Amortisman nedir, nasıl hesaplanır? Amortisman ayırma şartları nelerdir?
Amortisman, şirket giderleri arasında gösterilen kalemlerden biridir ve her yıl hesaplanması gerekmektedir. Bunun için ise amortisman ayrılacak eşyaların belirli şartları taşıması gerekmektedir. İşte, amortisman nedir, nasıl hesaplanır? ve Amortisman ayırma şartları nelerdir? sorularının yanıtları…Ancak, amortisman hesaplaması için farklı yöntemler bulunmaktadır
Amortisman, genel olarak bir şirkette kullanılan eşyaların yıpranma nedeniyle değerinin düşmesi ve bu değer kaybının da gider olarak sayılması olarak tarif edilebilir. Ancak, amortisman hesaplaması için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu kapsamda, amortisman ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik…
AMORTSİMAN NEDİR?
Yıpranma payı olarak da bilinen amortisman, işletmelerin kullanmak için aldıkları eşyaların eskimesi veya aşınması gibi durumlarda gösterilebilen gider payıdır.
İşletmelerde, alınan eşyalar çoğunlukla 1 yıldan fazla kullanılır. Zamanla geçtikçe, normal olarak deformasyona uğramaya başlar ve bu eşyaların ekonomik değerleri düşer. İşte, bu gibi durumlarda varlıkların ekonomik ömrü boyunca gider olarak yazılması gerekmektedir.
AMORTİSMAN AYIRMA ŞARTLARI NELERDİR?
- Eşyanın, işletmede bir yıldan fazla kullanılması
- Eşyanın yıpranabilir, deformasyona uğrayabilir veya zamanla değerden düşebilecek yapıda olması,
- Değerleme gününde kullanıma hazır ve envantere dahil olması,
- İktisadi kıymetin değerinin, yıl içinde belirlenen amortisman sınırını aşması,
gibi durumlarda amortisman ayırma şartları sağlanmış olur.
AMORTİSMAN NASIL HESAPLANIR?
Amortisman hesaplanırken, Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 315. maddesine göre amortismana tabi olan maddi varlıklar, Maliye Bakanlığı’nın iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerini dikkate alarak tespit ve ilan ettiği oranlar dikkate alınır.
Konutta en kısa amortisman süresi hangi illerde?