27 / 04 / 2024

Dikkat! Bayram tatilinde sahte kiralık ev tuzağına düşmeyin!

Dikkat! Bayram tatilinde sahte kiralık ev tuzağına düşmeyin!

Hafta sonu izin günleri ve Kurban Bayramı ile birlikte dokuz güne uzayabilecek tatil döneminde sahte kiralık ev tuzağına düşmeyin... 



Siber güvenlik şirketi ESET internette karşılaşabileceğiniz dolandırıcılıklara yönelik önemli uyarılar yaptı. Verilen detaylara göre, sahte ücretsiz seyahatlerden sahte kiralık konutlara adar hem seyahatlerinizden önce hem de seyahatleriniz esnasında karşılaşabileceğiniz bazı tehditleri sıraladı.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen seyahat dolandırıcılığı, siber suçlular için en büyük para kazanma yolları arasında yer alıyor. 2022'de ABD Federal Ticaret Komisyonu'na (FTC) 62 bin 400'ün üzerinde mağduriyet bildirimi yapıldı. Mağdur başına ortalama 129 dolar kayıpla, o sene toplam 104 milyon dolar farkında olmadan dolandırıcılara teslim edildi. Üstelik bu yalnızca bildirilen vakalar.

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar, yükselen hayat pahalılığı ile, pazarlık peşinde koşan tatilcilerin bu tür dolandırıcılıklara karşı daha da hassas olacağına inandıklarını belirtiyor.

Dikkat! Bayram tatilinde sahte kiralık ev tuzağına düşmeyin!

Yolcuları avlayan 8 yaygın tehdit

Verilen detaylara göre, dolandırıcılık raporlama merkezi Action Fraud tarafından hazırlanan yeni bir rapor, geçtiğimiz mali yılda yalnızca Birleşik Krallık'ta 15 milyon Sterlin'in üzerinde kayıp yaşandığını ve söz kousu bu rakamın bir önceki seneye göre yüzde 41 oranında arttığını da ortaya çıkarıyor.

Birleşik Krallık seyahat acenteleri ticaret birliği ABTA tarafından verilen bilgilere göre,, en yaygın tatil rezervasyonu dolandırıcılığı türleri konaklama, uçak biletleri, spor ve dini geziler ile devre mülkler ve tatil kulüplerini kapsıyor. Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, dolandırıcılar sahte web siteleri kurup, web sitelerinde ve sosyal medyada sahte reklamlar yayınlayarak ve bazen ödeme yapmak için yasal olmayan yollardan ele geçirilmiş ödüller ya da çalıntı kuponlar kullanarak daha ucuz fırsatlar sunuyor. Ayrıca en yaygın dolandırıcılık türlerinden bazıları ve dikkat edilmesi gereken diğer tehditler şu şekilde:


 


Geri Dön