22 / 12 / 2024

13 soruda kentsel dönüşüm!

13 soruda kentsel dönüşüm!

Kentsel dönüşümle kaçak yapılaşmanın önüne geçiliyor ve depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binalar yeniden yapılıyor. İşte kentsel dönüşümle ilgili her şey...



6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanun kapsamında, bölgede bulunan afet riski taşıyan alanların belirlenerek, sağlıklı ve de yaşanılabilir hale getiriliyor. Kanuna göre, Türkiye’nin her tarafında yer alan bölge ve köylerde bulunan ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkılma riski taşıyan binaların devletin  sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç - vergi avantajlarını da kullanarak yeniden yapılması planlanıyor.

Kentsel dönüşüm uygulamasına göre kaçak yapılaşmanın önüne geçilecek, depreme dayanıklı olmayan, ekonomik ömrünü doldurmuş binalar yeniden yapılacak ve olası doğal afetlerin ardından yaşanacak zararların en aza düşürülmesi planlanıyor. Peki kentsel dönüşüm süreci nasıl başlıyor? Riskli yapı nasıl tespit ediliyor? Yıkım süreci nasıl alınıyor? İşte merak edilen her şey...

13 soruda kentsel dönüşüm!

1- Kentsel dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm, “6306 Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi” kanununa göre, afet ve deprem riskli yapıların yenilenmesi için yapılan devlet destekli bir çalışma. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşüm projelerini gerçekleştiriyor.

2- Kentse dönüşüm hangi bölge ve binaları kapsıyor?

Kentsel dönüşüm projesi Türkiye’nin tamamını kapsayabiliyor ve tüm risk taşıyan yapılar yararlanabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na kentsel dönüşüm için başvuru yapılabiliyor.

3- Riskli yapı nasıl belirlenir?

Vatandaşlar yapılarını, Bakanlık tarafından lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespitini yaptırabiliyor. Bu aşamada maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin başvurusuyla bu tespit yapılabiliyor. Riskli yapının tespit edilmesi için elektronik yazılım sistemi üzerinden başvuru yapabiliyor. 23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmadığı için arsa paylı tapu var ise, arsa üzerinde fiilen bulunan yapının riskli yapı tespiti, yapının sahibi olan arsa payı sahibi tarafından yaptırılıyor. Arsa üzerinde bulunan yapının başkasına ait olması ve bunun da tapu kütüğünde belirtilmesi durumunda, riskli yapı tespiti lehine şerh olan tarafça yaptırılıyor. Riskli Yapılar, 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin Ek-2’sinde yer alan Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslara göre tespit ediliyor.

4- Tebligat ne zaman gönderilir?

İlgili tapu müdürlüğü tarafından tapu kütüğüne işlenen belirtmeler, riskli yapı tespitine karşı tebligat tarihinden itibaren onbeş gün içerisinde riskli yapının bulunduğu yerde bulunan Müdürlüğe dilekçe ile itiraz edilebileceği, aksi takdirde tebligat tarihinden itibaren İdarece altmış günden az olmamak üzere açıklanan süre içinde yapının yıktırılması gerektiği de belirtilerek, aynî ve şahsî hak sahiplerine tebliğ edilir ve yapılan bu tebligat Müdürlüğe bildiriliyor.

13 soruda kentsel dönüşüm!

5- Riskli yapı tespitine itiraz edilir mi?

İtirazları inceleyen teknik heyet, üniversitelerden bildirilen dört üye ile ikisi inşaat mühendisi ve biri de jeoloji veya jeofizik mühendisi olmak üzere, Bakanlık teşkilâtında görev yapan üç üyenin iştiraki ile yedi üyeli olarak teşkil ediliyor.

6- Riskli yapılar kaç günde yıkılır?

Riskli yapı olarak tapu kütüğünde belirtilen taşınmazların maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor.

Riskli yapıların altmış günlük süre içinde malikler tarafından yıktırılıp yıktırılmadığı, İdarece mahallinde kontrol edilir ve riskli yapı, malikleri tarafından yıktırılmamış ise, yapının idari makamlar tarafından yıktırılacağı belirtilerek ve otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta yer alıyor. Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, hak sahiplerinin de görüşü alınarak riskli yapılara elektrik, su ve doğal gaz verilmemesi ve verilen hizmetlerin durdurulması ilgili kurum ve kuruluşlardan istenir. Riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; mülkî amirler tarafından sağlanacak kolluk kuvveti desteği ile İdarece yapılır veya yaptırılıyor.

7- Kentsel dönüşümde kredi desteği nasıl veriliyor?

Kentsel dönüşüm projesi, devlet destekli bir proje olması nedeniyle çeşitli konularda devlet destekleri bulunuyor. Bu desteklerden bir tanesi de kentsel dönüşümde kredi çekilmesi durumda yapılan faiz indirimi oluyor. Yapılacak binanın yapısına göre değişiklikler olmakla beraber 120 ay vade için ortalama yıllık yüzde 4 faiz indirimi desteği veriliyor.

Ayrıca kentsel dönüşüm kapsamına alınan konutta 1 yıl üzerinde yaşayan kiracılar, uygun faizlerle kentsel dönüşüm kredisinden faydalanabiliyor.

8- 2020 kentsel dönüşümde kredisi ne kadar?

Yurt genelinde yaşanan depremler sonrasında kentsel dönüşümün önemi bir kez daha acı şekilde fark edildi. Kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapılarda oturan vatandaşlara devlet faiz indiriminde bulunarak yüzde 0.58 faizle konut kredisi kullandırıyor.

13 soruda kentsel dönüşüm!

9- Kentsel dönüşüm konut kredisi nasıl hesaplanıyor?

VakıfBank Kentsel Dönüşüm Konut Kredisi ürünü kapsamında devlet desteği ile beraber A sınıfı verimliliğe sahip konut için 125.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 10 yıl vadede aylık ödemeleri yaklaşık 1.500 TL oluyor. Kredinin vade sonunda toplam geri ödemesi de 174.000 TL’ ye denk geliyor.

10- Kentsel dönüşüm kredisini hangi bankalar veriyor?

1- Akbank T.A.Ş.

2- Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.

3- Alternatif Bank A.Ş.

4- Denizbank A.Ş.

5- QNB Finansbank A.Ş.

6- Türkiye Garanti Bankası A.Ş.

7- Türkiye Halk Bankası A.Ş.

8- ING Bank A.Ş.

9- Kuveyt Türk Katılım Bankası A.Ş.

10- Türk Ekonomi Bankası A.Ş.

11- Türkiye Finans Katılım Bankası A.Ş.

12- Türkiye İş Bankası A.Ş.

13- Şekerbank T.A.Ş.

14- Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O

15- Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş.

16- T.C. Ziraat Bankası A.Ş.

11- 2020 kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Hak sahibine 18 ay boyunca verilen kentsel dönüşüm kira yardımı bedelleri her sene yeniden belirleniyor. 6 kategoride toplanan iller için 6 farklı kira yardımı bedeli tespit ediliyor. Tespit edilen bedeller Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı tarafından duyuruluyor.

İstanbul,  Ankara  ve İzmir'de 2018 yılında 960 TL olan kentsel dönüşüm kira yardım bedeli 2019 yılında 1.150 TL'ye çıkarılmıştı. Bu yılda 3 büyükşehirde verilecek kira yardımının 1.150 TL'yi aşması bekleniyor. 

13 soruda kentsel dönüşüm!

12- Kentsel dönüşüm kira yardımı için istenilen belgeler hangileri?

1- Islak imzalı kentsel dönüşüm başvuru dilekçesi,

2- Nüfus cüzdanının fotokopisi, yetkililer tarafından onaylanan riskli yapı tespit raporu,

3- Taşınmazın tapusu ve güncel tapu kaydı,

4- Riskli yapı tespit raporu ile aynı adresi gösteren fatura,

5- Islak imzalı ve mühürlü yıkılan yapılar formu,

6- Ziraat Bankası'ndan hak sahibine ya da vekili adına açılan vadesiz TL hesap cüzdanı olması gerekiyor.

13- Kentsel dönüşüm kira yardımı formu nasıl hazırlanır?

......... ALTYAPI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM MÜDÜRLÜĞÜNE

Aşağıda bilgileri bulunan ve ARAADNET yazılımında …………………. yapı kimlik numaralı binamız 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli yapı olarak tespit edilmiş olup, Afet Riski Altındaki Alanların

Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin 16 ncı maddesine göre kira yardımından faydalanmak istiyorum. 

Riskli binamı …./…./201… tarihinde tahliye ettiğimi beyan eder, aksi durumun tespit edilmesi halinde 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre faiziyle geri ödeyeceğimi taahhüt ederim.
Kira yardımından faydalanmam halinde 13.10.2012 tarihli ve 28440 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Karar uyarınca bankalardan faiz destekli kredi başvurusunda bulunmayacağımı taahhüt ederim.

Kira yardımı başvurumun uygun bulunması halinde aşağıda belirttiğim hesap numarama yatırılması hususunda;

Gereğini arz ederim. 
……/…./2019

Adı Soyadı - İmza

İletişim Bilgileri

Adres :

Telefon :
Banka Hesap Numarası (IBAN) :

EKLER: 

-

10 adımda kentsel dönüşüm!

Türkiye kentsel dönüşüme öncü olacak!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön