23 / 12 / 2024

2023 yılında kredi borçlanmalarında yüzde 54'lük artış!

2023 yılında kredi borçlanmalarında yüzde 54'lük artış!

Karşılaştırma sitesi encazipcom tarafından derlenen verilere göre 2022'nin sonunda 7 trilyon 568 milyar lira olan toplam kredi borçlanmaları, 2023 yılının Aralık ayının son haftasında 11 trilyon 630 milyar lira seviyelerine çıktı.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre, kredi borçlanmaları geçen seneye göre yüzde 54 arttı. Söz konusu bu artış, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı yıllık enflasyon oranlarının altında kalmış olması, reel anlamda borçlanmanın azaldığını gösteriyor. Karşılaştırma sitesi encazipcom tarafından yapılan araştırmaya göre kredi borçlanmaları, Aralık'ın son haftasında 11 trilyon 630 milyar TL seviyelerine çıktı. Geçen senenin aynı döneminde bu sayı 7 trilyon 568 milyar liraydı.

TÜKETİCİ KREDİ BORÇLANMALARINDA YÜZDE 40'LIK ARTIŞ

Geçtiğimiz senenin aynı döneminde 1 trilyon 83 milyar lira şeklinde olan tüketici kredileri, yüzde 40’lık bir artış göstererek, 1 trilyon 513 milyar liraya çıktı. Bunun yüzde 29’luk kısmını konut, yüzde 6,3’lük kısmını taşıt, yüzde 64,7’lik kısmını da ihtiyaç kredileri oluşturdu. Tüketici kredilerinin dağılımına bakıldığı zaman ihtiyaç kredilerindeki artış yüzde 45’le sınırlı kalırken taşıt kredisi kullanım toplamının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 93, konut kredilerinin de yalnızca yüzde 21,7 arttığı görüldü. Özellikle konut kredilerindeki bu reel durgunluk, son dönemlerde oldukça yükselen konut fiyatlarının gevşemesine neden olacağı şeklinde yorumlanıyor.

2023 yılında kredi borçlanmalarında yüzde 54 lük artış!

TICARI KREDİ BORÇLANMALARINDA YÜZDE 48'LİK ARTIŞ

BDDK tarafından açıklanan resmi verilere göre ticari kredi borçlanmaları, geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre yüzde 48’lik bir artış gösterdi, yani enflasyonun altında kaldı ve reel anlamda daralmış oldu. Ayrıca ticari ve diğer krediler 2022 yılı sonunda 6 trilyon 38 milyar lira iken, geçtiğimiz aralık ayının son haftasında 8 trilyon 961 milyar liraya çıktı. Taksitli ticari kredilerin yüzde 42’lik artışla 1 trilyon 384 milyar lira seviyelerine ulaştığı görüldü. KOBİ kredilerinin de geçen seneye kıyasla yüzde 57 oranında artış göstererek 3 trilyon 175 milyar lira şeklinde  olduğu görüldü.

“YENİ YATIRIMLAR İÇİN KREDI MUSLUKLARININ KISILDIĞINI GÖRÜYORUZ”

Kredi borçlanmalarındaki bu durumu yorumlayan encazip.com kurucusu ve tasarruf uzmanı Çağada Kırım, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yılla 2023’ü kıyasladığımızda reel borçlanmanın azaldığını görüyoruz. Bu ilk bakışta umut verici olsa da verilerin detayına indiğimizde umudumuzun biraz kırıldığını söylemeden edemeyeceğim. Zira tüketici borçlanmaları reel anlamda artmış ama ekonominin bel kemiğini oluşturan ticari kredilerde enflasyon düzeltmeli verilere göre önemli ölçüde düşüş var. Bu da yeni yatırımlar için kredi musluklarının kısıldığını bizlere gösteriyor. Önümüzdeki dönemde faizlerin daha da artmasını dolayısı ile kredi kullanımının biraz daha yavaşlamasını bekliyoruz. Şayet krediler tüketim yerine yatırımlara yani tüketici kredileri yerine ticari kredilere kaydırılırsa tüketiciler kısa bir süre acı reçete içmek zorunda kalır ancak işin doğrusu yapılmış ve yeni yatırımlar desteklenmiş olur. Şahsi beklentim, ekonomide özellikle nisan ayından sonra atılan doğru adımların hızlanacağı, sanayi ve yeni yatırımların desteklendiği bir ekonominin oluşacağı yönünde.”

Özel okullarda yasaya rağmen zam yüzde 300'e dayandı!

2023'te 111 bin esnaf kepenk indirdi!

Asgari ücret zammı kiralara nasıl yansıdı?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön