27 / 04 / 2024

2023 yılı bedelsiz tapu devri masrafları ne kadar?

2023 yılı bedelsiz tapu devri masrafları ne kadar?

Tapu devri genellikle miras ve benzeri durumlarda gerçekleştirilen bir devirdir. Peki, 2023 yılı bedelsiz tapu devri masrafları ne kadar? İşte detaylar...



Hane içi tapu devri özellikle miras ve benzeri durumlarda gerçekleştirilen bir devir türüdür. Eşe tapu devri veya babadan çocuğa tapu devri şeklinde gerçekleşiyor. Hane içi tapu devri, gerçek bir satış süreci olarak faaliyet gösteriyor. Ayrıca kişiler arasında bedelsiz tapu devri şeklinde yani hibe veya bağış yoluyla da devir yapılabiliyor.

Ancak, bedel alınmadan bağış veya hibe olarak verildiği zaman harç tutarı fazla oluyor. Söz konusu masraftan kaçınmak için ya da üçüncü şahıslar nezdinde sanki gerçek bir devir yapılıyor gibi görünmek için gerçekleştirilir. Hane içi tapu devir işlemlerinde bazı anlaşmazlıklar olabilir. Bu durumda taraflardan biri mahkemeye başvuruda bulunabiliyor.

AİLE İÇİ TAPU DEVRİ İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİYOR?

Hane içi tapu devrinin gerçekleştirilebilmesi için bazı belgeler talep ediliyor. Söz konusu belgeler eksiksiz olarak bir araya getirileli. Tapu devri için istenen belgeler de şu şekilde:

Devre konusu taşınmazın; tapu senedi, yoksa taşınmazın ada ve parsel numarasını belirten bir belge,
Tapuyu devreden ve devir alacak olan şahısların pasaportu, fotoğraflı kimliği ya da avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafı,
Temsilci unvanı ile katılan var ise, temsile dair belge,
“Vergi borcu yoktur” yazısı, belediyen olmalı,
Emlak rayiç bedelini gösteren yazı,
İşleme konu olan taşınmazın konut ise Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) belgesinin de eklenmesi gerekiyor.

2023 yılı bedelsiz tapu devri masrafları ne kadar?

AİLE İÇİ 2023 TAPU DEVİR MASRAFLARI NE KADAR?

Aile içi tapu devir masrafları 2023 senesi sürecinde devir ücreti yani tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Tapu harcının hesaplaması, devri gerçekleştirilecek olan gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen değerinin yüzde 4’üdür. Yüzde 4’lük oran ise alıcı ve satıcı arasında yüzde 2 pay olacak şekilde ödeniyor. Devri gerçekleştirilen ve devri alan kendi aralarında tapu devir ücretini farklı oranlarda ödeyecekleri şeklinde de mutabakata varabilir.

ÜCRETSİZ AİLE İÇİ TAPU DEVRİ YAPILABİLİR Mİ?

AHDHukukvedanışmanlık sitesinde yer alan habere göre, aile içi tapu devrinin ücretsiz yapılması mümkün değil. Aile içi tapu devri sırasında, devri gerçekleştirilen ve devri alan kişilerin ödeme yapmaları gerekiyor. Yatırılacak olan rakam taşınmazın değerine göre hesaplanıyor.

BEDELSİZ TAPU DEVRİ MASRAFLARI NE KADAR?

Bedelsiz bağışlarda 2023 senesi için öngörülen tapu harcı, işleme konu mülk değerinin yüzde 6,831’idir. 

TOKİ'den Denizli'nin bu ilçesine 200 konutluk yeni proje geliyor!

ABD'de tahvil getirileri uygun fiyatlı evler için potansiyel sinyali veriyor!


Geri Dön