28 / 04 / 2024

ABD'de tahvil getirileri uygun fiyatlı evler için potansiyel sinyali veriyor!

ABD'de tahvil getirileri uygun fiyatlı evler için potansiyel sinyali veriyor!

ABD konut piyasası, tahvil getirilerinin zirveye ulaştığına ve muhtemelen düşeceğine ilişkin yükselen güven nedeniyle gelecek haftalarda daha uygun fiyatlı hale gelebilir.



ABD'de tahvil getirileri uygun fiyatlı evler için potansiyel sinyali veriyor. Bu inanç, yatırımcıların Federal Rezerv'in faiz oranlarını yükseltmeyi bitirdiği algısını güçlendiren Ekim ayına dair daha yumuşak enflasyon verilerinin yakın zamanda açıklanması ile beslendi. Yaşanan algı, bu ay Hazine tahvillerinde önemli bir ralliye neden oldu ve getiriler bu hafta başında gerçekleştirilen bir ankette tahvil stratejileri tarafından yapılan tahminlerin altına geriledi.

Reuters'ta yer alan detaylara göre, ABD mortgage oranları üzerinde önemli bir etkisi olan 10 senelik Hazine tahvilinin getirisi, 2007 yılından bu yana ilk kez yüzde 5'i aşmasının üzerinden bir ay geçmeden Salı günü yüzde 4,50'nin altına geriledi.

Yaşanan düşüşe konut kredisi maliyetlerindeki gerilemede eşlik etti. Freddie Mac'in verilerine göre 30 senelik sabit faizli ipotekli konut kredilerinin ortalama faiz oranı yaklaşık 2 hafta önceki yüzde 7,9 seviyesinden geçen hafta yüzde 7,5'e düşerek 2000 senesinden bu yana görülen en yüksek oran oldu.

Analistler, 30 senelik konvansiyonel mortgage oranları ile 10 senelik Hazine getirisi arasında 1980 yıllarından bu yana görülen en büyük farkın normalleşmesiyle mortgage oranlarının daha da çabuk düşebileceğini kaydediyor. Freddie Mac'in baş ekonomist yardımcısı Len Kiefer'e göre bu fark kısmen ipoteğe dayalı menkul kıymetler piyasasında yükselen oynaklıktan kaynaklanıyor.

Tahvil piyasasındaki dalgalanmanın 2023 yılının başlarına göre gerilemesi ve tahvil getirilerinin daha da inme işaretleri göstermesiyle beraber, ev satın alınabilirliği iyileşmeye başlayabilir. Mortgage Bankers Association'ın baş ekonomist yardımcısı Joel Kan, 30 senelik sabit faizli mortgage'ın senenin 4. çeyreğinde ortalama yüzde 6,2 civarında olacağını ileri sürülüyor ve 10 senelik Hazine tahvilinin sene sonuna kadar düşmesini bekliyor.

MBA'nın Satın Alma Başvuruları Ödeme Endeksi verilerine göre, Eylülde ulusal medyan mortgage ödemesi, ödemelerin bir önceki aya göre hafif bir yükselişle 2,170 dolara çıktığı Ağustos ayına göre 15 dolar daha az oldu. Medyan ipotek ödemesi 2022 yılından bu yana istikrarlı bir şekilde yükseliyor ve şu anda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 11 daha yüksek.

Milli Emlak bu ilde 295 bin 750 metrekarelik arazi satıyor!

Antalya Phaselis’in koylarında inşaatı başlatılan halk plajı ‘hukuka aykırı’ görüldü!


Geri Dön