Ekonomi

2021 yılında Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırımları ne kadar?

Türk yatırımcıların 2021 sonunda yurt dışında ne kadar yatırım yaptıkları belirlendi. İşte 2021 sonu itibariyle Türk yatırımcıların yurt dışındaki yatırım rakamları!Bu rakamlar Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Yurt Dışı Yatırım Anketi ile kesinleşti

Türk yatırımcıların yurt dışında 2021 yılı sonu itibarıyla 46,5 milyar dolar olduğu açıklandı. Bu rakamlar Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Yurt Dışı Yatırım Anketi ile kesinleşti. İşte merak edilen detaylar…

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan Yurt Dışı Yatırım Anketi ile Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin 126 ülkedeki yatırımlarında sermaye pozisyonunun 2021 yılı sonu itibarıyla 46,5 milyar dolar olduğu belirlendi. Bakanlık resmi internet sayfasından yayınladığı duyuruya göre, Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin yurt dışındaki yatırımları, Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar ve ilgili mevzuat kapsamındaki düzenlemelere dayanarak Ticaret Bakanlığı tarafından yıllık yapılan "Yurt Dışı Yatırım Anketleri" ile netlik kazanıyor.

Bu anket kapsamda, Türkiye'de bulunan gerçek ve tüzel kişilerin 2021 yılı sonu itibarıyla yurt dışındaki yatırımlarının tespitine yönelik Bakanlık tarafından yapılan "Yurt Dışı Yatırım Anketi-2022", 10 Mayıs-3 Haziran döneminde gerçekleştirildi. Yapılan anket sonucu, Türkiye'de yerleşik gerçek ve tüzel kişilerin 126 ülkedeki yatırımlarında sermaye durumu 46,5 milyar dolar olarak tespit edildi.

İSTİHDAM SAĞLANMAYA DEVAM EDİLİYOR

Türkiye'de yerleşik yatırımcıların yurt dışındaki 2 bin 43 yatırımının, 154 bin 66'sı yabancı olmak üzere, toplam 168 bin 88 kişiye istihdam sağladığı da açıklandı. Buna ek olarak bu yatırımlara Türkiye'den yapılan ihracatın 8,3 milyar dolar, bu yatırımlardan ülkenin yaptığı ithalatın 4,9 milyar dolar olduğu, yurt dışı yatırımların toplam cirolarının ise 43,3 milyar dolara ulaştığı belirlendi.

Yurt Dışı Yatırım Anketi sonuçlarına göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tarafından resmi Uluslararası Yatırım Pozisyonu istatistikleri ola  "Uluslararası Yatırım Pozisyonu İstatistikleri" olarak da açıklandı.