Ekonomi

2023 işsizlik maaşı şartları nelerdir? 2023 işsizlik maaşı nasıl hesaplanır?

İşsizlik maaşı, pek çok işsiz vatandaşın araştırdığı konuların başında gelmektedir. Peki 2023 işsizlik maaşı şartları nelerdir? İşte detaylar!İşsizlik maaşının nasıl alındığı ve işsizlik maaşının nasıl hesaplandığı en çok sorulan sorular arasındadır

İşsizlik maaşını alabilmek için belli başlı şartları yerine getirmek gerekiyor. İşsizlik maaşının nasıl alındığı ve işsizlik maaşının nasıl hesaplandığı en çok sorulan sorular arasındadır. İşte bu soruların yanıtları…

2023 İŞSİZLİK MAAŞI ŞARTLARI NELERDİR?

İşsiz kalan bir sigortalı çalışan son üç yılda 600 gün işsizlik sigorta primin olması gerekir ve bununla birlikte işten ayrılmadan önce en az 120 gün hizmet akdine tabi çalışmış olması koşuluyla hizmet akdinin iptalinden sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a bizzat kendisi ya da elektronik ortamda başvuruda bulunması gerekir.

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

İşsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık primi önem arz etmektedir. Yani esas olan kazançları göz önüne alınır ve günlük ortalamasına da bakılarak brüt kazancının yüzde 40'ı olarak hesaplanır. Bu halde de hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı ise aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 80'ini geçmemektedir.

6 AY ÇALIŞAN BİRİ İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Maaşın süresi boyunca yatırılan prime bağlı olarak bir değişim söz konusudur. Buna göre son 3 yılda 600 gün primi olan çalışan 6 ay, 900 gün prime sahip olan 8 ay ve 3 yılın tamamında yani bin 80 gün primi olan kişiler 10 ay boyunca işsizlik aylığı alabilir.

2023 İŞSİZLİK MAAŞI KAÇ AY VERİLECEK?

900 gün sigortalı olarak çalışan ve işsizlik sigortası primi ödenmiş olan sigortalı işsiz vatandaşlara 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışarak, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsiz vatandaşlara da 300 gün süre ile işsizlik ödeneğinde bulunuluyor.

TÜRKİYE’DE İŞSİZLİK ORANI YÜKSELİYOR!

Ülkemizde işsizlik oranı, şubat ayında bir önceki aya kıyasla 0,2 puan yükselerek yüzde 10’a kadar ulaştı. Bu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 514 bin kişi olarak belirtildi. Açıklamada, Hanehalkı İşgücü Araştırması şubat ayı anket uygulamasının, yaşanan depremden dolayı Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye'de yapılamadığı kaydedildi ve bu illerdeki örnek hane sayısının örneklem içindeki payının yüzde 7,8 olduğu belirtildi.