kredi faizlerindeki indirimin satışlara olumlu yansıdığını dile getiren Durbakayım, “2020 her halükarda çok iyi olacak. Bu yıl toplam konut satışlarının 1.4 milyon olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

13 soruda kentsel dönüşüm!