02 / 05 / 2024

2023 yılı için yatırımcılara mesaj var! Portföy ağırlığınız böyle olmalı! İşte detaylar!

2023 yılı için yatırımcılara mesaj var! Portföy ağırlığınız böyle olmalı! İşte detaylar!

Yatırımcıları 2023 yılında ne bekliyor? Yatırımcıların 2023 yılında portföyleri nasıl olmalıdır? İşte bu soruların yanıtı!



Barış Erkaya'nın Ekonomim'deki konuyla ilgili haberi şu şekildedir; Asgari ücret zammı ve EYT ile emeklilik sorunu hakkında çözüm alım gücünde artışa sebep olacak. Büyümede yavaşlama beklentisi, global alanda enflasyonist bekleyişlerin azalmaya başlaması ile canlanma emareleri gösterebilecek dış talep, düşük kur politikası, seçim ekonomisi beklentiler kapsamında şekil alan unsurlar. Uzmanlar da bu koşullarda yatırımcıların riskleri en aza düşürmesi ve büyüme fırsatlarından yararlanabilmeleri için portföylerinde Global hisse, emtia ve Euroborondlara yer vermeyi düşünmeleri gerektiği şeklinde açıklamalarda bulunuyorlar.

Global bazda, yüksek faiz, yılın ilk döneminde direnç yaşasa da ikinci yarısında yavaş yavaş düşmeye başlaması beklenen enflasyon, daralan ekonomiler, azalan büyüme, ekonomik faaliyetler de azalma, güçlü doların yerine alacak Euro ve yeniden yükselmesi bekleniyor bunun yanında Euro/dolar paritesi, büyümeyi ayakta tutma potansiyeli olan Çin’in piyasalara dönüşü ihtimali de yer alıyor.

Türkiye için ise en azından haziran ile temmuza kadar düşük faizden dolayı, düşse de yıl ortasına kadar yüzde 40 ila 50 arası enflasyon, yavaşlayan büyüme, global bazda enflasyonist bekleyişlerin düşme eğilimi ile canlanma emareleri gösterebilecek dış talep, düşük kur politikası ve seçim ağırlıklı etken olacak.

Bu senaryonun içerisinde Türkiye için popülizm odaklı asgari ücret zammı ve EYT’lilerin emeklilik sorununun çözülmesiyle en azından ilk aşamada 1.8 milyon kişinin gelirindeki artışından da söz edebiliriz. Bu ertelenmiş olan bazı taleplerin harcamaya dönüşme olasılığını beraberinde getiriyor.

Yani bugün gördüğümüzün neredeyse tam tersine dönebilecek bir süreç. Bunu hisse senedi piyasaları açısından yorumlamak gerekirse, bu halde bugüne kadar yaşananların en azından hisse seçimi bakımından aksini değerlendirilebilir. Ertelenmiş harcamaların satışlara geri dönüşünün, özellikle zorunlu gıda dışında beyaz eşya, otomotiv, gayrimenkul gibi alanlarda yeni bir talep oluşmasına neden olabileceği düşünülüyor. Bunun da ötesinde parite etkisi belki de 2023 yılında ihracatçı şirketleri sıkça konuşacağımız bir gündemimiz de yer alabilir.

Bankada param varsa evde bakım maaşı kesilir mi? İşte yanıtlar!

Elektrik faturasının yüksek gelmesinin nedeni! Bunları sakın yapmayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön