Kentsel dönüşüm, kiralık ev piyasasını hareketlendirdi!
Kentsel dönüşüm kiralık piyasasını hareketlendirdi. Son 1 yılda İstanbul’da fiyatlar ortalama yüzde 13 arttı. Kentsel dönüşümün yoğun olduğu ilçelerde ise yüzde 40’ı geçen artışlar görüldü.
İstanbul’da kentsel dönüşüm sürecinin hızlanmasıyla birçok semtte binaların dönüşüme girmesi, kiralık daire fiyatlarını harekete geçirdi. Kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılıp yeniden inşa edilecek olanlar, inşaatın bitmesini beklemek için dönüşüme giren evlerinin çevresindeki semtlerde kiralık dairelere yerleşiyor.
Kiralık dairelere olan talep dönüşümle hızla yükselince, talebi fırsat bilen ev sahipleri fiyatları yukarı çekmeye başladı. İstanbul’da son bir yılda kiralar ortalama yüzde 13 artış gösterirken, dönüşüm bölgelerinde yüzde 30’lara varan artışlar görülüyor. Dönüşümün başladığı ilk yıl fiyat artışları sınırlı kalırken, yıkımların başlamasıyla fiyatlar da hızla yükselmeye başladı. Yıkımların başladığı Fikirtepe ve Bağdat Caddesi nedeniyle kiralık talebindeki artış en çok Kadıköy’de dikkat çekerken, Avrupa yakasında da Gaziosmanpaşa çevresinde fiyatlar yükseliyor.
40 mahallede dönüşüm
2012’de halk arasında kentsel dönüşüm yasası olarak bilinen 6306 sayılı yasanın yürürlüğe girmesinden bugüne İstanbul’un 16 ilçesinde dönüşüm çalışmaları start aldı. Bağcılar, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Esenler, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kartal, Küçükçekmece, Pendik, Sarıyer, Sultangazi, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu’nda toplam 40 mahalle riskli alan ilan edildi. Bu mahallelerin bir kısmında yıkımlar başlarken, evinde yıkım başlayanlar kira yardımını alıp, kiralık evlere yerleşti. Bu durum fiyatlarda hareketlenmeye yol açarken, dönüşecek mahallelerde evini boşaltacak yüzlerce kişinin daha bulunması, talebi gören ev sahiplerinin kiraları her geçen gün yukarı doğru çıkarmasını sağlıyor.
Fikirtepe, Kadıköy’ü uçurdu
REIDIN tarafından VATAN için özel hazırlanan verilere göre, yasanın çıktığı 2012 yılında bu yana İstanbul’da kiralık fiyatları her geçen gün yükseliyor. Bu artış, özellikle kentsel dönüşüm bölgeleri ve çevresinde görülüyor. REIDIN Kıdemli Analisti Orhan Vatandaş’ın verdiği bilgilere göre, Fikirtepe ve Bağdat Caddesi’nin dönüşümüyle dikkati çeken Kadıköy’de Haziran 2014 verilerine göre iki yıllık artış yüzde 40’ları aşıyor. En yüksek artış Rasimpaşa’da görülüyor. Rasimpaşa’da bir önceki yıla göre yüzde 29.88 artan kiralık değerleri, iki yıllık süreçte yüzde 55.49 yükseldi. Yine aynı şekilde, Caferağa’da geçen yıla göre yüzde 27.12 artan kiralar, iki yıllık süreçte ise yüzde 48.09 yükseldi. Bostancı’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23.29 artış görülürken, iki yıllık değişim yüzde 45.10’u buldu. Fenerbahçe’de ise iki yılda artış yüzde 29.07 oldu.
Avrupa da izliyor
Anadolu yakasında Kadıköy, Maltepe, Kartal, Tuzla ve Üsküdar’da dönüşümün hızlanmasıyla, bu bölgelerde kiralık ev bulmanın da zorlaştığı ifade ediliyor. Kiralık ev bulabilenler yükselen fiyatlarla karşı karşıya kalıyor.
Avrupa yakasında Gaziosmanpaşa’da kiralık daire fiyatları hızla yükseliyor. İlçede Karadeniz Mahallesi’nde fiyatlar geçen yıla göre yüzde 14.52 yükselirken, iki yıllık artış yüzde 23.82 oldu. Sarıgöl Mahallesi’nde kiralar bir yılda yüzde 10 yükseldi. İstanbul’da kentsel dönüşümün başladığı ilçe olan Esenler’de Menderes Mahallesi’nde yüzde 11.58, Fatih Mahallesi’nde yüzde 10.29 artış oldu.
Vatan